47 článků
Různé ořechy v dřevěných miskách, včetně vlašských ořechů, lískových ořechů, pekanových ořechů, pistácií, arašídů a para ořechů, vystavené na dřevěné podložce.

Ořechy – malí, ale mocní pomocníci pro vaše zdraví

Ořechy jsou považovány za jednu z nejvýživnějších potravin, kterou můžeme obohatit svůj jídelníček. Proč tomu tak ale je? V tomto článku se ořechům podíváme pod skořápku a řekneme si, jak prospívají našemu zdraví nebo se kterými druhy se u nás můžete setkat nejčastěji.
Zobrazit článek
Proutěný košík plný zralých hrušek na dřevěném stole, obklopený několika rozházenými hruškami a plátky hrušek, s rozmazaným zeleným pozadím.

Hrušky – perly ovocných sadů

Podobně jako jablka patří hrušky mezi stálice českých zahrad, pěstují se však po celém světě. Svůj původ mají v Asii, ve starověké Číně byly dokonce považovány za symbol nesmrtelnosti a prosperity. Čím si toto ovoce zasloužilo svou oblibu? Na to se podíváme v dnešním článku.
Zobrazit článek
Svazek čerstvé řepy s jasně zelenými listy a tmavě červenými kořeny na šedém povrchu.

Červená řepa – tajný klíč ke zdraví

Podzim je ideální doba, kdy do svého jídelníčku přidat více kořenové zeleniny. Jedním z druhů, který byste určitě neměli opomenout, je červená řepa. Nejen, že svou jedinečnou chutí a barvou krásně oživí spoustu podzimních jídel, ale také velmi prospívá našemu zdraví, a to hned v několika ohledech. Pojďme se na ně společně podívat.
Zobrazit článek
Na trhu jsou v dřevěné bedýnce na slámě vystaveny různé odrůdy jablek v odstínech červené, žluté a zelené barvy.

Třináct druhů jablek, které byste měli znát

Jablka patří v Česku mezi neoblíbenější a nejrozšířenější druhy ovoce. Zatímco některá chutnají sladce, jiná nás potěší příjemně nakyslou chutí. Tušíte ale, jaké druhy se hodí i na pečení, do kterých jablek je lepší se rovnou zakousnout a jak tyto plody správně skladovat?
Zobrazit článek
Různé druhy dýní a tykví na dřevěné podložce, některé na dřevěné bedýnce s logem Globus. Jedna tykev je rozříznutá a odhaluje semena.

Rozmanité dýně

Pokud se řekne podzimní zelenina, spoustu z nás jako první napadnou právě dýně. A není divu. Nejen, že krásně vypadají, ale hlavně skvěle chutnají. Opomenout samozřejmě nemůžeme ani jejich spojitost s Halloweenem. Zkrátka k podzimu neodmyslitelně patří, a proto je tento článek věnován zrovna jim.
Zobrazit článek
Proutěný podnos plný různých hub, včetně hlívy ústřičné, shiitake a žampionů, na rustikálním dřevěném stole.

Podzim plný hub i bez houbaření

Ať hledáte, jak hledáte, nedaří se vám v lese najít ani babku? Pokud je váš lov tak říkajíc „na houby“, nic si z toho nedělejte. V Globusu pro vás máme pestrý výběr hub, včetně těch exotických, takže popadněte košík a vyrazte na houby k nám. Cestou si můžete přečíst tento článek, ve kterém vám prozradíme, proč se vyplatí houby zařadit do svého jídelníčku nebo co dobrého si z nich připravíte.
Zobrazit článek
Lidé připíjející si skleničkami vína u stolu se sýrem, pečivem a občerstvením.

7 tipů, jak si nejlépe vychutnat víno

Servírujte víno jako zkušený someliér. S našimi tipy si sklenku oblíbeného bílého, růžového či červeného vychutnáte od prvního doušku až do poslední kapky.
Zobrazit článek
Krájené červené a zelené zelí na dřevěném povrchu s rozmazaným zeleným pozadím a teplým slunečním světlem.

Zelí – superpotravina dostupná pro každého

Jestli existuje nějaká zelenina, která by se měla objevovat na našem talíři pravidelně, tak je to zelí. Nejen, že obsahuje spoustu vitamínů, ale také má řadu benefitů pro naše zdraví a celkovou vitalitu. Jak nám zelí prospívá, s jakými druhy se můžete setkat nebo co lze z něj uvařit, vám prozradíme na následujících řádcích.
Zobrazit článek
Čerstvá rajčata na dřevěném stole s rajčaty v pozadí, zalitá teplým slunečním světlem.

Rajčata, brokolice a okurka – trojice zeleniny, která nesmí chybět na vašem talíři

V létě si můžeme dopřát nejen spoustu čerstvého ovoce, ale i zeleniny. Mezi ty nejoblíbenější druhy, jejichž chuť vynikne nejvíce právě během letních měsíců nebo začátkem podzimu, patří rajčata, brokolice a okurky. My se dnes na tuto trojici superzeleniny podíváme trochu blíže a řekneme si, odkud pochází, jak nám prospívá nebo co dobrého si z ní můžeme uvařit.
Zobrazit článek
Čerstvé švestky a zelené listy na dřevěných plátcích, jedna švestka rozkrojená napůl, aby byla vidět pecka, vytváří rustikální a přírodní kompozici.

Léčivá síla švestek

Švestková povidla, knedlíky i slivovice. Švestky mají v kuchyni velmi všestranné využití. Víte však, jak prospívají našemu zdraví? Nejen to zjistíte v našem článku, ve kterém se s vámi podělíme i o několik skvělých švestkových receptů.
Zobrazit článek
Proutěný košík naplněný zralými broskvemi na dřevěném stole se zelenou kostkovanou látkou v pozadí. Několik broskví je rozházených kolem.

Broskve – ovoce věčného mládí i symbol krásy

Tentokrát se v našem Potravinovém rádci podíváme na další letní ovoce, a to na broskve. Jejich šťavnatá chuť si podmanila už staré Římany, oblíbené však byly i ve středověku nebo v období renesance. Pojďte se společně s námi podívat broskvím pod jejich jemně ochmýřenou slupku a zjistěte, jaké benefity mají pro vaše zdraví nebo s čím je můžete v kuchyni směle kombinovat.
Zobrazit článek
Proutěný košík plný zralých meruněk, obklopený rozsypanými meruňkami a zelenými listy na dřevěné ploše, s rozmazaným zeleným pozadím.

Meruňky – malé slunce na talíři, které chutná i prospívá

Sladké, šťavnaté a vonící po létě – meruňky v sobě kombinují vše, co bychom od sezónního ovoce mohli chtít. Pojďme se společně podívat, jak prospívají našemu zdraví, kde je skladovat nebo co dobrého si z nich můžeme připravit.
Zobrazit článek
1 z 4