Co se v článku dozvíte?
Jak sterilizovat a zavařovat v myčce
Recept na dýňový kompot
Jak na nakládanou a kvašenou zeleninu
Jak si vyrobit pickles
Proč se vyplatí jíst kimchi
Recept na kimchi
Sterilizovat a zavařovat sklenice můžete i v myčce
V minulém díle jste zjistili, jak zavařovat v zavařovacím hrnci nebo v klasické troubě. Dnes vám ukážeme jednu metodu, která ještě není tak běžná a možná vás i překvapí. Zavařovat totiž můžete i v myčce nádobí.
Z hlediska zavařování je myčka opravdu univerzální. Zavařit v ní můžete jak okurky, kompoty, džemy nebo marmelády, tak i dětské příkrmy, maso či houby. Než se ale pustíte do sterilizace sklenic a samotného zavařování, je potřeba nejprve vyprázdnit zásobník na leštidlo a tablety. Prázdné sklenice poté naskládáte do myčky, nepřidáváte žádné mycí prostředky a spustíte program s nejvyšší teplotou. Sterilizované sklenice můžete ihned po skončení programu začít plnit.
Naplněné sklenice postavte víčkem nahoru, rovně a v minimálně pěticentimetrových rozestupech, abyste snížili riziko jejich popraskání. Pokud zavařujete různě objemné sklenice, menší vkládejte do horního koše a větší do spodního. Jakmile budete mít sklenice v myčce naskládané, myčku zapněte na program o teplotě 70–80 °C trvající 1,5–2 hodiny. Poté zavařeniny jen vytáhnete z myčky, položíte víčkem dolů na suchou utěrku a necháte při pokojové teplotě vychladnout.
Recept: Dýňový kompot zavařený v myčce
Suroviny:
4 kg očištěné a na kostky nakrájené dýně
4 lžičky kyseliny citronové
2 litry vody
1 kg cukru
5 lžiček ananasového aroma
Postup:
Nejprve dýni očistěte, odstraňte z ní slupku, celou ji vydlabejte a dužinu nakrájejte na kostičky.
Kostky vložte do větší nádoby, zalijte vodou a přidejte cukr, kyselinu citronovou a ananasové aroma. Nechte asi dvě hodiny odstát.
Poté dýni i s nálevem povařte, dokud nezesklovatí.
Hotovou směsí naplňte připravené sklenice, pečlivě zavíčkujte a naskládejte do prázdné myčky.
Zapněte program o teplotě 70–80 °C trvající 1,5–2 hodiny a po jeho skončení kompot vytáhněte, vyskládejte na suchou utěrku víčkem dolů a nechte vychladnout.
Nakládaná a kvašená zelenina
Zkoušeli jste si někdy doma připravit pickles, tedy zeleninu kvašenou ve vlastní šťávě? Pokud ne, tak to byste určitě měli, protože kvašená zelenina je nejen vitamínová bomba, ale také obsahuje spoustu probiotik a enzymů prospívajících našemu trávení a imunitě.
Příprava pickles je navíc opravdu snadná a časově nenáročná. Kvašená zelenina vám navíc vydrží až do zimy. Naložit můžete téměř jakoukoliv tvrdší zeleninu s pevnější strukturou a dostatkem cukru. Ideální jsou proto na výrobu domácích pickles okurky, zelí, mrkev, cibule, květák, brokolice, kedlubny, kukuřičné klásky, ředkve či červená řepa.
Zeleninu můžete také různě kombinovat a vytvářet si vlastní směsi podle chuti. Do výroby nakládané zeleniny se lze pustit i bez velkých příprav, protože budete potřebovat pouze kvalitní zeleninu, sůl a dostatečně velkou nádobu. Pokud by se vám hodil tip, jaké nakombinovat různé druhy zeleniny, vyzkoušet můžete třeba náš recept na fermentovanou zeleninu.
Náš tip:
Pro nakládání je vhodnější mořská, himalájská či jiná nejodidovaná sůl. Jód obsažený v klasické kuchyňské soli může proces kvašení zpomalit a způsobit zhnědnutí zeleniny.
Jak si vyrobit domácí pickles?
Zeleninu pořádně očistíte, nakrájíte na kousky a smícháte se solí. Čím menší kousky budou, tím lépe se zelenina prokvasí. Přidat můžete i kmín, kopr, kousek zázvoru či křenu, snítku rozmarýnu, bobkový list, nové koření či jalovec, podle toho, co vám chutná. Pro zvýšení kyselosti můžete přisypat na kilogram zeleniny dvě lžičky cukru, ale není to nezbytné, protože k procesu fermentace postačí i cukru přirozeně obsažený v zelenině.
Zeleninu pořádně promačkejte, dokud nezačne pouštět šťávu, poté ji napěchujte silou ke dnu tak, aby šťáva pokryla celý její povrch. Nakonec nádobu zatižte a zeleninu nechejte 3–5 dnů kvasit při pokojové teplotě. Jakmile zelenina pustí hodně šťávy, naporcujte ji do připravených sterilizovaných zavařovaček a pečlivě zavíčkujte. Aby se kvašená zelenina nezkazila, uchovávejte ji v chladu v lednici nebo ve sklepě.
Korejská superpotravina pro pevné zdraví
O tradičním korejském kimchi jste pravděpodobně už slyšeli. Tento zelný salát, který se připravuje v mnoha variantách, nejen velmi dobře chutná, ale také prospívá našemu zdraví. I přes velmi nízký obsah kalorií je napěchovaný živinami, vlákninou a hromadou vitamínů. Najdete v něm také esenciální aminokyseliny, železo, vápník, selen a spoustu antioxidantů.
Kimchi funguje také jako probiotikum, takže jeho konzumací posílíte imunitní systém i své zažívání. Pokud ho do svého jídelníčku zařadíte pravidelně, může vám pomoci snížit škodlivý cholesterol, regulovat hladinu cukru v krvi a detoxikovat organismus.
Recept: Kimchi
Suroviny:
hlávka pekingského zelí
jarní cibulka
cibule
mrkev
mořská sůl
kousek zázvoru
2 lžíce drceného chilli
2 lžíce rybí nebo sojóvé omáčky
4 stroužky česneku
1 lžíce medu
Postup:
Pekingské zelí rozkrojte, nakrájejte na nudličky a pořádně nasolte tak, aby se sůl dostala i na silnou dužinu. Nechejte nejméně 2 hodiny odležet.
Poté zelí proplachujte čistou vodou do té doby, než zůstane jen jemně slané, protože další sůl se přidá do kimchi prostřednictvím pasty.
Pastu připravte smícháním lžíce mořské soli s nastrouhaným kouskem závoru, chilli, rybí nebo sójovou omáčkou, česnekem a medem.
Jarní cibulku, mrkev a cibuli nakrájejte na nudličky a smíchejte se zelím a kimchi pastou.
Směs napěchujte do uzavíratelné sklenice tak, aby zelenina zůstala co nejvíce u dna a šťáva ji celou zakrývala. Nechejte 1–3 dny při pokojové teplotě kvasit. Délka fermentace závisí na tom, jak moc zkvašené kimchi chcete, proto je vhodné ho průběžně ochutnávat.
Hotové kimchi uchovávejte v lednici, kde vydrží klidně i několik týdnů.
Příprava vlastní nakládané nebo zavařené zeleniny není nic složitého, když víte, jak na to. Až příště půjdete na nákup do hypermarketu Globus, zastavte se nejen v oddělení s čerstvou zeleninou, ale také v domácích potřebách, kde najdete veškeré potřebné příslušenství pro domácí zavařování. V závěrečném dílu této minisérie o zavařování se dozvíte, jak si vyrobit domácí kečup a další netradiční zavařeniny.