Potravinový rádce

43 článků
Čerstvé švestky a zelené listy na dřevěných plátcích, jedna švestka rozkrojená napůl, aby byla vidět pecka, vytváří rustikální a přírodní kompozici.

Léčivá síla švestek

Švestková povidla, knedlíky i slivovice. Švestky mají v kuchyni velmi všestranné využití. Víte však, jak prospívají našemu zdraví? Nejen to zjistíte v našem článku, ve kterém se s vámi podělíme i o několik skvělých švestkových receptů.
Zobrazit článek
Proutěný košík naplněný zralými broskvemi na dřevěném stole se zelenou kostkovanou látkou v pozadí. Několik broskví je rozházených kolem.

Broskve – ovoce věčného mládí i symbol krásy

Tentokrát se v našem Potravinovém rádci podíváme na další letní ovoce, a to na broskve. Jejich šťavnatá chuť si podmanila už staré Římany, oblíbené však byly i ve středověku nebo v období renesance. Pojďte se společně s námi podívat broskvím pod jejich jemně ochmýřenou slupku a zjistěte, jaké benefity mají pro vaše zdraví nebo s čím je můžete v kuchyni směle kombinovat.
Zobrazit článek
Proutěný košík plný zralých meruněk, obklopený rozsypanými meruňkami a zelenými listy na dřevěné ploše, s rozmazaným zeleným pozadím.

Meruňky – malé slunce na talíři, které chutná i prospívá

Sladké, šťavnaté a vonící po létě – meruňky v sobě kombinují vše, co bychom od sezónního ovoce mohli chtít. Pojďme se společně podívat, jak prospívají našemu zdraví, kde je skladovat nebo co dobrého si z nich můžeme připravit.
Zobrazit článek
Dřevěná bedýnka naplněná čerstvými cuketami, obklopená nakrájenými cuketami, miskou a zeleným ubrusem na světlém povrchu.

Nevíte, co s cuketami? Poradíme vám!

Máte doma několik cuket a nenapadá vás, co z nich připravit? Máme pro vás hned tři tipy na skvělá cuketová jídla, která se perfektně hodí pro letní období. Také si povíme, proč je cuketa u nás tak populární nebo jaké zdravotní benefity nám může přinést, pokud ji do svého jídelníčku budeme zařazovat pravidelně.
Zobrazit článek

Vodní meloun – osvěžení plné vitamínů

Zářivě červená barva, jemně sladká chuť a pevná, šťavnatá dužina – ano, řeč dnes bude o jednom vykutáleném symbolu léta – vodním melounu. Přečtěte si, jak tento osvěžující plod prospívá našemu zdraví nebo do jakých receptů ho můžete použít.
Zobrazit článek

Rychlý průvodce zavařováním

Už naše prababičky moc dobře věděly, že zavařování je skvělé nejen k uchovávání ovoce a zeleniny mimo jejich sezónu, ale i k obohacení jídelníčku o nové potraviny. Jestliže i vy nedáte dopustit na domácí zavařeniny, v tomto průvodci najdete nápadité recepty i tipy, jak je doma snadno vyrobit.
Zobrazit článek

Vyberte to nejlepší maso na grilování

Chcete uspořádat perfektní grilovačku? Základem úspěchu je správně zvolené maso. Víte, jaký je rozdíl mezi nízkým a vysokým roštěncem? Jak upravit steak na rare, medium či well done? Nebo co je to mramorování u masa? Přečtěte si náš článek a staňte se mistrem grilu.
Zobrazit článek

Jahody – láska na celý život

Co by to bylo za léto bez jahod! Patří k letním měsícům stejně neodmyslitelně, jako dovolená, horké letní dny nebo zmrzlina. Díky jejich výživnému složení a blahodárným účinkům na naše zdraví si však v našich jídelníčcích zaslouží své pevné místo po celý rok. Na to, jak nám jahody prospívají, nebo co si z nich nejen v létě připravit, se podrobněji podíváme v dnešním článku.
Zobrazit článek

Oživte si jídelníček jarní zeleninou

Rozkvetlá příroda na jaře hýří svěžími barvami a nejinak by tomu mělo být i na našem talíři. Jarní sklizeň totiž nepolahodí jen oku, ale nabízí i vydatný gastronomický zážitek. V dnešním článku se proto podíváme na tři oblíbené druhy jarní zeleniny, u kterých prozkoumáme jejich vliv na zdraví a řekneme si, které lahůdky si z nich můžete doma vykouzlit.
Zobrazit článek

Vše, co jste nevěděli o salátech

Zapomeňte na saláty složené jen z variace zelených listů zakápnutých olivovým olejem. Naučte se s námi sestavit chutné a nutričně vyvážené saláty, které budete připravovat i jíst s chutí a radostí.
Zobrazit článek

Léčivý a aromatický medvědí česnek

Medvědí česnek je jednou z jarních bylin, které mají své využití nejen v kuchyni, ale i v lidovém léčitelství. Jaké účinky má na naše zdraví, kde a kdy roste nebo do kterých jídel se hodí, si povíme v našem dnešním článku.
Zobrazit článek

Kedluben – zelenina pro pevné zdraví

Křupavé, jemně nasládlé a bohaté na vitamíny a minerální látky – tak takové jsou kedlubny. Kdysi běžná součást zahrad našich babiček se dnes vrací na výsluní jako výživná a chutná zelenina, která by neměla chybět v žádném vyváženém jídelníčku. Pojďme se na ni blíže podívat!
Zobrazit článek
1 z 4