Hlavní jídlaObědyVečeřeUzeninyItalská kuchyněPečení
08. 07. 2022
@vojtech_postulka

Domácí pizza z kváskového těsta a chlebové mouky

Připravte si voňavou domácí pizzu z kváskového těsta a chlebové mouky podle receptu Vojtěcha Poštulky. Naplnit ji můžete čímkoliv máte rádi, třeba klobásou, sýry, rajčaty a paprikou jako v našem receptu.

Náročnost receptu

Příprava 1 hodina 30 minut
Obtížné

Co budete potřebovat

Na 4 pizzy:

Na kvásek:

  • 300 mlvody o teplotě 30 °C
  • 15 gmedu
  • 7 gsušeného droždí
  • 200 ghladké mouky typu 00

Na těsto:

  • 500 gcelé směsi kvásku
  • 20 gsoli
  • 300 gchlebové mouky
  • 200 mlteplé vody
  • 500 ghladké mouky typu 00
  • 50 mlolivového oleje extra virgin

Na rajčatový základ:

  • 500 gloupaných rajčat v nálevu
  • 1 clčerveného vinného octu
  • 1 lžičkucukru
  • 3 stroužkyčesneku
  • hrstkučerstvého oregana nebo bazalky
  • sůl

Na náplň:

  • strouhaný parmezán
  • mozzarellu
  • klobásu
  • rajčata
  • papriku
  • oregano

Postup

1

Z vlažné vody (cca 30 °C), medu, sušeného droždí a hladké mouky si vytvoříme kvásek. Ve vlažné vodě rozmícháme med, droždí a poté přimícháme mouku. Vše společně důkladně rozmícháme, nejlépe v plastové nebo kovové misce, která nám drží stabilní teplotu. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě pomalu kynout cca 1 hodinu. Dá se vytvořit i v lednici dopředu, ale trvalo by to minimálně 16–24 hodin.

2

Mezitím si připravíme omáčku na pizzu a ostatní ingredience. Na omáčku budeme potřebovat sterilovaná loupaná rajčata, ta rozmačkáme a dochutíme vinným octem, cukrem, česnekem, solí a bazalkou nebo čerstvým či sušeným oreganem.

3

Kvásek dáme do mixovací nádoby spolu s hnětacím hákem, přilijeme vodu, sůl, olivový olej a chlebovou mouku. Pomalu hněteme alespoň 10 minut, než se vše spojí. Ze začátku bude těsto dost lepkavé, záleží na mouce a obsahu lepku. Poté podle tuhosti dosypáváme již hladkou světlou mouku, je možné, že těsto ještě zvládne absorbovat cca 500 g. Znovu promícháváme, ale již na větší otáčky, aby se těsto co nejvíce prohnětlo. Když se těsto už nebude lepit k okraji, vyndáme je a rozdělíme na 4 kusy, z těch vytvoříme krásné bochánky a necháme ještě 30 minut kynout.

4

Předehřejeme si troubu na 225 °C a připravíme si suroviny, které máme nejraději. Nakynuté bochánky buď vytvarujeme do klasického kulatého tvaru tím, že budeme roztahovat okraje, anebo jednoduše rozválíme na silikonu. Poté potřeme omáčkou, posypeme strouhaným parmezánem a postupně dáváme ostatní ingredience. Použít můžete např. sušenou klobásku a mozzarellu s čerstvou bazalkou.

5

Pečeme na pečicím papíru zhruba 15 minut, během pečení otočíme, aby se těsto propeklo stejnoměrně a bylo křupavé. Po upečení necháme cca 3 minuty vychladnout, než rozkrojíme a s chutí se zakousneme.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty