Hlavní jídlaObědyVečeřeOstatní druhy masaVelikonoce
07. 04. 2023
@naskokvkuchyni

Králík na víně s karlovarským knedlíkem

Tenhle velikonoční recept vám neuteče. Pochutnejte si na pomalu pečeném králíkovi na víně s karlovarským knedlíkem s kopřivami od Na skok v kuchyni.

Náročnost receptu

Příprava 3 hodiny 30 minut
Střední

Co budete potřebovat

Na 4 porce:

Na králíka:

  • 4králičí stehna
  • 3střední cibule
  • 2lžíce přepuštěného másla
  • 2lžičky dijonské hořčice
  • 200 mlbílého vína
  • hrst nasekaných čerstvých bylinek (např. šalvěj, tymián, rozmarýn)
  • 5kuliček jalovce
  • 3kuličky nového koření
  • šťávu z ½ citrónu
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Na knedlíky:

  • 2housky
  • 5 lžichrubé mouky
  • 2 lžícepřepuštěného másla
  • 3vejce
  • 250 mlmléka
  • hrst nasekaných kopřiv (případně petrželky)
  • špetku muškátového oříšku
  • sůl

Postup

1

Králičí stehna potřeme dijonskou hořčicí, osolíme a opepříme.

2

Na pánvi si rozpustíme přepuštěné máslo a osmahneme na něm do zlatova nadrobno nakrájenou cibuli. K cibuli přidáme nadrobno nasekané bylinky.

Do pekáče určeného do trouby dáme stehna, která zasypeme cibulí s bylinkami.

3

Nakonec přidáme jalovec, nové koření a šťávu z citrónu. Z počátku pečeme cca 30 minut na 175 stupňů, poté podlijeme částí vína a pečeme dalších 120 minut na 140 stupňů. Průběžně podléváme zbylým vínem, případně vývarem nebo vodou.

4

Mezitím si připravíme karlovarský knedlík. Housku si nakrájíme na kostičky a orestujeme ji do zlatova na pánvi na přepuštěném másle (necháme vychladnout). V míse si smícháme žloutky, mléko, muškátový oříšek, kopřivy a mouku. Přidáme opečené houstičky a promícháme (necháme nasáknout). V druhé míse si vyšleháme bílky se špetkou soli. Nakonec vše zlehka promícháme a podle chuti ještě dosolíme.

5

Hotové těsto tvarujeme do tvaru válečku do potravinové fólie, do které knedlík zabalíme a kraje utáhneme (z tohoto množství uděláme 2 knedlíky). Vaříme v páře 20–25 minut.

6

Knedlíky necháme trochu vychladnout a ostrým nožem nakrájíme na plátky. Podáváme s upečeným králíkem.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty