Potravinový rádce

41 článků

Vodní meloun – osvěžení plné vitamínů

Zářivě červená barva, jemně sladká chuť a pevná, šťavnatá dužina – ano, řeč dnes bude o jednom vykutáleném symbolu léta – vodním melounu. Přečtěte si, jak tento osvěžující plod prospívá našemu zdraví nebo do jakých receptů ho můžete použít.
Zobrazit článek

Rychlý průvodce zavařováním

Už naše prababičky moc dobře věděly, že zavařování je skvělé nejen k uchovávání ovoce a zeleniny mimo jejich sezónu, ale i k obohacení jídelníčku o nové potraviny. Jestliže i vy nedáte dopustit na domácí zavařeniny, v tomto průvodci najdete nápadité recepty i tipy, jak je doma snadno vyrobit.
Zobrazit článek

Vyberte to nejlepší maso na grilování

Chcete uspořádat perfektní grilovačku? Základem úspěchu je správně zvolené maso. Víte, jaký je rozdíl mezi nízkým a vysokým roštěncem? Jak upravit steak na rare, medium či well done? Nebo co je to mramorování u masa? Přečtěte si náš článek a staňte se mistrem grilu.
Zobrazit článek

Jahody – láska na celý život

Co by to bylo za léto bez jahod! Patří k letním měsícům stejně neodmyslitelně, jako dovolená, horké letní dny nebo zmrzlina. Díky jejich výživnému složení a blahodárným účinkům na naše zdraví si však v našich jídelníčcích zaslouží své pevné místo po celý rok. Na to, jak nám jahody prospívají, nebo co si z nich nejen v létě připravit, se podrobněji podíváme v dnešním článku.
Zobrazit článek

Oživte si jídelníček jarní zeleninou

Rozkvetlá příroda na jaře hýří svěžími barvami a nejinak by tomu mělo být i na našem talíři. Jarní sklizeň totiž nepolahodí jen oku, ale nabízí i vydatný gastronomický zážitek. V dnešním článku se proto podíváme na tři oblíbené druhy jarní zeleniny, u kterých prozkoumáme jejich vliv na zdraví a řekneme si, které lahůdky si z nich můžete doma vykouzlit.
Zobrazit článek

Vše, co jste nevěděli o salátech

Zapomeňte na saláty složené jen z variace zelených listů zakápnutých olivovým olejem. Naučte se s námi sestavit chutné a nutričně vyvážené saláty, které budete připravovat i jíst s chutí a radostí.
Zobrazit článek

Léčivý a aromatický medvědí česnek

Medvědí česnek je jednou z jarních bylin, které mají své využití nejen v kuchyni, ale i v lidovém léčitelství. Jaké účinky má na naše zdraví, kde a kdy roste nebo do kterých jídel se hodí, si povíme v našem dnešním článku.
Zobrazit článek

Kedluben – zelenina pro pevné zdraví

Křupavé, jemně nasládlé a bohaté na vitamíny a minerální látky – tak takové jsou kedlubny. Kdysi běžná součást zahrad našich babiček se dnes vrací na výsluní jako výživná a chutná zelenina, která by neměla chybět v žádném vyváženém jídelníčku. Pojďme se na ni blíže podívat!
Zobrazit článek

Citrony – žluté poklady s pestrou škálou využití

Pokud bychom volili krále citrusů, citrony by pravděpodobně vyhrály nebo minimálně obsadily některou z předních příček. Zvykli jsme se po nich sahat nejen v době, kdy nás trápí nachlazení, ale také jsme si je oblíbili k dochucování jídel a nápojů. Pojďte se společně s námi podívat, odkud citrony pocházejí, jaký význam mají pro naše zdraví nebo kde všude najdou své uplatnění. Máme pro vás i několik šikovných tipů, jak si snadno z citronů vyrobit levné, ekologické, a přitom účinné čisticí přípravky.
Zobrazit článek

Květák – univerzální surovina pro zdravé vaření

Květák je jednou z nejvšestrannějších zelenin, kterou můžete zařadit do svého jídelníčku. Má řadu zdravotních benefitů, obsahuje mnoho cenných látek a díky své jemné chuti se hodí do spousty receptů. Pojďte se s námi společně podívat, čím konkrétně nám může květák prospět nebo co dobrého si z něj můžete uvařit.
Zobrazit článek

Citrusy – osvěžující ovoce plné vitamínů

Svěží chuť, spousta vitamínů a příznivý vliv na zdraví – díky mnoha benefitům, které citrusy do naší stravy přinášejí, si v našich jídelníčcích zajistili poměrně pevné místo. Pojďme se ale společně podívat, jak konkrétně jednotlivé druhy citrusů ovlivňují naše zdraví nebo které dobroty si z nich můžeme připravit.
Zobrazit článek

Kaki – exotické ovoce nabité vitamíny

Máte rádi kaki? Toto výrazně sladké ovoce je čím dál oblíbenější nejen díky své chuti připomínající směs hrušky, meruňky a medu, ale také zdravotním benefitům. Pojďte se společně s námi podívat, co tyto zajímavé plody skrývají pod svou sytě oranžovou slupkou.
Zobrazit článek
1 z 4