Stačí jedno zakousnutí a někteří z nás se přenesou do vzpomínek na léto u babičky, kdy jsme tyto na dotek hebké plody trhali ze stromů, abychom si krátce na to mohli pochutnávat na krajíci chleba s domácím meruňkovým džemem nebo ovocných knedlících. Meruňky však na náš stůl nepřináší jen nostalgii, ale také spoustu benefitů pro naše zdraví. I proto se vyplatí je trochu blíže poznat.

Co se v článku dozvíte:
Odkud meruňky pocházejí
Jaké látky obsahují
Jak prospívají zdraví
Co z meruněk připravit
Jak je skladovat

Od hedvábné stezky po české sady

Meruňky pocházejí z oblasti mezi severovýchodní Čínou a Korejí, odkud se díky obchodu po tzv. hedvábné stezce dostaly přes Střední Asii až do Evropy. Ve starověkém Římě se začaly pěstovat už před více než dvěma tisíci lety a na naše území se rozšířily pravděpodobně v období středověku, kdy se rozvíjelo systematické pěstování ovocných dřevin.

Největší produkce meruněk pochází z Turecka, Íránu a Uzbekistánu, v rámci Evropy pak mezi nejvýznamnější pěstitele řadíme Španělsko, Itálii a Francii. Meruňky se pěstují i u nás, a to především na jižní Moravě, kde jim místní klima velmi svědčí. Nejznámějšími oblastmi pěstování jsou Velké Pavlovice, Mikulovsko nebo okolí Hustopečí a mezi oblíbené lokální odrůdy patří například Velkopavlovická, Leskora nebo Maďarská.

Meruňkobraní na jižní Moravě

V některých městech na jižní Moravě se každoročně koná tzv. meruňkobraní, při kterém návštěvníci nejen oslavují letošní úrodu, ale mohou ochutnat různé meruňkové speciality a další lokální produkty. Součástí oslav bývá i zajímavý doprovodný program, třeba soutěž ve vypeckování meruněk nebo v pojídání meruňkových knedlíků. Tyto akce probíhají v červenci a mezi nejoblíbenější patří meruňkobraní v Židlochovicích, Velkých Pavlovicích nebo Miroslavi.

Bohaté na vitamíny, minerály i vlákninu

Meruňky jsou bohaté na betakaroten (provitamin A), díky čemuž mají nejen typickou světle oranžovou barvu, ale i prospívají našemu zraku, kůži a imunitnímu systému. Dále obsahují vitamíny C, E, K a skupiny B (zejména B3 a B5), a tak podporují správnou funkci nervového systému i náš metabolismus.

Dřevěná mísa plná meruněk, obklopená rozpůlenými meruňkami, nožem, listy a meruňkovým džemem na dřevěné desce.

Z minerálních látek v meruňkách najdeme draslík, hořčík, fosfor, vápník nebo železo. Významnou složku tvoří i rozpustná vláknina, která podporuje zažívání, nebo antioxidanty jako flavonoidy, jež chrání buňky před předčasným stárnutím.

Poklad pro naše zdraví

Meruňky jsou doslova nabité zdraví prospěšnými látkami. Přispívají ke zlepšení trávení a působí preventivně proti zácpě. Díky obsahu vlákniny a draslíku také podporují zdraví srdce a pomáhají snižovat krevní tlak. Betakaroten a vitamín C posilují imunitu a chrání buňky před oxidačním stresem.

Meruňky jsou výborným ovocem i pro ty, kteří se snaží snížit svou hmotnost – mají málo kalorií, nižší glykemický index a vysoký obsah vody. Dokážou nás tak zasytit bez zbytečného zatížení organismu. Pozitivní účinky mají také na kvalitu pokožky, vlasů a nehtů.

Symbol štěstí a bohatství

V mnoha koutech světa jsou meruňky vnímány jako symbol dlouhověkosti, vitality a štěstí. Spojovány jsou také s blahobytem – např. Poláci věří, že pokud se jim v noci zdá o meruňkách, znamená to, že je čeká bohatství, hojnost a pozitivní změny v životě.

Meruňky mnohokrát jinak

Na meruňkách si nejčastěji pochutnáváme zasyrova, kdy poslouží jako skvělá svačinka jen tak, nebo je nakrájené na kousky můžeme přidat např. do ovocných salátů, jogurtu, tvarohu či ovesné kaše. Pestré využití však mají i při vaření a pečení. Použít je můžeme na meruňkové knedlíky, meruňkové placky, do bublaniny, koláčů nebo do žemlovky.

Meruňková bublanina v bílé misce na dřevěné desce, obklopená čerstvými meruňkami a madeirovou utěrkou na stole.

Výborně se také hodí na zavařování – meruňkový džem patří k nejoblíbenějším domácím zavařeninám a využívá se i jako náplň do lineckého cukroví, koblih nebo legendárního Sacherova dortu. Pro zajímavější chuť si džem můžeme ještě doladit kardamomem a kapkou rumu.

Meruňky jsou skvělé také do smoothies, ovocných omáček čatní (například ke kachnímu nebo kuřecímu masu), na domácí sorbet, sirup, nanuky nebo meruňkový kompot. Doplnit mohou i hlavní jídlo, třeba roládu z krůtích prsou plněnou lesními houbami a meruňkami se slaninou. A v sušené podobě zase skvěle oživí směs ořechů, snídaňové cereálie nebo si je můžeme dát jen tak jako svačinku na výlet.

Jak meruňky skladovat

Čerstvé meruňky jsou velmi náchylné na otlačení, proto s nimi musíme zacházet opatrně. Nejlepší je sníst je co nejdříve po sklizni, dokud mají maximum živin i pevnou, hladkou strukturu. Pokud si je ale chceme uchovat na více dní, můžeme je dát do lednice v papírovém sáčku nebo perforované krabičce, aby mohly dýchat. Takto vydrží přibližně tři až pět dní.

Pro dlouhodobější skladování je vhodné meruňky zamrazit, vysušit nebo zavařit. Před mražením meruňky omyjeme, rozpůlíme, zbavíme pecek a rozložíme na plech nebo tác tak, aby se nedotýkaly. Po zmrazení je přesypeme do sáčku a necháme v mrazáku. Mražené meruňky pak můžeme využít například do koláčů, smoothies, pečených dezertů, kompotů nebo sorbetů. Sušené meruňky i zavařeniny uchováváme v suchu a temnu.

Pozor na pecky

Pecky z meruněk osahují jádra, která připomínají mandle. V malém množství se používají do likérů nebo jako přísada do marcipánu, ale obsahují i amygdalin – látku, která se v těle mění na kyanid a je ve větším množství toxická. Pokud nechceme riskovat otravu, ale přesto pecky využít, můžeme je omyté a suché nasypat do plátěného pytlíčku a použít jako přírodní vonný osvěžovač do skříně nebo k výrobě termo polštářku.

 Léto je nejen obdobím zážitků, cestování a krásného počasí, ale i skvělých chutí. Užijme si ho naplno a sestavme si jídelníček ze sezónního ovoce a zeleniny. Díky tomu, co jsme si dnes o meruňkách řekli, není pochyb, že si své místo v naší stravě určitě zaslouží. Jestliže vám nerostou na zahrádce a v okolí nemáte ani žádného pěstitele, můžete vyrazit k nám do Globusu, kde pro vás máme meruňky po celou dobu jejich sezóny.