VegetariánskéOvoceDezertyPečení
02. 06. 2023
@marsalekjosef82

Třešňový clafoutis

Bublanina po francouzsku. Tak takhle by se dal definovat světoznámý třešňový dezert clafoutis. Perfektně se hodí pro chvíle, kdy máte chuť na něco sladkého a zůstalo vám doma alespoň půl kila přezrálých třešní.

Náročnost receptu

Příprava 1 hodina
Střední

Co budete potřebovat

Suroviny na jednu koláčovou formu (6–8 porcí):

  • 500 gpřezrálých třešní
  • 3vejce
  • 100 gcukru krupice
  • 70 ghladké mouky
  • 120 ml33% smetany
  • 240 mlmléka
  • 2 lžícetřešňové pálenky či griotky
  • 3 lžíceolivového oleje
  • 1 lžícevanilkového cukru
  • špetka soli

Postup

1

V míse rozšleháme vajíčka se solí a cukrem do pěny, poté přidáme mouku, pálenku, vanilkový cukr a olivový olej a vyšleháme do hladka tak, aby ve hmotě nebyly žádné hrudky.

2

Přidáme mléko a smetanu a ještě jednou krátce zamícháme.

3

Troubu si rozehřejeme na 160 °C. Formu na koláč vymažeme olivovým olejem a hmotu do ní nalijeme.

4

Povrch posypeme třešněmi, které můžeme, ale nemusíme vypeckovat. V kraji Limousine, odkud clafoutis pochází, se do koláče přidávají třešně včetně pecek, dezertu údajně dodají výraznější chuť, nicméně, je na vás, zda se je rozhodnete vypeckovat, či nikoli.

5

Takto připravený koláč dáme do hlubšího plechu na pečení a umístíme do trouby. Na dno plechu nalijeme asi 0,5 l horké vody.

6

Pečeme 25 až 30 minut do zlatova.

7

Před podáváním pocukrujeme a podáváme ještě vlažné.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty