SvačinyVegetariánskéOvoceDezertyPečení
26. 08. 2021
@marsalekjosef82

Řezy ze švestek a lískových oříšků

Vyzkoušejte výtečné řezy ze švestek a lískových oříšků podle Josefa Maršálka.

Náročnost receptu

Příprava 1 hodina
Střední

Co budete potřebovat

Na jednu obdélníkovou mísu:

Na základ:

  • 210 ghladké mouky
  • 70 gmoučkového cukru
  • 170 grozpuštěného vlažného másla
  • 1 gsoli
  •  kůru z jednoho citrónu

Na lískooříškový krém:

  • 100 gjemně mletých lískových oříšků
  • 100 gcukru krupice
  • 100 grozpuštěného vlažného másla
  • 20 gkukuřičného škrobu
  • 2 gmleté skořice
  • 1 gsoli
  •  šťávu z jednoho citrónu
  • 2 vejcevelikosti M

Na dokončení:

  • 1 kgšvestek
  • 50 gtřtinového cukru
  • 40 gsekaných pražených lískových ořechů

Postup

1

Do mísy navážíme mouku, cukr, sůl, přidáme citrónovou kůru, rozpuštěné máslo a zamícháme v těsto. To ihned vmáčkneme do pekáčku, který jsme předem vymazali olejem. Skvěle nám poslouží naše vlastní prsty. 

2

Na oříškový krém smícháme všechny sypké ingredience, přidáme rozpuštěné máslo, vejce a šťávu z citrónu a pomocí metličky vymícháme do hladké hmoty. Tu ihned rozetřeme na povrch připraveného těsta.

3

Švestky vypeckujeme a naskládáme je na oříškovou vrstvu. Vždy je dáváme dužinou směrem nahoru a skládáme těsně jednu vedle druhé.

4

Poté švestky posypeme třtinovým cukrem a koláč pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 40–45 min. dozlatova. Necháme vychladnout a před podáváním koláč dozdobíme nahrubo sekanými lískovými ořechy, které jsme předem lehce opražili ve vyhřáté troubě.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty