Co se v článku o růžičkové kapustě dozvíte:
Jaké živiny obsahuje
Jak ovlivňuje naše zdraví
Do jakých jídel se hodí
Jak ji skladovat

Růžičkovou kapustu řadíme mezi košťálovou zeleninu, stejně jako třeba brokolici, kedluben či květák. Původně pochází z oblasti Středomoří, kde byla pěstována již v antických dobách, její současná podoba kulatých hlávek poskládaných z mnoha lístků byla vyšlechtěna v Belgii. Odtud se rozšířila do celého světa a pěstuje se i u nás.

Růžičky kapusty většinou hrají světle či tmavě zelenou barvou, ale můžete se setkat i s načervenalými lístky. Co se týče pěstování, její velkou výhodou je, že dobře snáší i mrazy až do −12 °C a nízké teploty dokonce prospívají její chuti, protože zvyšují obsažené množství cukru. Přesto nemá mnoho kalorií, a proto si ji můžete dopřát i při redukci hmotnosti.

Spousta živin v jedné hlávce

Pokud se podíváme na živiny, kterými může růžičková kapusta obohatit náš jídelníček, tak určitě musíme zmínit její vysoký obsah vitamínu C (až 112 mg na 100 g kapusty). Kromě něj v ní najdeme také vitamíny skupiny B, vitamín E a K, kyselinu listovou, betakaroten či glokosinoláty, ale i řadu minerálů, hlavně draslík, hořčík, železo a fosfor.

Možná vás překvapí, že ve srovnání s ostatními druhy zeleniny růžičková kapusta vyniká vysokým obsahem bílkovin (4,5 g na 100 g kapusty). Proto obzvláště na podzim a v zimě je pro nás skvělým zdrojem vitamínů, minerálů a dalších cenných látek.

Vliv růžičkové kapusty na zdraví

Nyní se pojďme podívat, jak díky výše uvedeným látkám prospívá růžičková kapusta našemu zdraví. Velké množství obsaženého vitamínu C nejen posiluje naši imunitu, ale podporuje také tvorbu kolagenu v chrupavkách a vazech. O vitamínu C je také dobře známo, že patří mezi silné antioxidanty, podobně jako betakaroten nebo vitamín E.

Buňky před oxidativním stresem chrání rovněž flavonoidy, fenolové kyseliny a sulforafan, které také najdete v růžičkové kapustě. Proto tato zelenina pomáhá proti volným kyslíkovým radikálům, a tak snižuje riziko vzniku rakoviny, onemocnění cév nebo Alzheimerovy či Parkinsovy choroby a jiných neurodegenerativních onemocnění.

Antioxidační a protinádorové účinky mají i glokosinoláty, které taktéž podporují imunitu a chrání před mikroby. Tyto látky však mají své ale – negativně ovlivňují metabolismus jódu, a proto by se vyšší konzumace růžičkové kapusty měli zdržet lidé, kteří se léčí se štítnou žlázou. Růžičková kapusta obsahuje i síru, která sice zabraňuje lámavosti nehtů a vlasů a je potřebná pro tvorbu kolagenu. Při vaření se však mění v anorganické látky, které nám ve vyšším množství škodí.

Růžičková kapusta a hubnutí

Pokud potřebujete shodit nějaké to kilo navíc, určitě do svého jídelníčku zařaďte růžičkovou kapustu. Obsahuje bílkoviny, má minimum kalorií, spoustu vitamínů a tělo zbavuje nadměrného množství vody díky vyššímu obsahu draslíku. Také má hodně vlákniny, což pomáhá jak k čištění střev, tak i rychlejšímu pocitu sytosti.

 V kapustě najdeme i vitamín K, který prospívá játrům a pomáhá ke srážení krve, aby nám drobné ranky rychleji přestaly krvácet. Pokud však berete léky proti vzniku krevních sraženin, s růžičkovou kapustou a dalšími zelenými druhy zeleniny, jako je špenát nebo brokolice, to raději nepřehánějte a jezte je v rozumném množství.

Co si z růžičkové kapustu uvařit

Stejně jako v případě zelí nebo brokolice je lepší růžičkovou kapustu tepelně upravit. V syrovém stavu má hořkou chuť a obsahuje nestravitelnou vlákninu rafinózu, která může zvyšovat plynatost. Při jejím trávení ve tlustém střevě se totiž uvolňuje vodík, metan a oxid uhličitý, takže u osob s citlivým trávením a dráždivým tračníkem může zhoršit jejich potíže. Proto je vhodné růžičkovou kapustu před konzumací raději podusit v páře, nechat zkvasit nebo uvařit ve vodě cca 10 až 15 minut. Jelikož vařením ztrácí své cenné látky, snažte se ji nepřevařit.

Růžičkovou kapustu můžete podávat jako zdravou přílohu k masu či jeho veganským a vegetariánským alternativám, ale skvěle chutná také v teplých zeleninových salátech, zapečených jídlech nebo polévkách, a to jak klasických zeleninových, tak i krémových. Co se týče bylinek, nejlépe chutná po boku petrželky, bazalky, šalvěje a tymiánu, z koření si nejvíce rozumí s muškátovým oříškem.

Jak růžičkovou kapustu skladovat

Kapustu se snažte jíst co nejvíc čerstvou, v lednici byste ji v boxu na zeleninu měli uchovávat v ideálním případě maximálně tři dny, ne však déle než deset dní. V mrazáku vám vydrží šest až devět měsíců. Jen si pamatujte, že předtím, než čerstvé růžičky kapusty zamrazíte, musíte je 3 minuty povařit ve vroucí vodě a následně schladit studenou vodou.

Jak poznám čerstvou růžičkovou kapustu

Hlávky kapusty by měli být pevné a beze skvrn. Pokud její lístky žloutnou nebo jsou růžičky otevřené, raději je nekupujte, protože už nejsou čerstvé.

Jak vidíte, růžičková kapusta může náš jídelníček hezky obohatit o spoustu nutrientů. Proto ji dejte šanci a alespoň jednou za čas ní zkuste nahradit přílohu nebo ji přidejte do salátů či polévky. Vaše tělo vám poděkuje.