Co se v článku dozvíte:
Jaké nutriční látky dýně obsahují
Jaký mají dýně vliv na naše zdraví
S jakými druhy dýní se setkáte nejčastěji
Co z dýní uvařit

Z hlediska „rodokmenu“ jsou dýně příbuzné okurkám, cuketám nebo melounům, jež rovněž řadíme mezi tykvovité rostliny. Dozrávat nám dýně začínají na konci léta a během podzimu, a to v různých velikostech – od nejmenších, které poslouží spíše k okrasným účelům, až po obří kusy, jež nemají daleko do kočáru pro Popelku.

Spousta vody, vlákniny i vitamínů

Dýně jsou z velké části (až 95 %) tvořeny vodou, a tak mají velmi nízkou kalorickou hodnotu. Zároveň však obsahují hodně vlákniny, a proto přispívají k pocitu plnosti i správnému trávení.

Z výživového hlediska v dýních převažují sacharidy, díky čemuž mají příjemně nasládlou chuť. Naopak v dýňových semínkách dominují tuky, a to včetně polynenasycených mastných kyselin.

Kromě vody a vlákniny najdeme v dýních i důležitý betakaroten (který se v těle mění na vitamín A) a vitamín E, v menší míře také vitamíny skupiny B a vitamín C. Z minerálních látek nám dýně doplní hlavně draslík, ale obsahují také hořčík, fosfor, železo nebo vápník.  A pokud do svého jídelníčku zařadíte i dýňová semínka, obohatíte ho o vitamín E a zinek.

Vliv dýní na naše zdraví

Jak jsme výše uvedli, v dýních najdeme hodně betakarotenu, díky čemuž tyto plodiny prospívají zdraví našich očí a pomáhají zlepšit zrak. Betakaroten je zároveň antioxidant, který chrání organismus před poškozením škodlivými volnými radikály.

Obsažený vitamín C posiluje náš imunitní systém, což oceníme hlavně během chladnějšího počasí nebo nemoci, a vitamín E zase prospívá naší pokožce.

Díky velkému množství vody a minimu kalorií se nemusíme bát dýně zařazovat do našeho jídelníčku pravidelně, a to i v případě, že se snažíme o redukci hmotnosti.

Proč se spojují dýně s Halloweenem

Tradice používat dýně jako symbol Halloweenu vznikla v Irsku, kde do vydlabaných dýní dávali během irského svátku Samhain svíčky, jež měly za úkol odehnat zlé síly a duchy. Tento svátek se slavil v noci z 31. října na 1. listopadu a symbolizoval přechod mezi létem a zimou.

A proč se dlabaly zrovna dýně? Tato tradice má svůj původ v legendě o irském pijanu Jackovi, jemuž se podařilo přelstít ďábla. Po jeho smrti však jeho duši nechtělo ani nebe ani peklo, a tak byl odsouzen na věky kráčet temnotou jen se žhavým uhlíkem ve vydlabaném tuřínu.

Vydlabané dýně na okenní římse nebo před domem tak mají Jackovi dodat světlo, za které je na oplátku ochrání před zlými silami.

Roztodivné dýně

Setkat se můžete hned s několika druhy dýní. Na ty nejčastější z nich se nyní podíváme podrobněji:

Hokkaido

Přestože se jmenuje po japonské prefektuře, svůj původ má v Anglii, odkud se rozšířila do celého světa. Jedná se o skutečnou vitamínovou bombu, která vám pročistí organismus, ale pomůže i při onemocnění slinivky břišní, sleziny, ledvin nebo srdce. Zároveň obsahuje látky, které přispívají k prevenci nádorových onemocnění.

Má velmi pestré využití, a tak není divu, že patří mezi nejoblíbenější druhy dýní. Z hlediska velikosti bývá menší a její slupku není nutné loupat. Skvěle chutná uvařená jako polévka, pečená v troubě nebo např. v dýňovém rizotu.

Máslová dýně

Oproti Hokkaido je výrazněji aromatická s jemně oříškovou, máslovou chutí. Má hruškovitý tvar a pevnější, světle oranžovou slupku.

Z hlediska zdravotních benefitů má dobrý vliv na žaludek i močové cesty, a protože neobsahuje alergeny a je velmi dobře stravitelná, můžete z ní připravit i příkrmy pro kojence.

Díky své chuti se výtečně hodí na přípravu dýňových dezertů, krémových omáček, pyré či polévek.


Špagetová dýně

Pro špagetovou dýni je typická žlutá barva slupky i dužiny a ze všech druhů patří k nejlahodnějším. Po uvaření či upečení se její dužina rozpadá na vlákna podobná špagetám, odkud získala i své jméno.

Stejně jako předchozí dva druhy i tato dýně prospívá našemu zdraví, a to hlavně našemu srdci, kůži a imunitnímu systému. Rovněž přispívá k prevenci rakoviny.

Jelikož špagetová dýně není moc sladká, hodí se spíše do slaných jídel, například zapečená se sýrem nebo jako zdravější alternativa těstovin či jiné přílohy.

Muškátová dýně

Z výše uvedených druhů má muškátová dýně nejvýraznější chuť. Její dužina je sytě oranžová, stejně jako slupka, která je hodně žebrovaná.

Dužina muškátové dýně je měkčí a obsahuje hodně vody, proto se z ní často připravují polévky, pyré nebo koláče. Lze ji však i plnit, dusit, zapékat nebo z ní vyrobit i džem. Za syrova ji můžeme přidat do salátů nebo ji lze osmažit jako hranolky.

Co z dýní uvařit

Dýně mají velmi všestranné využití, a tak si z nich můžete připravit slaná i sladká jídla. Velmi oblíbené jsou v podobě dýňové polévky nebo rizota či těstovin, ale připravit si z ní můžeme i cupcakes, cheesecake, palačinky nebo kompot. Výborně chutnají i pečené jako příloha k masu.

I když se kvůli vyšší tuhosti hůře krájí, jakmile je tepelně upravíte, krásně změknou. Slupka dýní je jedlá, ale může být i velmi tuhá, a to je pak lepší ji oloupat.

Opomíjet bychom neměli ani dýňová semínka, která stačí po vydlabaní dobře očistit, usušit a můžete si je vychutnat jen tak, opražit nebo třeba přidat do salátu.


Jak vidíme, dýně na podzimní tabuli určitě patří, ať už kvůli svým zdravotním benefitům nebo nespočtu jídel, které z nich dokážeme připravit. V Globusu jich prodáváme hned několik druhů, abyste si mohli vybrat dle svých preferencí.

A jestliže máte rádi podzimní výzdobu, určitě si u nás pořiďte i pár menších dekoračních dýní, které rozveselí vaše obydlí uvnitř i zvenčí. K dlabání je zase nejvhodnější tykev velkoplodá, nicméně vydlabat můžete téměř jakoukoliv dýni, pokud je dost velká a má vhodný tvar.