Používáme cookies
Nezbytné cookies jsou nepostradatelné pro správné fungování našich stránek, a proto je nelze deaktivovat a pro jejich používání není zapotřebí vašeho souhlasu.

Pokud nám udělíte souhlas, budeme používat i cookies pro analýzu provozu a návštěvnosti a cookies pro personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat využívání těchto dalších druhů cookies můžete v Nastavení cookies.

Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.

Pro více informací klikněte zde.
Souhlasím s používáním všech cookies Chci jen nezbytné cookies Nastavení cookies

Velký průvodce zavařováním – 2. díl: Jak uchovat zeleninu

11.08.2021 | 5 minut čtení
Udělejte si domácí dýňový kompot nebo kimchi Velký průvodce zavařováním – 2. díl: Jak uchovat zeleninu
Co se v článku dozvíte?

Jak sterilizovat a zavařovat v myčce

Recept na dýňový kompot

Jak na nakládanou a kvašenou zeleninu

Jak si vyrobit pickles

Proč se vyplatí jíst kimchi

Recept na kimchi

 

Obchody i zahrádky jsou plné čerstvé zeleniny, proto nastává ideální čas pustit se do jejího uchování i na pozdější měsíce. V druhém dílu naší speciální série o zavařování se podíváme, jak lze zavařovat v myčce, řekneme si, co jsou tzv. pickles a poradíme vám, jak na kvašenou zeleninu.

Sterilizovat a zavařovat sklenice můžete i v myčce

V minulém díle jsme si pověděli, jak zavařovat v zavařovacím hrnci nebo v troubě. Dnes si představíme jednu metodu, která ještě není tak běžná a možná vás i překvapí. Zavařovat totiž budeme v myčce nádobí.

Z hlediska zavařování je myčka opravdu univerzální. Zavařit v ní můžeme jak okurky, kompoty, džemy nebo marmelády, tak i dětské příkrmy, maso či houby.

Než se ale pustíme do sterilizace sklenic a samotného zavařování, je potřeba nejprve vyprázdnit zásobník na leštidlo a tablety. Prázdné sklenice poté naskládáme do myčky, nepřidáváme žádné mycí prostředky a spustíme program s nejvyšší teplotou. Sterilizované sklenice můžeme ihned po skončení programu začít plnit.

Naplněné sklenice postavíme víčkem nahoru, rovně a v minimálně pěticentimetrových rozestupech, abychom snížili riziko jejich popraskání. Pokud zavařujeme různé objemné sklenice, menší vkládáme do horního koše a větší do spodního.

Jakmile budeme mít sklenice v myčce naskládané, myčku zapneme na program o teplotě 70–80 °C trvající 1,5–2 hodiny. Poté zavařeniny jen vytáhneme z myčky, položíme víčkem dolů na suchou utěrku a necháme při pokojové teplotě vychladnout.

Recept: Dýňový kompot zavařený v myčce

 

Ingredience

4 kg očištěné a na kostky nakrájené dýně
4 lžičky kyseliny citronové
2 litry vody
1 kg cukru
5 lžiček ananasového aroma

Postup

  1. Nejprve dýni očistíme, odstraníme z ní slupku, celou ji vydlabeme a dužinu nakrájíme na kostičky.
  2. Kostky vložíme do větší nádoby, zalijeme vodou a přidáme cukr, kyselinu citronovou a ananasové aroma. Necháme asi dvě hodiny odstát.
  3. Poté dýni i s nálevem povaříme, dokud nezesklovatí.
  4. Hotovou směsí naplníme připravené sklenice, pečlivě zavíčkujeme a naskládáme do prázdné myčky.
  5. Zapneme program o teplotě 70–80 °C trvající 1,5–2 hodiny a po jeho skončení kompot vytáhneme, vyskládáme na suchou utěrku víčkem dolů a necháme vychladnout.

Nakládaná a kvašená zelenina

Zkoušeli jste si někdy doma připravit pickles, tedy zeleninu kvašenou ve vlastní šťávě? Pokud ne, tak to byste určitě měli, protože kvašená zelenina je nejen vitamínová bomba, ale také obsahuje spoustu probiotik a enzymů prospívajících našemu trávení a imunitě.

 

Příprava pickles je navíc opravdu snadná a časově nenáročná. Pojďme se tedy společně podívat, jak čerstvou zeleninu uchovat pomocí kvašení třeba až do zimy.

Naložit můžeme téměř jakoukoliv tvrdší zeleninu s pevnější strukturou a dostatkem cukru. Ideální jsou proto na výrobu domácích pickles okurky, zelí, mrkev, cibule, květák, brokolice, kedlubny, kukuřičné klásky, ředkve či červená řepa.

 

Zeleninu můžeme také různě kombinovat a vytvářet si vlastní směsi podle chuti.

Do výroby nakládané zeleniny se lze pustit i bez velkých příprav, protože budeme potřebovat pouze kvalitní zeleninu, sůl a dostatečně velkou nádobu.

Tip:

Pro nakládání je vhodnější mořská, himalájská či jiná nejodidovaná sůl. Jód obsažený v klasické kuchyňské soli může proces kvašení zpomalit a způsobit zhnědnutí zeleniny.

Jak si vyrobit domácí pickles?

Zeleninu pořádně očistíme, nakrájíme na kousky a smícháme se solí. Čím menší kousky budou, tím lépe se zelenina prokvasí. Přidat můžeme i kmín, kopr, kousek zázvoru či křenu, snítku rozmarýnu, bobkový list, nové koření či jalovec, podle toho, co nám chutná.

Pro zvýšení kyselosti můžeme přisypat na kilogram zeleniny dvě lžičky cukru, ale není to nezbytné, protože k procesu fermentace postačí i cukru přirozeně obsažený v zelenině.

Zeleninu pořádně promačkáme, dokud nezačne pouštět šťávu, poté ji napěchujeme silou ke dnu tak, aby šťáva pokryla celý její povrch. Nakonec nádobu zatížíme a zeleninu necháme 3–5 dnů kvasit při pokojové teplotě.

Jakmile zelenina pustí hodně šťávy, naporcujeme ji do připravených sterilizovaných zavařovaček a pečlivě zavíčkujeme. Aby se kvašená zelenina nezkazila, uchováváme ji v chladu v lednici nebo ve sklepě.

Korejská superpotravina pro pevné zdraví

O tradičním korejském kimchi jste pravděpodobně už slyšeli. Tento zelný salát, který se připravuje v mnoha variantách, nejen velmi dobře chutná, ale také prospívá našemu zdraví.

I přes velmi nízký obsah kalorií je napěchovaný živinami, vlákninou a hromadou vitamínů. Najdeme v něm také esenciální aminokyseliny, železo, vápník, selen a spoustu antioxidantů.

Tip:

Kimchi funguje také jako probiotikum, takže jeho konzumací posílíme imunitní systém i své zažívání. Pokud ho do svého jídelníčku zařadíme pravidelně, může nám pomoci snížit škodlivý cholesterol, regulovat hladinu cukru v krvi a detoxikovat organismus.

Recept: Kimchi

 

Ingredience

hlávka pekingského zelí
jarní cibulka
cibule
mrkev
mořská sůl
kousek zázvoru
2 lžíce drceného chilli
2 lžíce rybí omáčky
4 stroužky česneku
1 lžíce medu

Postup

  1. Pekingské zelí rozkrojíme, nakrájíme na nudličky a pořádně nasolíme tak, aby se sůl dostala i na silnou dužinu. Necháme nejméně 2 hodiny odležet.
  2. Poté zelí proplachujeme čistou vodou do té doby, než zůstane jen jemně slané, protože další sůl přidáme do kimchi prostřednictvím pasty.
  3. Pastu připravíme smícháním lžíce mořské soli s nastrouhaným kouskem závoru, chilli, rybí omáčkou, česnekem a medem.
  4. Jarní cibulku, mrkev a cibuli nakrájíme na nudličky a smícháme se zelím a kimchi pastou.
  5. Směs napěchujeme do uzavíratelné sklenice tak, aby zelenina zůstala co nejvíce u dna a šťáva ji celou zakrývala. Necháme 1–3 dny při pokojové teplotě kvasit. Délka fermentace závisí na tom, jak moc zkvašené kimchi chceme, proto je vhodné ho průběžně ochutnávat.
  6. Hotové kimchi uchováváme v lednici, kde vydrží klidně i několik týdnů.

Příprava vlastní nakládané nebo zavařené zeleniny není nic složitého, když víte, jak na to. Až příště půjdete na nákup do hypermarketu Globus, zastavte se nejen v oddělení s čerstvou zeleninou, ale také v domácích potřebách, kde najdete veškeré potřebné příslušenství pro domácí zavařování.

V závěrečném dílu této speciální série o zavařování se podíváme, jak si vyrobit domácí kečup a další netradiční zavařeniny.

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky