SvačinyZdravý světBez lepkuBez laktózyVeganskéPečení
21. 01. 2022
@marsalekjosef82

Pohankový perník s polevou

Baví vás v kuchyni experimentovat? Připravte si netradiční perník z celozrnné pohankové mouky s klasickou cukrovou polevou podle Josefa Maršálka.

Náročnost receptu

Příprava 1 hodina
Střední

Co budete potřebovat

Na 15 kusů (pekáček 20 x 30 cm):

Na těsto:

  • 250 gcelozrnné pohankové mouky
  • 120 gkokosového cukru
  • 30 gmedu či javorového sirupu
  • 250 gkokosového či sójového „jogurtu“
  • 300 gkokosového či jiného rostlinného „mléka“
  • 200 goleje
  • 6 gjedlé sody
  • 10 gperníkového koření
  • 2 gsoli
  • kůru z 1 citronu

Na polevu:

  • 80 gmoučkového cukru
  • 20 gcitronové šťávy

Na dokončení:

  • 120 gpovidel či džemu z černého rybízu

Postup

1

Do mísy navážíme pohankovou mouku, cukr, koření, citronovou kůru, sodu a sůl a zamícháme. Přidáme rostlinné alternativy mléka a jogurtu, olej a med a promícháme.

2

Hladkou hmotu nalejeme do pekáčku vymazaného olejem a vyloženého papírem na pečení a dobře rozetřeme.

3

Pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 25–30 minut nebo dokud zapíchnutá špejle není suchá. Vytáhneme z trouby a na mřížce necháme lehce vystydnout, poté perník namažeme povidly či džemem.

4

Nakonec ho potřeme polevou, kterou jsme připravili smícháním cukru a citronové šťávy.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty