Potravinový rádce

29 článků

Jak při pečení používat cukr a další ingredience?

Sražený krém, přepálený karamel nebo spadlý sníh. Tyto nezdary nám mohou pěkně „otrávit“ přípravu oblíbeného dezertu. Jenže jak se jim vyvarovat? Klíčem k perfektnímu výsledku bývá správné použití cukru a dalších surovin. Podívejte se, na co si v cukrařině dávat pozor.
Zobrazit článek

Červená řepa – tajný klíč ke zdraví

Podzim je ideální doba, kdy do svého jídelníčku přidat více kořenové zeleniny. Jedním z druhů, který byste určitě neměli opomenout, je červená řepa. Nejen, že svou jedinečnou chutí a barvou krásně oživí spoustu podzimních jídel, ale také velmi prospívá našemu zdraví, a to hned v několika ohledech. Pojďme se na ně společně podívat.
Zobrazit článek

Jak párovat vína

Víno podtrhuje a rozehrává chuť i vůni jídla, což platí i naopak. Dříve se lidé řídili prostým pravidlem, zda jim daná kombinace chutná, nebo ne. Po staletí párování však vzniklo mnoho rad a návodů, jak jídlo s vínem kombinovat pro dosažení maximálního požitku. Několik z těch nejzákladnějších z nich si nyní společně projdeme.
Zobrazit článek

Královna polí: Vše, co jste chtěli vědět o kukuřici

Kukuřice je jednou z nejstarších a nejvýznamnějších plodin na světe. Pěstuje se v mnoha zemích a je kulturně spjata s historií řady národů. Nejen, že neodmyslitelně patří na náš talíř, ale své uplatnění má i v průmyslu nebo zemědělství. My se společně podíváme, jak prospívá našemu zdraví nebo co z ní můžeme v kuchyni připravit.
Zobrazit článek

Rozmanité dýně

Pokud se řekne podzimní zelenina, spoustu z nás jako první napadnou právě dýně. A není divu. Nejen, že krásně vypadají, ale hlavně skvěle chutnají. Opomenout samozřejmě nemůžeme ani jejich spojitost s Halloweenem. Zkrátka k podzimu neodmyslitelně patří, a proto je tento článek věnován zrovna jim.
Zobrazit článek

Zelí – superpotravina dostupná pro každého

Jestli existuje nějaká zelenina, která by se měla objevovat na našem talíři pravidelně, tak je to zelí. Nejen, že obsahuje spoustu vitamínů, ale také má řadu benefitů pro naše zdraví a celkovou vitalitu. Jak nám zelí prospívá, s jakými druhy se můžete setkat nebo co lze z něj uvařit, vám prozradíme na následujících řádcích.
Zobrazit článek

Léčivá síla švestek

Švestková povidla, knedlíky i slivovice. Švestky mají v kuchyni velmi všestranné využití. Víte však, jak prospívají našemu zdraví? Nejen to zjistíte v našem článku, ve kterém se s vámi podělíme i o několik skvělých švestkových receptů.
Zobrazit článek

Nesmrtelné hrušky

Podobně jako jablka patří hrušky mezi stálice českých zahrad, pěstují se však po celém světě. Svůj původ mají v Asii, ve starověké Číně byly dokonce považovány za symbol nesmrtelnosti a prosperity. Čím si toto ovoce zasloužilo svou oblibu? Na to se podíváme v dnešním článku.
Zobrazit článek

Nevíte, co s cuketami? Poradíme vám!

Máte doma několik cuket a nenapadá vás, co z nich připravit? Máme pro vás hned tři tipy na skvělá cuketová jídla, která se perfektně hodí pro letní období. Také si povíme, proč je cuketa u nás tak populární nebo jaké zdravotní benefity nám může přinést, pokud ji do svého jídelníčku budeme zařazovat pravidelně.
Zobrazit článek

Proč zařadit do jídelníčku borůvky

Také rádi v létě vyrážíte do lesa na borůvky? Tyto drobné, tmavě modré kuličky nejen výtečně chutnají, ale patří i mezi jeden z nejzdravějších druhů ovoce. Pojďte se s námi podívat, jak prospívají našemu zdraví, které látky obsahují nebo co dobrého si z nich můžete připravit.
Zobrazit článek

Rybíz aneb superpotravina z českých zahrádek

Když se řekne rybíz, mnohým z nás se ihned vybaví vzpomínky na letní prázdniny u babičky, kyselkavou marmeládu nebo voňavé koláče. Tuto lokální superpotravinu dodnes můžeme najít ve spoustě českých zahrádek, a tak je na čase se s ní trochu blíže seznámit.
Zobrazit článek
1 z 3