Které naše výrobky vás na chvíli přenesou do první republiky:
koláč hodný králů
nestárnoucí bábovka
zdomácnělý štrúdl
Edice Česká tradice aneb takhle chutnala první republika
Oslavte osmadvacátý říjen stylově s naší oblíbenou edicí Česká tradice, která ctí poctivé české pekařské a cukrářské řemeslo. Najdete v ní stálice českého pečení jako jsou koláče, buchty, bábovky nebo štrúdly, které se v našich domácnostech pečou po celé generace. Pojďme si některé z nich blíže představit.
Koláč hodný králů
Na kterém sladkém pečivu by si mohl pochutnat i sám pan král? No přece na našem královském koláči, který svou dokonale vyladěnou chutí nadchne i ten nejzhýčkanější a nejmlsnější jazýček. Jeho základ tvoří kynuté těsto, které naši pekaři následně zdobí jablečnou, tvarohovo-švestkovou a makovo-švestkovou náplní nebo mixem náplní (mák, tvaroh, povidla).
Jak vypadala prvorepubliková kuchyně?
Kuchyně první republiky byla ovlivněna jak Rakousko-Uherskem, tak i regionálními zvyky jednotlivých částí nově vzniklého Československa. Hospodyňky vařily převážně z lokálních a sezónních surovin, které byly levné a dobře dostupné. Mezi typická sváteční prvorepubliková jídla patřily kupř. svíčková na smetaně s hovězím a houskovým knedlíkem, vepřo knedlo zelo, vídeňský řízek, guláš a sladké koláče. Běžně se také jedly různé kaše, smažená jídla, polévky (např. bramboračka) a sezónní ovoce, z něhož se připravovaly třeba ovocné knedlíky.
Nestárnoucí bábovka
Jedním z typických prvorepublikových moučníků, který se dodnes těší velké oblibě, je bezesporu bábovka. Vždyť kdo by odolal kousku voňavé, cukrem poprášené bábovky? V Globusu ji pečeme z kvalitních surovin a základ jejího těsta tvoří vejce, cukr a mouka. Vybrat si můžete hned ze dvou variant, a to tvarohové a šlehačkovo-mramorové.
Zdomácnělý štrúdl
I když je velmi pravděpodobné, že pochází z Rakouska nebo dokonce tureckého Cařihradu (dnešního Istanbulu), u nás se štrúdl tak zabydlel, že ho mnozí považují za náš národní poklad. Ať už se tato pochoutka zrodila kdekoliv, nic nemění na tom, že patří mezi naše nejoblíbenější moučníky.
V Globusu ho pro vás vyrábíme ručně z tradičního listového těsta a plníme ho jablky od českých farmářů, tvarohem od českých dodavatelů nebo mákem z českých polí. Náš štrúdl má tedy skutečně český původ; ostatně jako všechny výrobky z edice Česká tradice, které se taktéž vyrábějí výhradně z kvalitních českých surovin.
Jak strávit sváteční den
Pohoštění na oslavu už máte, ale co program? Zkuste letošní osmadvacátý říjen prožít jinak než jako den volna navíc a zapátrejte v rodinné historii, jak se vašim předkům za první republiky žilo. Ducha první republiky můžete snadno nasát také z dobových dokumentů, románů nebo filmů pro pamětníky. Za prolistování stojí i naučné knihy, díky kterým se můžete podívat, jak vypadala tehdejší móda, gastronomie nebo architektura.
Žijete poblíž hlavního města? Některé z nejznámějších prvorepublikových staveb si můžete prohlédnout při procházce Prahou. A pokud to máte do "matky měst" daleko, zapátrejte ve svém okolí, zda některá z budov nevznikla za doby T. G. M.
Pokud tyto chvíle doplníte některým z našich moučníků, o to autentičtější atmosféru si doma vytvoříte. Koupit si je můžete v našem Café Globus nebo uvnitř hypermarketu v Pekárně Globus.