Co se o medvědím česneku v článku dozvíte?
Na kterých místech roste
Kdy je vhodná doba na sběr
Jaké má zdravotní benefity
Jak se používá v kuchyni

Kam na sběr medvědího česneku

Medvědí česnek je vytrvalá léčivá bylina s velkými, sytě zelenými listy a bílými kvítky, kterou najdete převážně v evropských a asijských lesích. V poměrně hojném množství můžeme medvědí česnek najít i u nás, kde roste spíše na stinných místech v lužních a listnatých lesích, podél řek a potoků, na úpatí svahů i na vlhkých loukách. Z hlediska půdy mu vyhovuje spíše vlhká, písčitohlinitá až jílová půda a pěstovat ho můžeme i u nás doma na zahradě.

Jak přišel medvědí česnek ke svému jménu?

Jeho český název pochází z francouzského „ail des ours“, což v překladu znamená „česnek medvědí“. Byl tak pojmenován právě proto, že má silné česnekové aroma a svým vzhledem připomíná medvědí tlapu.

Kdy medvědí česnek roste?

Medvědí česnek začíná růst na brzkém jaře, dokud má dostatek světla, než se stromy olistí. V přírodě se většinou objevuje od března do června, podle toho, v jaké lokalitě a klimatických podmínkách roste. V teplejších místech může růst už od konce února.

Při procházkách přírodou nás jeho naleziště upoutá na první nádech – bujné vegetace této byliny silně voní po česneku. Právě to je ideální doba na sběr listů, dokud jsou velmi aromatické a kvalitní. Tato rostlinka kvete od dubna do května, po odkvětu však rychle vadne a v lese její místo nahrazují další druhy.   

Pozor na konvalinky

V nekvetoucím stavu může být medvědí česnek zaměněn za jedovatou konvalinku. Pokud tedy sbíráte listy rostlinky, která zatím nevykvetla, pro jistotu je promněte mezi prsty, aby se uvolnila jejich jemná česneková vůně. Díky tomu budete mít jistotu, že se skutečně jedná o medvědí česnek.

Medvědí česnek pro pevné zdraví

V lidovém léčitelství patří k mezi nejznámější léčivé byliny, a tak není divu, že se sbírá nejen pro svou aromatickou chuť, ale také kvůli zdravotním benefitům. V listech medvědího česneku vzniká při porušení rostlinných buněk (například nakrájením, rozkousáním apod.) antibakteriální látka alicin, která pomáhá při chřipce, nachlazení, angíně a jiných respiračních onemocněních. Mírní také projevy tuberkulózy i střevní obtíže.

Tím však výčet jeho pozitivních vlivů na naše zdraví nekončí. Snižuje krevní tlak, zlepšuje průchodnost cév a chrání před vznikem krevních sraženin i rakovinným bujením. Působí projímavě a močopudně, pomáhá proti mykóze, ulevuje od revmatických bolestíposiluje naši imunitu. Příznivý efekt má i na náš psychický stav, kdy mírní úzkosti a nespavost.

Pro koho není medvědí česnek vhodný

Pokud jste alergičtí na alicin nebo vás trápí žlučník, slinivka břišní nebo slabší žaludek, raději se mu vyhněte. I těm z vás, které nic z výše uvedeného netrápí, doporučujeme užívat medvědí česnek vždy v rozumném množství.


Medvědí česnek v kuchyni

Asi není žádným překvapením, že se medvědí česnek používá hlavně k dochucování, a to např. polévek, omáček, salátů, zeleniny nebo masa. Nasekané listy se také používají na výrobu pesta nebo se přimíchávají do pomazánek nebo másel.

Pro zachování co nejvíce blahodárných látek by se měl jíst čerstvý a zasyrova, proto se v ideálním případě přidává až do hotových jídel. Pokud nám jde hlavně o chuť, používat ho můžeme i při samotném vaření, pečení či dušení.  Medvědí česnek lze přidat například do šneků z listového těsta či masových kuliček v rajčatové omáčce.

Listy medvědího česneku můžeme také usušit a používat je jako koření. Oproti klasickému česneku mají jemnější aroma, což ocení hlavně ti, na které je běžný česnek příliš silný. Abychom jeho blahodárné účinky mohli využívat po celý rok, můžeme si z medvědího česneku připravit domácí tinkturu nebo jeho nasekané listy zamrazit či vložit do oleje.

Náš tip:

Věděli jste, že šťávu z listů lze použít jako přírodní hmyzí repelent? Dříve se také používala k dezinfekci domácnosti.

Jestliže se vám nepoštěstí na medvědí česnek narazit během jarních procházek přírodou, od půlky března do půlky května si ho můžete koupit v hypermarketech Globus v oddělení Ovoce a zeleniny.