Hlavní jídlaObědyVečeřeHovězí a telecíŘecká kuchyněMezinárodní kuchyně
05. 01. 2022
@vojtech_postulka

Hovězí kližka v řeckém stylu Stifado

Připravte si tento neobvyklý kus masa zdravě a bezlepkově v jednom hrnci pro efektní posezení s přáteli. V tomto receptu se dá použít i jiný druh masa - telecí, vepřové či skopové.

Náročnost receptu

Příprava 2 hodiny 30 minut
Obtížné

Co budete potřebovat

Na 6 porcí:

  • 3 lžíceolivového oleje na pečení
  • 1 kghovězího masa – např. osso buco (kližka s kostí) anebo klasická kližka, krk či kýta nakrájená na velké kousky
  • 800 gcibule
  • 1 lžícitřtinového cukru
  • 4nakrájené stroužky česneku
  • 1chilli papričku
  • 4bobkové listy
  • celou skořici
  • 1 ksbadyánu
  • 6 kuliček rozdrceného nového koření
  • 6hřebíčků
  • 1 lžícisušeného oregana + čerstvé oregáno na dekoraci
  • 2 lžícerajčatového protlaku
  • 2–3 lžícečerveného vinného octa
  • 800 gnakrájených rajčat v plechovce
  • 200 mlčerveného vína
  • sůl a pepř
  • 2 hrnkyjasmínové rýže Globus
  • 0,5 dclolivového oleje
  • 100 gcelých mandlí se slupkou
  • 3 hrnkyvody

Postup

1

Rozehřejeme horkovzdušnou troubu na 180 °C. V zapékacím kastrolu na středně vysokou teplotu rozpálíme 2 lžíce oleje a zprudka opečeme hovězí maso ze všech stran, poté ho odebereme děrovanou lžící stranou na talíř.

Na oleji pomalu opečeme oloupanou cibuli dozlatova, poté přidáme cukr a necháme zkaramelizovat cca 5 minut. Občas promícháme, dokud nezačne hnědnout. Vmícháme rajčatový protlak a vaříme další minutu, poté přidáme hovězí maso s případnou odkapanou šťávou a promícháme. Přidáme bobkový list, skořici, rozdrcené nové koření, hřebíček a oregano a vaříme ještě 1 minutu.

2

Přidáme červený vinný ocet a nakrájená rajčata. Plechovky vypláchneme vínem a to nalijeme ke směsi, poté přidáme třetinu plechovky vývaru, popř. vody. Dochutíme solí a dobře promícháme. Přivedeme k varu, znovu promícháme, přikryjeme pokličkou a dáme na 1 hodinu do trouby.

3

Kastrol opět promícháme. Pokud je omáčka moc hustá, přidáme další střik vody. Znovu přikryjeme a pečeme v troubě další hodinu či dokud maso nezměkne.

Maso podáváme horké s čerstvým oreganem a pečivem nebo mandlovou rýží.

Jak na ni? Horkou vodou zalijeme mandle, aby šly snadno sloupnout. Mandlovou vodu dáme stranou. Na olivovém oleji rýži zlehka orestujeme, pak zalijeme mandlovou vodou, osolíme a přikryjeme policí. Dusíme cca 10 minut na střední teplotu a dalších 15 minut při minimálně teplotě. Poté odklopíme poklici a přidáme mandle a čerstvé bylinky (např. kerblík, hladkou petržel či bazalku).

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty