SnídaněSvačinyDětiVegetariánskéDezertyPečení
02. 08. 2022
@marsalekjosef82

Makové buchty

Milujete pravé české makové buchty? Připravte si je podle receptu od vyhlášeného cukráře a pekaře Josefa Maršálka.

Náročnost receptu

Příprava 3 hodiny 30 minut
Obtížné

Co budete potřebovat

Suroviny na pekáč cca 20 x 30 cm:

Na těsto na 20 buchet:

  • 400 ghladké mouky
  • 250 mlmléka
  • 50 mloleje
  • 50 gcukru krupice
  • 10 gčerstvého droždí
  • 1 lžícevanilkového cukru
  • 1/2 lžičkysoli
  • 1/4muškátového oříšku
  • 1vejce
  • kůru z půlky citrónu

Na makovou náplň:

  • 200 gsmetanového bílého jogurtu
  • 110 gmletého máku
  • 50 grozinek
  • 50 gcukru krupice
  • 25 mlrumu
  • 1/4 lžičkyskořice
  • špetkumletého hřebíčku

Na dokončení:

  • 120 gmásla

Postup

1

Na těsto si do mísy navážíme mouku, přidáme droždí, vanilkový cukr a poté vlažné mléko, lehce po povrchu zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme kynout alespoň 35-40 minut při pokojové teplotě.

Poté přidáme zbylé ingredience a vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na mísu ani na vařechu. Těsto opět přikryjeme utěrkou a necháme v klidu kynout, dokud nezdvojnásobí objem (asi 1 hodinu).

2

Na makovou náplň smícháme jogurt, rum, cukr a rozinky, přidáme koření a mák a zamícháme. Můžeme přidat kůru z půlky citronu. Náplň necháme při pokojové teplotě "zhoustnout” (asi 1 hodinu), nebo si ji můžeme připravit den předem a skladovat v lednici.

3

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou plochu a prsty lehce roztáhneme do obdélníku 30 x 20 cm a nakrájíme na 20 čtverců. Doprostřed každého z nich dáme velkou lžičku náplně a zabalíme ji dovnitř tak, že vždy dáme k sobě protilehlé rohy a dobře zakoulíme.

4

Do pekáčku 20 x 30 cm vložíme 80 g rozpuštěného másla a jednotlivé buchty v něm vykoupeme a skládáme vedle sebe. Takto připravené je necháme v klidu vykynout do dvojnásobného objemu, což může trvat až 1,5 hodiny.

5

Vykynuté buchty pečeme na 180 °C asi 25–30 minut dozlatova; zda jsou hotové, zkusíme špejlí. Po vytažení je potřeme zbylým rozpuštěným máslem, do kterého můžeme přidat jednu nebo dvě lžíce rumu. Necháme částečně vychladnout v pekáčku před vytažením.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty