Hlavní jídlaObědyVečeřeHovězí a telecíItalská kuchyně
22. 11. 2021
@vojtech_postulka

Těstoviny zapečené s boloňským ragú

Připravte si doma nevšední zapečené těstoviny, ve kterých se spojuje výtečná chuť boloňské omáčky s plněnými těstovinovými mušličkami conchiglioni. Tohle jídlo z jednoho hrnce nejlépe chutná, pokud ho vaší rodině naservírujete ještě vařící z trouby.

Náročnost receptu

Příprava 2 hodiny 30 minut
Obtížné

Co budete potřebovat

Na 6 porcí zapečených těstovin:

  • 250 gvelkých těstovinových mušliček nebo conchiglioni gigante
  • 200 gmascarpone
  • 2 125g balení kuliček mozzarelly, okapané a natrhané nadrobno
  • velký svazek bazalky, nahrubo nasekaný + několik celých lístků k podávání
  • 3stroužky česneku, rozdrcené
  • parmazán nastrouhaný na servírování

Na boloňskou omáčku:

  • 1polévkovou lžíci olivového oleje
  • 2střední cibule nakrájené nadrobno
  • 3stonky řapíkatého celeru nakrájeného na jemné kostičky
  • 2střední mrkve nakrájené na jemné kostičky
  • 400 gmletého hovězího masa z Řeznictví Globus
  • 2stroužky česneku, rozdrcené
  • 250 mlčerveného vína
  • 1polévkovou lžíci rajčatového protlaku
  • 1polévkovou lžíci mleté sladké papriky
  • 3bobkové listy
  • 2 400g konzervy sekaných rajčat Globus
  • špetku cukru
  • 1–2 lžičkybalzamikového octa
  • špetku oregana

Postup

1

Na přípravu boloňského ragú rozehřejte olej ve větším zapékacím hrnci na střední teplotu. Vsypte mleté ​​hovězí maso, zvyšte plamen a za pravidelného míchání opékejte 15 minut, dokud mleté ​​maso nezhnědne a neoddělí se na menší kousky. Poté naběračkou maso vyndejte a odložte stranou.

2

Přidejte do stejného hrnce znovu trochu oleje a udělejte v něm nový základ z nakrájené cibule, celeru a mrkve s trochou koření, dokud zelenina nebude měkká a lehce zlatavě tmavá (cca 15 minut).

Přidejte česnek, mletou papriku a rajčatové pyré a minutu opékejte, dokud se vše krásně nespojí. Pak zalijte vínem, ještě pár minut nechte odpařit, do hrnce přidejte zpět orestované maso a přimíchejte drcená rajčata z konzervy.

Nebojte se směs trochu naředit vývarem, pokud ho máte k dispozici, aby nebyla moc tuhá a dobře se vám dusila.

3

Vařte 1½ hodiny, první hodinu přikryté, poté odstraňte poklici a nechte probublávat, dokud se rajčata nerozpadnou a maso nebude dostatečně měkké. Dochuťte solí, pepřem, cukrem a balzamikovým octem a špetkou oregana.

4

Těstovinové mušle vyklopte do velké plastové mísy se špetkou soli a zalijte konvicí vařící vody. Přikryjte fólií nebo poklicí a nechte 10–15 minut změknout – pozor ale, potřebují si zachovat určitou pevnost, abyste je mohli dále plnit.

Než se uvaří, připravte si směs, kterou budete těstoviny plnit. V misce smíchejte rozmačkané mascarpone s mozzarellou, nasekanou bazalkou, česnekem a dochuťte trochou čerstvého černého pepře a soli.

5

Horkovzdušnou troubu rozpalte na 165 °C. Těstoviny sceďte, pomocí lžičky mušle naplňte trochou směsi z mascarpone a mozzarelly a směs palcem zlehka přitlačte.

6

Nyní se vrátíte k boloňské směsi. Ta by měla zůstat trochu tekutější, protože těstovinové mušle absorbují část tekutiny, když se pečou. Boloňskou směs sundejte z plotny a naposledy promíchejte.

Těstoviny vložte do omáčky naplněnou stranou nahoru. Pečte 45–50 minut přiklopené v zapékací žáruvzdorné míse, dokud není vršek zlatavý, poté sundejte poklici, zvyšte teplotu na 180 °C, posypte strouhaným parmazánem a ještě cca 10 minut těstoviny zapečte. Měly by zůstat měkké a na povrchu lehce křupavé.

Před podáváním zakápněte olivovým olejem a posypte lístky čerstvě natrhané bazalky.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty