Hlavní jídlaObědyVečeřeHovězí a telecí
11. 08. 2023
@vojtech_postulka

Hovězí roštěná s omáčkou z krémových žampionů

Připravte si hovězí roštěnou z našeho Řeznictví Globus s krémovou žampionovou omáčkou podle Vojtěcha Poštulky. Jídlo budete mít bez větší námahy hotové během 30 minut a pochutná si celá rodina.

Náročnost receptu

Příprava 30 minut
Střední

Co budete potřebovat

Na 4 porce:

  • 600 g hovězí nízké vyzrálé roštěné z Řeznictví Globus
  • máslo
  • rozmarýn a tymián
  • česnek
  • olivový olej
  • sůl a celý pepř

Na omáčku:

  • 125 gčerstvých hnědých krémových žampionů
  • 1cibulku
  • 1-2stroužky česneku
  • máslo
  • jablečný ocet
  • tymián
  • 250 ml31% smetany

Postup

1

Očistíme si hovězí roštěnou a nakrájíme na plátky – steaky o hmotnosti cca 150–200 g. Mezitím dáme rozehřát celý pepř na suchou pánev, zahřejeme cca 3 minuty, než nám začne pepř vonět a pukat. Poté přendáme do hmoždíře a roztlučeme na jemné sypké koření.

2

Rozehřejeme troubu na 180 °C, na pánev si dáme trochu olivového oleje a necháme rozehřát. Poté okořeníme solí a rozdrceným pepřem plátky masa a zprudka opečeme na oleji, aby se maso zatáhlo, asi tak 1 minutu z každé strany.

Do oleje přidáme rozdrcený česnek spolu s čerstvými bylinkami. Opečené maso vyjmeme a vložíme do rozehřáté trouby na 180 °C zhruba na 8–10 minut, záleží, jak moc chceme maso propéct.

3

Mezitím, co se nám bude maso péct v troubě, si nakrájíme cibulku, česnek a žampiony. Poté rozehřejeme olej s máslem a bylinkami, ve kterém jsme opékali maso, a dáme na něj péct nakrájené houby.

Opékáme do zlatova asi 3 minuty, poté přidáme česnek a cibulku a již jen lehce zpěníme. Zakápneme jablečným octem a ten necháme vyvařit. Poté zalijeme smetanou a dochutíme solí, pepřem a čerstvou bylinkou, třeba tymiánem nebo petrželkou.

4

Po uplynutí cca 7 minut od pečení steaku otevřeme troubu a pohmatem prstu zjistíme pružnost masa a jeho propečení. Čím více steak bude pružit, tím je méně propečený a syrový. Naopak když je tvrdý a již moc nepruží, je zase příliš propečený.

Propečení doma nejlépe zjistíme bez vpichového teploměru tím, že si spojíme na jedné ruce palec s prostředníčkem a sval pod palcem nám naznačí, jakou by mělo mít pečené maso pružnost zrovna u středně propečeného steaku.

Pokud nám bude propečení vyhovovat, maso vyndáme a dáme asi na 3–5 minut odpočinout na talíř pod alobal, aby se šťávy uvnitř masa ustálily a nevyběhly nám hned po naříznutí ven.

5

Servírujeme společně s krémovou omáčkou a vhodnou přílohou podle své chuti. Nebo jen tak s opečeným kváskovým chlebem.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty