Potravinový rádce

18 článků

Oživte si jídelníček jarní zeleninou

Rozkvetlá příroda na jaře hýří svěžími barvami a nejinak by tomu mělo být i na našem talíři. Jarní sklizeň totiž nepolahodí jen oku, ale nabízí i vydatný gastronomický zážitek. V dnešním článku se proto podíváme na tři oblíbené druhy jarní zeleniny, u kterých prozkoumáme jejich vliv na zdraví a řekneme si, které lahůdky si z nich můžete doma vykouzlit.
Zobrazit článek

Růžičková kapusta – poklad mezi zimní zeleninou

Zelenina plná vitamínů, na kterou je i mráz krátký, přesně takhle bychom mohli popsat růžičkovou kapustu. Nejen, že obsahuje spoustu cenných látek, ale velmi prospívá i našemu zdraví. Pokud jste se jí dosud úspěšně vyhýbali, doufáme, že tímto článek se nám povede váš názor na tento poklad mezi zimní zeleninou alespoň trochu změnit.
Zobrazit článek

Pět koření typických pro asijskou kuchyni

Asie je kontinent rozmanitých kultur a zvyků, stejně tak pestrá je i asijská kuchyně. Patří do ní jak pikantní thajské kari, tak i japonské sushi nebo vietnamské bún bò nam bộ. Neodmyslitelnou součástí asijské kuchyně je i pestrá paleta koření, díky které mají tato jídla svou typickou, pro nás exotickou chuť. A na pět těch nejzákladnějších se podíváme právě v tomto článku.
Zobrazit článek

Jak skladovat potraviny?

Promyšlený nákup je jen polovina úspěchu. Pokud chcete z jídla dostat maximum, neplýtvat a ušetřit, měli byste také vědět, jak potraviny správně skladovat. V dnešním článku si proto řekneme, jak s potravinami zacházet, aby vydržely co nejdéle čerstvé.
Zobrazit článek

Rozmanité dýně

Pokud se řekne podzimní zelenina, spoustu z nás jako první napadnou právě dýně. A není divu. Nejen, že krásně vypadají, ale hlavně skvěle chutnají. Opomenout samozřejmě nemůžeme ani jejich spojitost s Halloweenem. Zkrátka k podzimu neodmyslitelně patří, a proto je tento článek věnován zrovna jim.
Zobrazit článek

Jahody – láska na celý život

Co by to bylo za léto bez jahod! Patří k letním měsícům stejně neodmyslitelně, jako dovolená, horké letní dny nebo zmrzlina. Díky jejich výživnému složení a blahodárným účinkům na naše zdraví si však v našich jídelníčcích zaslouží své pevné místo po celý rok. Na to, jak nám jahody prospívají, nebo co si z nich nejen v létě připravit, se podrobněji podíváme v dnešním článku.
Zobrazit článek

Jak se připravit na chřestovou sezónu?

Bílý, zelený nebo dokonce fialový? Ať už si vyberete kterýkoliv druh chřestu, svému tělu dopřejete pořádnou dávku vitamínů, a navíc si skutečně pochutnáte. Chřest má totiž v kuchyni široké využití a můžete ho vařit, smažit, grilovat i jíst zasyrova. V dnešním článku si povíme, jak poznáte, jestli je skutečně čerstvý, a s čím ho můžete kombinovat, aby jeho chuť co nejlépe vynikla.
Zobrazit článek
1 z 2