Hlavní jídlaObědyVečeřeVegetariánskéZelenina
03. 10. 2025
@vojtech_postulka

Houbový guláš s kefírovým knedlíkem z toustového chleba

Miska houbového guláše se zeleninou a kefírovým knedlíkem, ozdobená bylinkami a plátky červené chilli papričky, vedle hrnec s gulášem na světlém dřevěném povrchu, podle receptu z hypermarketu Globus od Vojty Poštulky.

Objevte kouzlo lesních hub v guláši plném výrazné chuti, doplněném nadýchaným kefírovým knedlíkem z toustového chleba. Jednoduché na přípravu, velké na zážitek – recept připravil Vojta Poštulka.

Náročnost receptu

Příprava 35 minut
Střední

Co budete potřebovat

Na 4 porce houbového guláše:

  • 250 ghlívy ustřičné
  • 2žampiony portobello
  • 150 ghnědých žampionů
  • 150 gbílých žampionů
  • 15 gsušených hub namočených ve vodě
  • 2středně velké cibule
  • 1červenou papriku
  • 2 stroužkyčesneku
  • 1 lžícimleté uzené papriky
  • 25 grajčatového protlaku
  • 2bobkové listy
  • 4 kuličkynového koření
  • půl lžičkykmínu
  • dle chutimajoránku
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • sádlo na restování
  • dle potřebyvodu nebo zeleninový vývar
  • víno nebo pivo (volitelné)

Na kefírový knedlík:

  • půlku (cca 400 g)toustového máslového chleba
  • 150 mlkefíru
  • 2vejce
  • 1 lžícinasekané čerstvé petrželky
  • špetkumuškátového oříšku
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Postup

1

Sušené houby zalijeme horkou vodou a necháme alespoň 15 minut nabobtnat. Čerstvé houby očistíme a nakrájíme na větší kusy.

Různé druhy hub a červené chilli papričky na talířích, ruce krájící houby na dřevěném prkénku, vše na světlém povrchu, podle receptu na houbový guláš z hypermarketu Globus od Vojty Poštulky.
2

V hrnci rozehřejeme sádlo a pomalu restujeme nadrobno nakrájenou cibuli spolu s kmínem a kořením do tmavě zlatavé barvy. Tento krok je zásadní pro plnou chuť guláše.
Pro výraznější chuť můžeme cibulový základ podlít trochou vína nebo piva a restovat jej nadvakrát – dosáhneme tak tmavší a sladší chuti.

Černý hrnec na sporáku s prskajícím olejem a opečenými kousky, vedle mísa s nakrájenými houbami, příprava houbového guláše podle receptu z hypermarketu Globus od Vojty Poštulky.
3

K cibuli přidáme na kostičky nakrájené houby a červenou papriku. Krátce orestujeme, poté vmícháme rajčatový protlak a necháme jej lehce zkaramelizovat. Přidáme uzenou papriku a restujeme jen krátce, aby se plně rozvinulo její aroma.

Osoba přidávající koření do hrnce se zeleninou vařenou na sporáku, míchající dřevěnou stěrkou, příprava houbového guláše podle receptu z hypermarketu Globus od Vojty Poštulky.
4

Přidáme sušené houby (vodu z hub si ponecháme) a restujeme přibližně 5 minut. Poté přilijeme vodu, zeleninový vývar nebo tekutinu ze sušených hub. Vaříme pod pokličkou 25–35 minut, dokud houby nezměknou a omáčka nezhoustne.

Na závěr guláš dochutíme solí, pepřem, česnekem a majoránkou podle chuti. Pokud máme rádi pikantnější variantu, můžeme přidat i špetku chilli.

Černý hrnec plný guláše s houbami, zeleninou a hustou hnědou omáčkou, uvnitř naběračka a lžíce, podle receptu na houbový guláš z hypermarketu Globus od Vojty Poštulky.
5

Zatímco se houbový guláš pomalu vaří, můžeme si připravit kefírový knedlík. Toustový chléb nakrájíme na malé kostičky a necháme krátce proschnout.

Miska s kostkami toustového chleba a nasekanou petrželí, kolem houby, sušené bylinky a červené chilli papričky na dřevěném povrchu, podle receptu na kefírový knedlík z hypermarketu Globus od Vojty Poštulky.
6

V míse prošleháme vejce s kefírem, přidáme petrželku, muškátový oříšek, sůl a pepř.

Ruka lijící smetanu z krabice do misky s toustovým chlebem a bylinkami na světlém dřevěném stole, vedle mísa s dalšími surovinami. Recept na kefírový knedlík z hypermarketu Globus od Vojty Poštulky.
7

Vmícháme chléb do směsi a necháme 10 minut odpočívat, aby se tekutina vsákla.

Ruka lijící vejce do misky s toustovým chlebem a bylinkami na světlém dřevěném stole, vedle mísa s dalšími surovinami. Recept na kefírový knedlík z hypermarketu Globus od Vojty Poštulky.
8

Vytvarujeme knedlíky, vložíme je do vroucí osolené vody a vaříme přibližně 10–12 minut. Po uvaření je ihned vyjmeme a necháme krátce okapat.

Čtyři kefírové knedlíky s bylinkami vařící se v hrnci s vodou na varné desce, v pozadí dřevěný obklad, podle receptu z hypermarketu Globus od Vojty Poštulky.
9

Houbový guláš podáváme s nadýchaným kefírovým knedlíkem a ozdobíme čerstvou petrželkou. Jemná kyselost kefíru krásně vyváží výraznou chuť hub a uzené papriky.

Miska houbového guláše se zeleninou a kefírovým knedlíkem, ozdobená bylinkami a plátky červené chilli papričky, vedle hrnec s gulášem na světlém dřevěném povrchu, podle receptu z hypermarketu Globus od Vojty Poštulky.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více