Hlavní jídlaGrilováníHovězí a telecí
23. 05. 2022
@vojtech_postulka

Hovězí žebírka na grilu s voňavou marinádou

Tahle žebra si oblíbíte hned ze dvou důvodů. Nejdříve je vaříte ve vodě se zeleninou, a tím vám vznikne silný voňavý hovězí vývar. A za druhé levné jídlo na grilu, kterým okouzlíte spousty přátel a stanete se u vás doma skutečným mistrem grilu.

Náročnost receptu

Příprava 3 hodiny 30 minut
Střední

Co budete potřebovat

Na 6 porcí:

Na vývar:

  • 3 kghovězích žeber s kostí z Globusu
  • 2cibule, rozpůlené
  • 1hlavu česneku, vodorovně rozpůlenou
  • 2 ksmrkve, očištěné
  • 2 ksřapíkatého celeru
  • 1 lžičkunového koření
  • 2bobkové listy
  • 1rajče
  • trochu oleje na orestování
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř

Na BBQ omáčku:

  • 25 gmásla/oleje na orestování
  • 1cibuli, nakrájenou nahrubo
  • 1stroužek česneku, rozdrcený
  • 2červené chilli papričky, nakrájené nadrobno
  • 1 lžičkufenyklových semínek, drcených
  • 2hvězdičky badyánu
  • 150 gtmavého třtinového cukru
  • 200 grajčatového kečupu
  • 100 gBBQ kečupu
  • 100 mltmavé sójové omáčky
  • rozmarýn
  • tymián

Postup

1

Žebra umístíme do velkého, širokého kastrolu a orestujeme na oleji do zlatavé barvy. Podlijeme vodou a přidáme cibuli, mrkev, celer, česnek a veškeré koření.

Přivedeme k varu, pak snížíme plamen a vaříme velmi zvolna tři hodiny nebo dokud maso nezměkne, občas sejmeme zbytky usazenin, které vytvoří pěnu na povrchu.

2

Mezitím si připravíme BBQ omáčku. Zahřejeme pánev, dokud nebude horká, přidáme máslo, cibuli a česnek a opékáme 4–5 minut nebo do zlaté karamelové barvy. Přidáme chilli papričky, fenyklová semínka, badyán a třtinový cukr. Vaříme další 3–4 minuty, dokud se cukr nerozpustí.

Přidáme oba kečupy, sladký a uzený, sójovou omáčku a znovu přivedeme k varu. Snížíme plamen a vaříme do zhoustnutí. Poté odstraníme z ohně a mírně vychladíme. Pokud chceme směs, rozmixujeme pro vytvoření hladkého pyré, ale je škoda nepřiznat pravost surovin.

3

Jestliže máme žebra již ve vývaru měkká (cca 3,5 hodiny), vývar scedíme, abychom měli krásnou čirou polévku na další den, a žebra opatrně vyjmeme, ať nám zůstanou i s kostí. Necháme mírně vychladnout a poté uvařená žebra ponoříme do omáčky a necháme odležet alespoň 3 hodiny v marinádě.

4

Žebra dáme do pekáčku a navrch nalijeme ještě trochu omáčky. Vložíme do trouby na 200 °C nebo na rozpálený gril.

5

Ze zbylé marinády si uděláme potěr a občas během pečení žebra potřeme; dostanou krásnou zlatavou kůrčičku.

6

Žebírka podáváme s pečeným kari květákem a cherry rajčátky a celým česnekem. Pečený květák potřeme trochou oleje smíchaného s curry kořením Madras a solí a pečeme pomalu společně s žebírky na grilu do změknutí. Je to velice chutná vegetariánská příloha. K dekoraci lze použít zbylé čerstvé chilli a hrstku čerstvých bylinek společně s mořskou solí.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty