Hlavní jídlaObědyVečeřeRyby a mořské plody
09. 05. 2025
@vojtech_postulka

Treska na másle s polentovou kaší a pak choi s krvavým pomerančem

Jemná treska na másle, krémová polenta a grilovaný pak choi s krvavým pomerančem – svěží a zároveň syté jídlo, které potěší chuťové buňky i oči. Jednoduchá příprava, harmonická kombinace chutí a kontrastní prvky na jednom talíři. Ideální recept, když hledáte lehké hlavní jídlo, které zaujme nejen chutí, ale i servírováním.

Náročnost receptu

Příprava 35 minut
Snadné

Co budete potřebovat

Na 2 porce:

Na tresku:

  • 2filety z tresky (cca 150–180 g)
  • 50 gmásla
  • 1/2hlávky česneku
  • 4–6snítek čerstvého tymiánu
  • 1–2lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • citronovou šťávu nebo plátky citronu (volitelně)

Na krémovou polentu:

  • 150 ginstantní polenty
  • 700 mlmléka (nebo mléka + vody v poměru 1 : 1)
  • 50 gmásla
  • 50 gparmazánu
  • sůl a pepř

Na grilovaný pak choi:

  • 2 kssalátu pak choi (přepůleného)
  • 1–2krvavé pomeranče
  • 1 lžíciolivového oleje
  • sůl a pepř
  • nasekaný rozmarýn

Postup

1

Filety osušíme, osolíme a opepříme.

2

Na pánvi rozehřejeme olivový olej a dáme tresku, pokud možno, kůží dolů. Opékáme 2–3 minuty dozlatova, poté otočíme. Přidáme máslo, česnek a tymián. Přeléváme filety horkým máslem po dobu 2–3 minut. Na závěr můžeme zakápnout citronovou šťávou.

3

Přivedeme vodu a mléko k varu a poté osolíme. Za stálého míchání vsypeme instantní polentu.

4

Vaříme 3–5 minut do zhoustnutí. Vmícháme máslo a parmazán a dochutíme pepřem.

5

Pak choi opečeme na oleji, osolíme a opepříme. Grilujeme na pánvi 2–3 minuty z každé strany. Přidáme pomeranče a krátce opečeme z obou stran, posypeme rozmarýnem, případně dosladíme. Grilovaný pak choi přelijeme pomerančovou šťávou a ozdobíme segmenty pomeranče.

6

Na talíř dáme polentu jako základ, přidáme filety z tresky a přelijeme máslovou omáčkou z pánve. Vedle položíme grilovaný pak choi a dokončíme pomerančovou šťávou a kousky citrusů. Servírujeme teplé, ideálně ihned. Kdo si chce chuť pomerančů zvýraznit, může je zakápnout krémovým balzamikovým octem a posypat mořskou solí.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty