Co se v článku dozvíte:
Jak se broskve dostaly do Evropy
Čím nám prospívají
Jak broskve skladovat
Co dobrého si z nich připravit
Z Číny do celého světa
První broskve se začaly pěstovat už před více než čtyřmi tisíci lety v staré Číně, odkud se díky obchodním cestám a hedvábné stezce dostaly nejprve do Persie (dnešního Íránu), podle které získaly i své latinské pojmenování „Prunus persica“, a poté dál na západ.
Do Evropy je přivezli starověcí Římané a zhruba v 1. století př. n. l. je začali pěstovat v Itálii. Odtud se broskve postupně rozšířily do dalších částí Evropy, včetně Galie (dnešní Francie) a nakonec i střední Evropy. Dnes se pěstují téměř po celém světě.
Broskvím svědčí velmi teplé klima a mezi jejich největší současné producenty patří Čína, Itálie, Řecko, Španělsko nebo Spojené státy (hlavně státy Kalifornie, Georgia a Jižní Karolína). Broskvoně se pěstují také u nás – nejlépe se jim daří na jižní Moravě, kde mají ideální podmínky pro zrání.
Symbol dlouhověkosti i krásy
V čínské kultuře byly broskve považovány za symbol dlouhověkosti, nesmrtelnosti a zdraví. Podle starých legend broskve jedli bohové, aby si uchovali věčné mládí. I dnes hraje toto ovoce v čínských oslavách důležitou roli a je považováno za posvátné.
V Evropě zase broskve spojovali s krásou a smyslností. V období renesance se broskve často objevovaly na obrazech jako symbol ženské plodnosti a života. Hojně se pěstovaly také v zámeckých zahradách, kde díky svým atraktivním květům a plodům plnily i estetickou funkci.
Jak broskve prospívají zdraví
Díky vysokému podílu vody, který dosahuje až 89 %, broskve příjemně hydratují a ochlazují tělo nejen v horkých dnech. Také jsou bohaté na vitamíny, zejména C, A (ve formě betakarotenu) a E, které fungují jako antioxidanty, chrání naše buňky před poškozením a podporují imunitní systém. Z minerálů broskve obsahují draslík, který pomáhá regulovat krevní tlak, a také menší množství hořčíku a fosforu. Dále v nich najdeme vlákninu, která přispívá ke zdravému trávení.
Broskve mají celou řadu pozitivních účinků na naše zdraví. Napomáhají trávení a podporují činnost střev, díky vysokému podílu vody přispívají k očistě organismu, posilují imunitní systém a zlepšují zdraví pokožky, zraku a sliznic. Podporují správnou činnost srdce a napomáhají vyrovnání hladiny tekutin v těle. Stejně jako další druhy ovoce jsou tedy plné vody, vlákniny a vitamínů, proto patří do zdravého, vyváženého jídelníčku.
Broskev nebo nektarinka?
Nektarinka není křížencem broskve s jinou odrůdou, jak se mnozí mohou domnívat, ale jedná se pouze o jednu z variant broskvoně, která se od tradiční liší hladkou slupkou, vyšší pevností i sladkostí. Výživové hodnoty obou plodin jsou však velmi podobné a obsahují téměř totožné množství vitamínů, vlákniny i vody.
Jak broskve skladovat
Nezralé plody je vhodné nechat dozrát při pokojové teplotě, ideálně mimo přímé slunce. Jakmile dozrají, pusťte se do nich co nejdříve nebo je uložte do lednice maximálně na dva až tři dny, pak se začínají kazit. Před uložením je ale nemyjte, protože voda na slupce by mohla podpořit vznik plísní. Větší množství broskví, které nestíháte sníst, zamrazte. Po oloupání a nakrájení vydrží v mrazáku i několik měsíců. Lze je také zavařit nebo zpracovat na domácí džem, kompot nebo ovocné pyré.
Broskve v kuchyni
Broskve jsou velmi univerzální a dají se využít jak v dezertech, tak ve slaných jídlech. Skvěle se hodí do ovocných koláčů, kynutých buchet nebo francouzského clafoutis, kde naplno vynikne jejich šťavnatost. Vyrobit si z nich můžete i osvěžující broskvový sorbet, smoothie nebo sirup na domácí limonádu. Zpestřit si nimi můžete i grilovačku – broskve ogrilujte a podávejte s karamelovou omáčkou a vanilkovou zmrzlinou.
Dobře si rozumí i se slanými surovinami. Pečené broskve krásně oživí např. salát s rukolou a kozím sýrem, grilované zase výtečně chutnají i s masem, např. s kachními prsy glazurovanými v medu. Uvařit si z nich můžete i broskvovou omáčku, která vynikne po boku kuřete. Zmínit musíme i zavařování – v podobě kompotu, džemu nebo chutney si jejich výtečnou chuť uchováte i mimo jejich hlavní sezónu.
Broskve nejsou jen sladké ovoce podmanivé chuti, ale také bohatý zdroj vitamínů, minerálů a vlákniny. Mají pozitivní vliv na trávení, imunitu i hydrataci organismu. Pokud je budete správně skladovat, vydrží vám čerstvé i několik dní, a nejen v létě poslouží jako zdravá svačina i perfektní surovina pro vaše kouzlení v kuchyni.