Hlavní jídlaObědyVečeřeHovězí a telecíMezinárodní kuchyně
25. 08. 2023
@vojtech_postulka

Musaka z mletého hovězího masa, rajčat a lilku

Vyzkoušejte recept Vojty Poštulky na musaku z mletého hovězího masa, rajčat a lilku zapečenou se sýrem feta. Přijde vhod, když máte chuť na vydatný oběd či večeři.

Náročnost receptu

Příprava 1 hodina 25 minut
Střední

Co budete potřebovat

Na jeden pekáč, cca 4–6 porcí:

  • 6 lžicolivového oleje
  • 2střední lilky, nakrájené na 5mm kolečka
  • 800 ghovězího nebo jehněčího mletého masa
  • 1cibule, nakrájená nadrobno
  • 2větší stroužky česneku, rozdrcené, nasekané
  • 2 lžičkysušeného oregána
  • 1 lžičkamleté skořice
  • hrstkanasekané čerstvé máty
  • 2bobkové listy
  • 200 mlčerveného vína
  • 400 gnakrájených rajčat z konzervy
  • 200 gčerstvých krájených rajčat
  • 2 lžícerajčatového protlaku
  • 1/2 lžícetřtinového cukru
  • 550 gmladých brambor, nakrájených na 5mm kolečka

Na bešamelovou omáčku se sýrem feta:

  • 40 gmásla
  • 40 ghladké mouky
  • 450 mlplnotučného mléka
  • 40 gnastrouhaného sýra feta
  • muškátový oříšek
  • 1velké vejce

Postup

1

Předehřejeme troubu na 180 °C. Plech si vyložíme pečicím papírem a na něj rozprostřeme lilek nakrájený na plátky, osolíme a pokapeme extra panenským olivovým olejem. Přidáme římský kmín a nasekané oregano s mátou a česnekem. Vložíme do trouby a opékáme po dobu 7–10 minut nebo do zlatohněda.

2

Zahřejeme olej na středně vysokou teplotu. Nasypeme cibuli spolu se špetkou soli a římským kmínem a zlehka opékáme do zlatova, poté přidáme česnek a mleté maso a smažíme 8–10 minut, dokud nebude maso tmavé a opečené, za pravidelného míchání a rozdrcení dřevěnou lžící.

Přidáme mletou papriku a rajčatový protlak, oregano, mletou skořici a bobkové listy. Orestujeme vše, ať se koření rozvoní, a poté zalijeme červeným vínem, přivedeme k varu a zredukujeme víno na polovinu. Přidáme nasekaná čerstvá rajčata spolu s rajčaty z konzervy a s hnědým třtinovým cukrem.

Snížíme teplotu a za občasného míchání vaříme pod pokličkou cca 20 minut, dokud omáčka nezhoustne. Dochutíme solí, pepřem a vinným červeným octem podle chuti, přidáme i mátu, a pokud máme, i čerstvé oregano.

3

Teplotu v rozehřáté troubě snížíme na 165 °C v režimu pečení s ventilátorem. Do zapékací mísy si vyskládáme brambory nakrájené na tenké plátky. Použít můžeme rané brambory, které nemusíme loupat a stačí je propláchnout od hlíny a nečistot.

Na osolené brambory dáme tenkou vrstvu směsi z masa a upečené lilky, vrstvy ještě zopakujeme, ale tak, aby zůstalo místo a bylo možné zakončit poslední vrstvu sýrovou bešamelovou omáčkou, kterou budeme dávat nahoru.

4

V malém kastrůlku pomalinku rozpustíme máslo, poté do rozpuštěného másla vmícháme mouku a na středním plameni vaříme 1 minutu, aby se nám rozpustily hrudky. Přilijeme teplé mléko a důkladně rozmícháme, dokud nám omáčka nezhoustne a nebude krásně hladká. Provaříme alespoň 3 minuty.

Sundáme z ohně a prošleháme s trochou strouhaného muškátového oříšku a nadrceným sýrem feta nebo jiným výrazným sýrem typu pecorino či parmazán. A nakonec vmícháme rozmíchané celé vejce do vychladlé směsi.

5

Tuto bešamelovou směs vlijeme na vyskládané vrstvy brambor, směsi masa a lilku. Já jsem polovinu sýra nechal ještě na posypání, aby byl přiznaný a zlatavě zapečený. Připravenou musaku vložíme do středu trouby a pečeme cca 45–50 minut nebo do tmavě zlatohnědé barvy.

6

Před podáváním necháme 10 minut vychladnout a užijeme si ji třeba i v podvečer na letní terase s celou rodinou.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty