Hlavní jídlaOstatní druhy masaVelikonoceIndická kuchyně
15. 03. 2024
@vojtech_postulka

Jehněčí biryani se šafránovou rýží basmati, granátovým jablkem a koriandrem

Chcete zkusit na Velikonoce něco netradičního? Připravte si indické jehněčí biryani se šafránovou rýží basmati, granátovým jablkem a koriandrem podle Vojtěcha Poštulky.

Náročnost receptu

Příprava 45 minut
Střední

Co budete potřebovat

Na 4-5 porcí:

  • 250 gpřírodního jogurtu
  • 3stroužky česneku, rozdrcené
  • 1limetka
  • 5cm kousekzázvoru, oloupaný a nastrouhaný
  • 2½ lžičkymletého kmínu
  • 2½ lžičkymletého koriandru
  • 2½ lžičkykoření curry madras
  • 1 lžičkumleté skořice
  • 1 lžičkudrcených chilli papriček
  • 1rajče
  • mátu a čerstvý koriandr
  • sůl
  • 500g baleníjehněčí kýty nebo plece nakrájené na kostičky
  • ½ lžičkydrceného šafránu
  • 450 grýže basmati
  • 4 lžícerostlinného oleje
  • 2velké červené cibule nakrájené nadrobno
  • 2celé jemně ostré chilli papričky zelené i červené
  • 1tyčinku skořice
  • 8lusků kardamomu, lehce rozdrcených

Na servírování:

  • 80 gsemínek granátového jablka k podávání
  • hrst listů koriandru
  • nakrájenou jarní cibulku

Postup

1

Ve velké misce smícháme jogurt, česnek, zázvor, mleté koření, sůl, šťávu z limetky a hrstku nasekaného koriandru s mátou. Přidáme nakrájené jehněčí maso a zamícháme, aby se obalilo. Přikryjeme a marinujeme alespoň 4 hodiny nebo přes noc.

Naložené maso před vařením necháme vytažené z lednice alespoň 30 minut v pokojové teplotě. Namočíme šafrán do 90 ml teplé vody na 20 minut. Rýži propláchneme v sítu a poté na 20 minut namočíme do studené vody.

2

V ohnivzdorném kastrolu rozehřejeme na mírném ohni olej a máslo. Přidáme cibuli, skořici a chilli papričky, opékáme 5–10 minut za občasného míchání, dokud cibule nezezlátne a nebude mírně měkká. Poté přidáme naložené maso a zprudka opékáme. Jakmile je maso opečené, přelijeme šafránovou vodou, přidáme nakrájené rajče a přikryjeme poklicí. Necháme dusit alespoň 15 minut a občas promícháme.

3

Namočenou rýži znovu propláchneme a vložíme do hrnce s vařící vodou se skořicí a drceným kardamomem, bobkovým listem a badyánem. Vaříme asi 8–10 minut, rýže by neměla být úplně měkká, ale jen lehce křupnout. Protože ji budeme ještě dávat dusit k masu.

Uvařenou rýži přidáme k masu, zlehka promícháme, zakryjeme poklicí nebo alobalem a necháme pomalu péct v troubě při 195 °C nebo na sporáku asi 20 minut přikryté a na střední stupeň.

4

K podávání posypeme semínky granátového jablka a lístky koriandru a nakrájenou jarní cibulkou.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty