Co se v článku dozvíte:
jak jablka prospívají našemu zdraví
13 nejznámějších odrůd jablek

Jak jablka prospívají našemu zdraví

Oblibu si jablka získala nejen pro svou sladkou či nakyslou, šťavnatou chuť, ale i spoustu obsažených vitamínů a minerálů. Najdeme v nich vitamín C, železo, křemík, vápník, měď, draslík, zinek a hořčík, které se podílejí na udržování správného množství vody v těle, fungování ledvin a svalů.

Jablka také snižují riziko srdečních chorob. Regulují totiž funkci řady tělesných orgánů, čímž posilují imunitní systém, krevní oběh, srdce, cévy a stabilizují hladinu cukru v krvi. Pro svůj nízký glykemický index i málo kalorií jsou v rozumné míře vhodné i pro diabetiky. Mají také prebiotické účinky a podporují růst zdraví prospěšných bakterií ve střevě.

Věděli jste, že při pravidelné konzumaci jablek po nich můžete začít vonět?

Aromatické látky, které jablíčka obsahují, totiž prostupují celým tělem a jejich vůně se uvolňuje například ve vlasech.

V hypermarketech Globus můžete v průběhu roku narazit na spoustu různých odrůd jablek, proto si je nyní představíme, abychom vám výběr trochu ulehčili.


Nejznámější odrůdy jablek

1. Golden Delicious

Golden Delicious patří k nejrozšířenějším odrůdám na světě. Původně pocházejí z USA a vyznačují se zlatožlutými šťavnatými plody střední až větší velikosti, sladkou chutí s mírně nakyslým nádechem a jemným aromatem. Nejlépe chutnají čerstvá.

2. Jonagold

I odrůda Jonagold má svůj původ v Americe, konkrétně v New Yorku. Jablka Jonagold vznikla křížením odrůd Golden Delicious a Jonathan. Jsou velmi velká, sladká a šťavnatá, místy však i jemně kyselá.

Plody jsou zbarvené do zelenožlutého odstínu s červeným žíháním. Nejlépe se hodí pro přípravu moštu, ovocných šťáv nebo do pečených dezertů.

3. Rubín

Česká odrůda s relativně velkými plody s typickým červeným žíháním na žlutém základě, která se sklízí v září a zraje koncem října.

Jablka Rubín jsou kulatá, s hladkou slupkou a velmi šťavnatou dužinou, která je lehce aromatická a nasládlá. Pochutnat si na nich můžete zasyrova, ale výborně se hodí i na výrobu moštů, džusů, džemů, kompotů, čajů nebo aromat do jiných jídel.

4. Opál

Medově sladká, rustikální a křupavá jablíčka vypěstovaná a vyšlechtěná v Česku. Plody této odrůdy jsou krásně šťavnaté, zlatavě žluté s výrazně křupavou, světlou dužinou s květinovou vůní. Jablka Opál jsou velmi vyhledávaná pro svou lahodnou, medově sladkou chuť a po rozkrojení zůstávají zlatožlutá, tedy důsledkem oxidace nehnědnou.

Jablka Opál se sklízejí v září, dozrávají v listopadu a skladovat je můžete dokonce až do dubna. Nejlépe chutnají jen tak, když se do nich rovnou zakousnete, ale hodí se i pro sušení nebo na mošt.

5. Braeburn

Tato středně velká jablka s šarlatově až tmavě červenou žíhanou barvou a bílou pevnou dužinou mají svůj původ na Novém Zélandu. Braeburn jablka jsou křupavá a vyznačují se příjemně vyrovnanou chutí – jsou totiž tak akorát sladká a kyselá. Hodí se skvěle na pečení.

6. Gloster

Německá odrůda vzniklá křížením Zvonkové a Richared Delicious. Jablka Gloster poznáte podle velkých plodů, hladké slupky a světle zeleného zbarvení s tmavě červeným žíháním. Dužina je pevná a nazelenalá se sladce navinulou chutí. Plné zralosti dosahují až v lednu, proto jsou jablka Gloster vhodná ke skladování. Samozřejmě si ale na nich můžete pochutnat hned, jak si je koupíte.

7. Gala

Tato novozélandská odrůda původně vzešla z křížení odrůd Golden Delicious a Cox's Orange Pippin v sedmdesátých letech minulého století. Dnes patří k nejoblíbenějším druhům na světě. Jablka Gala mají nápadnou slupku sytě červené barvy se žlutooranžovým žíháním a žlutou dužinu.

Plody této odrůdy jsou velmi sladké, středně šťavnaté a velmi aromatické. Gala jsou skvělá na pečení, přípravu ovocných šťáv a moštů, ale také na sušení. Můžete z nich zkusit připravit křížaly – jsou výborné na zahnání hladu a podporují také střevní peristaltiku.


Náš tip:

Pokud chcete, aby měly křížaly krásně světlou barvu, namočte před sušením plátky jablek do vody s citronovou šťávou.

8. Fuji

Slovo Fuji označuje nejen nejvyšší horu Japonska, ale také japonský druh jablek, který vznikl z odrůd Ralls Janet a Golden Delicious. Jedná se o pozdní odrůdu s pevnými narůžovělými plody a velmi sladkou, křupavou a šťavnatou dužinou. Jeho chuť si nejlépe vychutnáte jen tak zasyrova.

Jak skladovat jablka, aby vám vydržela co nejdéle

Ideálním prostorem pro skladování jablek je sklep, kde se teplota pohybuje mezi 0–6 °C. Prostor by měl být také dobře větraný s vyšší vlhkostí vzduchu. To je velmi důležité, protože právě v nadměrném suchu se jablka začínají scvrkávat. Právě proto se betonové sklepy v novějších stavbách pro skladování ovoce příliš nehodí. Jsou suché a velmi teplé,“ vysvětluje Pavel Voráček, pěstitel jablek ze zahradnictví FYTOS.

Jablka skladujte ideálně v plastových či dřevěných bedýnkách. Neukládejte tyto plody do blízkosti zeleniny či brambor, protože snadno přejímají jiné pachy. A před uskladněním neomývejte slupky, setřeli byste tím z jejich povrchu ochrannou vrstvu.

Ke skladování jsou vhodná jablka, jejichž plody jsou technologicky zralé – což nastává o něco dříve, než dojdou do stádia konzumní zralosti. V této fázi jsou už jadérka hnědá a ovoce chutné, vybarvené a šťavnaté.

Pokud na plodech naleznete skvrny a měkká místa, nejsou vhodné k dlouhodobému skladování. Kvalitní jablka poznáte tak, že krásně voní, nejsou potlučená a mají pevnou slupku. Pamatujte ale, že pokud nemáte vhodné místo ke skladování, raději kupujte jablka k přímé konzumaci,“ radí Pavel Voráček.

9. Evelína

Pod tímto ženským jménem se ukrývá červeně zabarvená mutace odrůdy Pinova, která vznikla křížením Golden Delicious a Clivia. Jalbka Evelína mají sladce aromatickou chuť a křupavou, šťavnatou dužinu. Upečete si z nich skvělý koláč nebo si je můžete vychutnat i pěkně začerstva.

10. Red Delicious

Raná zimní odrůda původem z USA, která vznikla přirozenou mutací odrůdy Golden Delicious. Mezi její charakteristické znaky patří středně velké až velké plody protáhlého tvaru a temně červené barvy.

Tato jablíčka mají velmi aromatickou, sladkou chuť, jsou křupavá a šťavnatá. Jejich dužina je bělavě žlutá a povrch je hladký a matně lesklý. Red Delicious obsahují bohaté množství karotenu a vitamínu A, dobře se skladují a využijete je zejména v ovocných salátech či studené kuchyni.

11. Šampion

Toužíte se zakousnout do pravého českého jablka? Pak vyzkoušejte odrůdu Šampion, která byla v Česku vypěstována křížením Golden Delicious a Coxova reneta.

Tato jablíčka mají spíše tužší a na osluněné straně téměř červenou slupku, zatímco na odvrácené straně jsou zelenožlutá. Chutnají sladce až velmi sladce a jejich dužina je pěkně šťavnatá. Hodí se k přímé konzumaci, přípravě moštů i pečení. Při uskladnění je snězte nejlépe do Vánoc, poté začínají být příliš moučná.


12. Red Jonaprince

Red Jonaprince byla původně vypěstovaná z odrůdy Jonagold v Nizozemí v 90. letech. Tato jablka také patří k velmi oblíbeným druhům. A není divu. Plody Red Jonaprince jsou velké, sytě červené, mají velmi sladkou, šťavnatou a krémovou dužinu.

Obsahují také velké množství antokyanů, které působí proti zánětům i virům a pomáhají při infekcích močového systému. Pro svou výbornou chuť jsou i tato jablka ideální k snězení zasyrova.

13. Granny Smith

Tato světle zelená jablka pocházejí z Austrálie a své jméno nesou po původní pěstitelce – Mary Ann Smith. Plody jsou pevné, křupavé, šťavnaté a s lehce nakyslou chutí. Na jablkách Granny Smith si pochutnáte jak v rámci studené kuchyně (například v salátech), tak i ve štrúdlu a koláčích. Jejich dužina se při vyšších teplotách snadno rozvaří, a proto jsou pro pečení ideální.

V Globusu se v průběhu roku můžete setkat se všemi výše uvedenými odrůdami. Podle toho, kdy zrovna dozrávají nebo do té doby, než se jejich zásoba vyprodá.