Používáme cookies
Nezbytné cookies jsou nepostradatelné pro správné fungování našich stránek, a proto je nelze deaktivovat a pro jejich používání není zapotřebí vašeho souhlasu.

Pokud nám udělíte souhlas, budeme používat i cookies pro analýzu provozu a návštěvnosti a cookies pro personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat využívání těchto dalších druhů cookies můžete v Nastavení cookies.

Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.

Pro více informací klikněte zde.
Souhlasím s používáním všech cookies Chci jen nezbytné cookies Nastavení cookies

Jak se připravit na chřestovou sezónu?

09.05.2022 | 4 minuty čtení
Vše, co byste měli vědět o chřestu Jak se připravit  na chřestovou sezónu?
Co se v článku dozvíte?

Proč chřest zařadit do jídelníčku?

Jak poznáte čerstvý chřest?

Jak chřest připravit?

Jaké existují druhy chřestu?

S čím chřest kombinovat?

Zajímavosti o českém chřestu

 

Bílý, zelený nebo dokonce fialový? Ať už si vyberete kterýkoliv druh chřestu, svému tělu dopřejete pořádnou dávku vitamínů, a navíc si skutečně pochutnáte. Chřest má totiž v kuchyni široké využití a můžete ho vařit, smažit, grilovat i jíst zasyrova. V dnešním článku si povíme, jak poznáte, jestli je skutečně čerstvý, a s čím ho můžete kombinovat, aby jeho chuť co nejlépe vynikla.

Proč chřest zařadit do jídelníčku?

Chřest neboli špargl obsahuje málo kalorií, protože je z velké části tvořen vodou, ale zato je nabitý vitamíny, minerály a antioxidanty. Tato jedinečná zelenina je bohatým zdrojem vitamínů A, C, K a kyseliny listové, kterou by do svého jídelníčku v hojnější míře měly zařadit hlavně budoucí maminky.

 

Chřest pomáhá zlepšit trávení a snižuje krevní tlak i riziko onemocnění srdce či diabetu. Působit by měl také jako afrodiziakum a připisován mu je také pozitivní vliv na plodnost. V chřestu obsažené látky rovněž zmírňují menstruační bolestí a premenstruační syndrom.

 

Benefity chřestu

Trpíte dnou? V tom případě chřest nejezte moc často, protože při jeho trávení se v těle tvoří větší množství kyseliny močové.

 

Jak poznáte čerstvý chřest?

  • Hlavičky chřestu by měly být pevné a uzavřené.
  • Ve svazku svázané výhonky by při tření měli jemně vrzat.
  • Chřest by neměl mít na povrchu zvrásnění, nažloutlý či nahnědlý odstín ani nahnilé hlavičky.
  • Bílý chřest by měl být křehký a neohebný, zelený zase s pevnou strukturou a měl by jít mírně ohnout.
  • Čerstvý chřest má slabou, příjemnou vůni. Jestliže nepříjemně zapáchá, určitě ho nekupujte.

 

Chřest jezte nejlépe ještě v den sklizně. S postupem času totiž ztrácí svou šťavnatou, nasládlou chuť a křehkost. Chřestová sezóna začíná v polovině dubna a pokračuje až do června.

 

Náš tip:

Nestíháte chřest zkonzumovat hned po sklizni? Zabalte ho do vlhké utěrky a vložte do lednice na nejchladnější místo. Díky tomuto triku ho můžete uchovávat jako čerstvý i několik dní. Přesto s jeho zpracováním zbytečně příliš neotálejte.

Jak chřest připravit?

Nejdříve chřest pečlivě očistěteodstraňte dřevnaté konce – zhruba 2–3 centimetry. Tyto zbytky můžete použít například do vývaru. Bílý chřest až na hlavičku oloupejte celý, u zeleného ořízněte jen větší výrůstky a hlavičky opět neořezávejte.

 

Jednotlivé výhonky poté seřízněte na stejnou délku a svažte je provázkem nebo gumičkou, aby se během vaření nepolámaly. Chřest poté vařte ve vroucí osolené vodě s kapkou citronu, přidat můžete i trochu cukru a másla.

 

Zelenému chřestu stačí vařit 2–5 minut, bílý je potřeba nechat v hrnci o trochu déle, okolo 5–8 minut. Svazek chřestu nezapomeňte do hrnce vložit hlavičkami nahoru, jsou totiž křehčí a při vaření by se hned rozvařily.

 

Pokud plánujete sníst chřest hned po uvaření, vložte ho do mísy se studenou vodou a svazek rozvažte. Zastaví se tak proces vaření a chřest si zachová svou křupavost. Stonky poté vyjměte z vodu, usušte a servírujte.

 

Očištěný chřest můžete také připravit na grilu, upéct v troubě, orestovat na pánvi na troše másla či olivového oleje nebo ho podusit v páře.

Druhy chřestu

Jaké existují druhy chřestu?

 

Bílý chřest

 

Pěstuje se pod zeminou, a ještě před slunečním zářením chráněn fólií. Díky tomu si uchovává svou bílou barvu a získává jemnější chuť i tlustší, vláknitou slupku, kterou je při zpracování třeba celou oloupat.

 

Zelený chřest

 

Naopak zelenému chřestu sluneční svit nechybí, a tak se nejen hezky vybarví díky probíhající fotosyntéze, ale získá rovněž výraznější chuť. Oproti bílému má tenčí slupku, kterou není nutné loupat.

 

Fialový chřest

 

Vedle tradičního bílého a zeleného chřestu narazíte i na fialovou odrůdu, za jejímž odstínem stojí přírodní barvivo antokyan. Podobně jako zelený roste na světle a svou chutí a vůní se podobá bílému chřestu, akorát je lehce nahořklý.

S čím chřest kombinovat?

Chřest můžete podávat samostatně jako přílohu, podávat ho společně s vejci nebo grilovaným masem nebo ho přidat do salátu. Připravit si z něj můžete také výtečnou polévku, omáčku nebo risotto.

 

Pokud se v kuchyni nebojíte experimentovat, vyzkoušet ho můžete i na sladko, například v koláči či ve štrúdlu. Inspirovat se můžete také recepty od Petra Žídka na krémovou polévku ze zeleného chřestu s pistáciemi a jahodami nebo grilovaný zelený chřest s máslovou omáčkou s liškami.

 

 

Zajímavosti o českém chřestu

Počátky pěstování chřestu na našem území se datují až do 18. století, tudíž patří mezi tradiční české plodiny. Postupem času se stal čím dál oblíbenějším a během první republiky jsme ho dokonce vyváželi i do Francie.

 

Bohužel minulý režim chřestu příliš nepřál a označoval ho za „buržoazní lahůdku“. Ve skutečnosti byl chřest za totality zatracován hlavně proto, že socialistický způsob zásobování potraviny nebyl schopen sklízet chřest dostatečně rychle, aby se včas dostal k zákazníkům. A tak byla chřestová pole zničena.

 

Pradávnou tradici u nás obnovili až holandští pěstovatelé na konci 90. let, kdy se chřest dostal opět na česká pole. Bohužel celá produkce českého chřestu končila v zahraničí, zatímco k nám se dovážel ve výrazně nižší kvalitě. Díky českým pěstitelům se ale tato situace změnila a dnes si můžeme vychutnat i náš lokálně vypěstovaný chřest.

 

O chřestu se říká, že je hoden i samotných králů. Pokud byste si tuto královskou zeleninu rádi také dopřáli, zastavte se například k nám do Globusu, kde ho nabízíme téměř po celý rok.

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky