Hlavní jídlaObědyVečeřeHovězí a telecíSvátkyMaso & ryby
13. 06. 2025
@vojtech_postulka

Hovězí kližka s kostí na červeném víně se šťouchanými bramborami

Co tahle svého tatínka překvapit na Den otců výjimečným jídlem. Pomalu dušená hovězí kližka na červeném víně s vůní bylinek, zeleniny a koření je sázkou na jistotu. V kombinaci s máslovými šťouchanými bramborami se slaninou a jarní cibulkou vytvoříte poctivé, syté a chuťově bohaté jídlo, které si žádá čas, ale odmění vás v každém soustu. O tento recept se s námi podělil Vojtěch Poštulka.

Náročnost receptu

Příprava 3 hodiny
Střední

Co budete potřebovat

Na 4 porce:

Na maso:

  • 1 kghovězí kližky s kostí
  • 100 ganglické slaniny
  • 2červené cibule
  • 2mrkve
  • 2 řapíkyřapíkatého celeru
  • 150 gkrémových žampionů
  • 4stroužky česneku
  • 2 lžícerajčatového protlaku
  • 1 láhevčerveného vína (Merlot)
  • 2 snítkytymiánu
  • 1 snítkurozmarýnu
  • 2bobkové listy
  • 1 hvězdičkubadiánu
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • olej na opečení

Na brambory:

  • 800 gbrambor
  • 100 ganglické slaniny
  • 2–3 jarní cibulky
  • 50 gmásla
  • sůl
  • pepř

Postup

1

Maso osolíme a opepříme. V hlubokém hrnci ho zprudka opečeme na oleji ze všech stran dozlatova, pak vyjmeme a dáme stranou.

2

Do stejného hrnce přidáme na kostičky nakrájenou zeleninu, badyán, bobkový list, slaninu a vše spolu orestujeme. Přidáme na plátky nakrájenou cibuli. Restujeme do změknutí.

3

Přidáme nasekaný česnek, žampiony a krátce opečeme. Vmícháme rajčatový protlak a necháme ho rozvonět.

4

Vrátíme maso do hrnce, přidáme bylinky a zalijeme ho červeným vínem tak, aby bylo maso z větší části ponořené.

5

Hrnec přiklopíme a maso dusíme pod pokličkou v rozehřáté troubě na 190 °C cca 2,5–3 hodiny, dokud nezměkne a neodděluje se od kosti.

6

Na konci případně dochutíme solí a pepřem. Omáčku můžeme lehce zredukovat odkrytím nebo krátkým povařením bez víka.

7

Brambory oloupeme a uvaříme doměkka v osolené vodě. Mezitím nakrájíme slaninu na kostičky a opečeme ji dozlatova, jarní cibulku nasekáme na kolečka. Uvařené brambory slijeme, osušíme a rozšťoucháme s máslem. Přidáme opečenou slaninu i s výpekem, jarní cibulku a vše dochutíme solí a pepřem.

8

Ihned podáváme.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty