Hlavní jídlaObědyVečeřeVegetariánskéVelikonoceSvátky
28. 03. 2023
@vojtech_postulka

Špenátové noky s vlašskými ořechy a modrým sýrem

Špenátové noky s vlašáky a modrým sýrem od Vojtěcha Poštulky jsou skvělou volbou pro milovníky jednoduchých, ale chuťově bohatých jídel. Navíc vám jejich příprava nezabere moc času a udělat si je můžete třeba i během nadcházejících Velikonoc na Zelený čtvrtek.

Náročnost receptu

Příprava 30 minut
Snadné

Co budete potřebovat

Na 2 porce:

Na noky:

  • 250 gbrambor (vařených a oloupaných)
  • 100 ghladké mouky
  • 1vejce
  • 100 gčerstvého špenátu
  • 30 gparmazánu (nastrouhaného)
  • sůl, pepř a muškátový oříšek

Na omáčku:

  • 100 mlsmetany ke šlehání
  • 80 gmodrého sýra (nivy nebo gorgonzoly)
  • 40 gvlašských ořechů (nahrubo nasekaných)
  • 1 lžícimásla
  • 1cibuli (nakrájenou najemno)
  • česnek

Postup

1

Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme najemno na struhadle. Smícháme brambory, mouku, vejce, parmazán, sůl, pepř a špetku muškátového oříšku. Vypracujeme hladké těsto.

2

Na pomoučeném vále vytvoříme válečky a nakrájíme z nich malé noky. Každý můžeme lehce zmáčknout vidličkou pro hezčí tvar.

3

V hrnci přivedeme osolenou vodu k varu. Noky vložíme do vroucí vody, a jakmile vyplavou na povrch (cca 2 minuty), vyndáme je děrovanou naběračkou nebo sítem.

4

Na pánvi rozehřejeme máslo s olivovým olejem, přidáme nakrájenou cibuli a česnek a necháme zesklovatět.

5

Přidáme nasekané nebo rozdrcené vlašské ořechy a krátce je opražíme spolu s máslem. Přilijeme smetanu a přidáme rozdrobený modrý sýr. Mícháme, dokud se sýr nerozpustí a omáčka lehce nezhoustne.

6

Přidáme noky, promícháme, aby se obalily omáčkou a omáčku zahustily. Nakonec vložíme čerstvý špenát, který se během chvíle v omáčce uvaří.

7

Podáváme ihned, posypané extra vlašskými ořechy a případně parmazánem nebo lístky špenátu.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty