Hlavní jídlaObědyVečeřeKuřecí a další drůbežPečení
22. 04. 2022
@vojtech_postulka

Pečené kuře na česneku a fenyklu

Toto pečené voňavé kuře se stane u vás doma skutečnou závislostí a je ideální na nedělní oběd, když nemáte moc času.

Náročnost receptu

Příprava 1 hodina 30 minut
Střední

Co budete potřebovat

Na 4 porce:

  • 250 gšalotky
  • 1celé čerstvé kuře
  • 1/2citrónu
  • 1bobkový list
  • 1 lžícičerstvého tymiánu na drobno
  • 25 gmásla
  • 2ostravské klobásy Globus
  • 1menší fenykl
  • 1 lžícislunečnicového oleje
  • 2–3 paličkyčesneku na stroužky
  • 150 mlpomerančového likéru
  • 250 mlkuřecího vývaru
  • 2 lžícenasekaných lístků estragonu nebo medvědího česneku
  • 250 mlzakysané smetany
  • vločkovou mořskou sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup

1

Předehřejeme horkovzdušnou troubu na 200 °C. Očistěné kuře naplníme do dutiny a pod kůži rozetřeným kouskem másla s rozdrceným česnekem asi ze 4 stroužků, tymiánem, solí a citronovou šťávou. Kuře zevnitř i zvenku bohatě ochutíme mořskou solí a čerstvě mletým černým pepřem. Posypeme nasekaným tymiánem ze všech stran, důkladně namasírujeme.

2

Ve velkém ohnivzdorném kastrolu rozpustíme máslo s olejem. Kuře opečeme na středně vysokém ohni několik minut z každé strany, aby získalo pěkně zlatou barvu. Poté dáme kuře stranou a přidáme oloupanou a nakrájenou šalotku s česnekem, klobáskou a fenyklem. Opékáme zhruba 5 min., poté vrátíme zpět kuře a směs ze šalotky, klobásky, fenyklu dáme okolo něj.

3

Kuře zalijeme pomerančovým likérem a kuřecím vývarem. Přidáme bylinky a bobkový list, žáruvzdorný pekáč přikryjeme poklicí a přivedeme tekutinu k varu na plotně. Poté vložíme do trouby na 1¼ hodiny, nebo dokud není kuře důkladně propečené a česnek zcela nezměkne.

4

Kuře přendáme na nahřátý talíř a přikryjeme alobalem, aby nevychladlo. Uchopíme kastrol utěrkou a nakloníme, aby kuřecí šťáva stekla na stranu. Odstraníme veškerý tuk, který vystoupí na povrch, a přimícháme zakysanou smetanu, důkladně rozmícháme.

Vrátíme kastrol na plotnu a vmícháme nasekaný estragon či medvědí česnek a promícháme. Za stálého míchání přivedeme k mírnému varu. Vaříme 3 minuty. Dle chuti okořeníme solí a pepřem a nalijeme do nahřátého džbánu, abychom mohli přelévat kuře.

Kuře nakrájíme na hrubé kousky a podáváme s omáčkou a např. savojskými brambory s kapustou a uzenou slaninou.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty