SvačinyVegetariánskéOvoceDezertyPečení
14. 05. 2021
@marsalekjosef82

Dortík z polenty a řeckého jogurtu

Potěšte své blízké křehkým dortíkem z polenty a řeckého jogurtu s osvěžujícími borůvkami podle receptu Josefa Maršálka.

Náročnost receptu

Příprava 1 hodina
Střední

Co budete potřebovat

Na kulatou dortovou formu:

Na těsto:

  • 125 goleje
  • 3 ksvajíček
  • kůru z jednoho citronu
  • 170 gpolenty
  • 165 gcukru moučka
  • 280 gřeckého jogurtu
  • 180 gjemně strouhaného kokosu
  • 1prášek do pečiva
  • 1/2 lžičkysoli

Na sirup:

  • 80 mlvody
  • 40 mlcitronové šťávy
  • 40 gcukru krupice
  • proužky kůry z jednoho citronu

Na polevu:

  • 150 gcukru moučka
  • 35 mlcitronové šťávy
  • 1/2 lžičkyoleje
  • 30 gborůvek

Na dokončení:

  • 150 gborůvek
  • sušené jedlé květy

Postup

1

Do mísy navážíme olej, vajíčka, cukr a citronovou kůru a vyšleháme do pěny. Poté přidáme řecký jogurt, polentu, kokos a prášek do pečiva se solí a stěrkou nebo metličkou umícháme do hladké hmoty.

2

Těsto nalijeme do papírem vyložené dortové formy o průměru 24 cm. Pečeme pomalu při 160 °C asi 35 až 40 min. Hotový dort zkusíme špejlí.

3

Na sirup povaříme všechny ingredience. Ještě horký, nejlépe vařící, nalijeme na právě z trouby vytažený dort. Necháme vychladnout a poté jej z formy opatrně vyjmeme.

4

Na polevu smícháme cukr se šťávou a olejem do hladké hmoty, přidáme vidličkou rozmačkané borůvky a polevu naneseme na vychladlý korpus. Rozetřeme směrem ke krajům a necháme svévolně stéct.

5

Dort dozdobíme pomocí čerstvých borůvek, citronové kůry a jedlých sušených květin.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty