Které koření tvoří základ asijské kuchyně:
koriandr
kurkuma
zázvor
hřebíček
skořice

Koriandr

Koriandr pochází z jižní Asie a Středomoří. V asijské kuchyni je nepostradatelný, najdeme ho v indických, thajských i vietnamských jídlech. Jeho jemné aroma a citrusová chuť dodávají pokrmům svěžest a výraz. Používá se například v kari, marinádách, omáčkách i salátech. Vy si s ním můžete připravit třeba jehněčí biryani se šafránovou rýží.

Kurkuma

Dalším klíčovým kořením je kurkuma, který má svůj původ v jihovýchodní Asii, a to především Indii. Asijským jídlům přidává zlatavou barvu a hřejivou, jemně pikantní chuť s mírně kořeněným aromatem. Kurkuma nesmí chybět v kari a dochucují se ní také omáčky, polévky, rýže nebo pomazánky, např. čočková, na kterou najdete zde i recept.

Zázvor

I zázvor má svůj domov v Asii, zejména v Indii a Číně. Typická je pro něj ostrá, svěží chuť s lehkými citrusovými tóny. Své uplatnění nachází v omáčkách, polévkách, stir-fry, kari a nápojích, jako jsou čaje nebo limonády. Výborně chutná i s masem, například s kachním.

Pilíře asijské kuchyně

Asijská kuchyně, to není jen dobré jídlo, ve kterém se často kombinují sladké, slané, kyselé a pikantní složky dohromady. Klíčovou roli v ní hraje právě koření, jež pokrmům dodává hloubku a bohatou chuť, ale i způsob přípravy jídel, který je založen na tradičních postupech předávaných z generace na generaci. Součástí kultury je i samotné stolování, které je založeno na sdílení. Pokrmy se často podávají na jídelní stůl ve společných nádobách, z nich si každý bere svou porci a zážitek z jídla sdílí s ostatními členy domácnosti nebo přáteli.

Hřebíček

Hřebíček je původem z indonéského souostroví Moluky a vyniká silnou, pikantní chutí s lehkými sladkými a dřevitými tóny. Používá se k dochucení asijských marinád, omáček a dezertů nebo bývá součástí kořenicích směsí. Vy si s ním můžete třeba upéct originální makové rohlíčky.

Skořice

Posledním, avšak neméně důležitým kořením, které zmíníme, je skořice. Její domácí půjdou je jihovýchodní Asie, konkrétně ostrov Cejlon (dnešní Srí Lanka). Pro skořici je typická sladká, teplá chuť s lehkými kořeněnými tóny a přidává se do sladkých i slaných asijských jídel – kupř. dezertů, nápojů, kari nebo polévek. Výtečně chutná třeba i v cibulové marmeládě.

Asijská kuchyně je světem chutí a vůní, které lze objevovat a zkoumat donekonečna. Těchto pět druhů koření tvoří její základní stavební kameny, a právě ony v harmonické kombinaci s dalšími oblíbenými asijskými surovinami (např. nudlemi, rýží, rybami, sójovou omáčkou, tofu nebo bambusem) jsou tajemstvím toho, co dělá tuto kuchyni tak výjimečnou.

Pokud byste si chtěli pravou Asii připravit u vás doma, určitě si tuto pětici koření nezapomeňte pořídit. V hypermarketech Globus navíc koupíte řadu pravých asijských surovin, se kterými bude domácí příprava asijských pokrmů jedna radost. Tak se přijďte k nám podívat a načerpat inspiraci. Asijská jídla si však můžete vychutnat, i pokud na vaření nemáte čas. V oddělení Snadného vaření najdete hotová asijská jídla od našich kuchařů z Restaurace Globus, která stačí jen ohřát.

Navíc pokud nakoupíte nyní v Globusu nad 250 Kč a odpovíte na soutěžní otázku, můžete až do 27. února soutěžit o zájezd do Asie pro dva v hodnotě 100 000 Kč. Více informací o soutěži najdete na tomto odkazu.