Hlavní jídlaObědyOvoce a zeleninaKuřecí a další drůbež
06. 09. 2022
@vojtech_postulka

Roláda z krůtích prsou plněná lesními houbami a meruňkami se slaninou

Zkuste pro své hosty připravit jedinečný gastronomický zážitek a překvapte je netradiční krůtí roládou se slaninou a originální nádivkou s houbami a meruňkami.

Náročnost receptu

Příprava 1 hodina 30 minut
Obtížné

Co budete potřebovat

Na 4 porce:

Na krůtí prsa:

  • 1velké krůtí prso s motýlkem
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • olivový olej
  • 15 plátkůitalské pancetty (nebo 6 plátků kvalitní sušené šunky)

Na houbovou nádivku s meruňkami:

  • 2 lžíceolivového oleje
  • 3velké cibule nakrájené nadrobno
  • 100 gnakrájených čerstvých nebo mražených hub
  • 4 lžičkynasekané petrželky nebo natě z cibulky
  • 1 stroužekčesneku, jemně nasekaný
  • 5mražených nebo sušených meruněk, nakrájených na menší kousky
  • 100 gnakrájených čerstvých nebo mražených hub
  • 120 gčerstvé strouhanky
  • 2 lžícemascarpone

Na ozdobu:

  • máslo
  • 2malé cibulky
  • 2 plátkysušené pancetty
  • 8malých letních jablek, nakrájených na čtvrtky a zbavených jádřinců
  • 1 lžícimoučkového cukru
  • snítky rozmarýnu

Postup

1

Předehřejeme troubu na 190 °C a pustíme se do přípravy nádivky. Rozehřejeme olej a šalotku na mírném ohni opečeme do světle zlatavě hnědé barvy. Přidáme houby a orestujeme, aby pustily co nejvíce vody. Přidáme česnek, petržel, jarní cibulku a dochutíme solí a pepřem. Vmícháme nakrájené meruňky a strouhanku, přidáme mascarpone a dobře promícháme. Dáme stranou odpočinout.

2

Krůtu si naporcujeme a nakrájíme tak, aby se dala pěkně zabalit. Dáme na pracovní desku, krůtí prsa zakryjeme kusem potravinové fólie a úderem paličky nebo válečku je vyrovnáme do rovnoměrné tloušťky. Odstraníme fólii a okořeníme krůtu solí a pepřem a čerstvými bylinkami, rozmarýnem a tymiánem.

Na pečicí papír nebo potravinovou fólii rozložíme vrstvu sušené pancetty (nebo sušené šunky) a potřeme olivovým olejem. Poté na ni dáme okořeněná krůtí prsa a nádivku. Důkladně srolujeme do válečku.

3

Na pánvi s rozehřátým olivovým olejem si orestujeme cibulku, česnek, jablka a sušenou šunku spolu s bylinkami do zlatova. Poté vložíme kus rolády tak, aby se místo spoje opeklo jako první a roláda se nerozjela od sebe. Opékáme cca 5 minut, poté přidáme máslo a podlijeme vývarem nebo ciderovým pivem.

4

Párkrát roládu výpekem a vývarem přelijeme, aby se nám chuť dostala do celého kusu masa a aby roláda nebyla suchá. Přeneseme do předehřáté trouby, čas od času maso podlijeme.

Pečeme cca 25–30 minut, slanina by měla být krásně zlatavá a křupavá (pokud používáme teploměr na maso, plněná krůta by měla dosáhnout teploty uvnitř vpichu 72 °C).

Na ozdobu přidáme máslo do pánve nastavené na střední teplotu a necháme rozpustit. Vložíme jablka, cibulku, slaninu řeznou stranou dolů. Přisypeme cukr a rozmarýn a opékáme, dokud nezkaramelizují dozlatova.

5

Po upečení krůtu přendáme na talíř a přikryjeme, aby se udržela v teple, zatímco ji necháme odpočinout. Plech se šťávou uschováme.

Vypečenou šťávu zalijeme kuřecím vývarem, vrátíme k varu a vaříme, dokud se objem tekutiny nezmenší. Přidáme trochu zápražky, aby omáčka zhoustla. Zalijeme smetanou a necháme minutu povařit, dochutíme solí a muškátovým oříškem, bylinkami a ke konci zjemníme máslem.

Servírujeme překrojené na plátky spolu s vypečenými jablky, šalotkou a slaninou. Ozdobit můžeme např. květy lichořeřišnice a přelijeme jemnou omáčkou. Jako příloha se skvěle hodí rané brambory s máslem.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty