Co se v článku dozvíte:
jaký je původ melounu
jaké má zdravotní benefity
jaké existují druhy vodního melounu
tipy na recepty z vodního melounu
jak meloun skladovat

Oblíbená pochoutka Egypťanů

Vodní meloun má svůj domov v Africe, pravděpodobně v oblasti dnešního Súdánu. První záznamy o jeho pěstování pocházejí už z doby 5 000 let př. n. l., kdy byl meloun součástí jídelníčku starověkých Egypťanů. Odtud se rozšířil do Evropy a Asie.

V současnosti se melouny pěstují především v teplém podnebí – největšími producenty jsou Čína, Turecko, Írán, Indie a také jižní státy Evropy, například Španělsko, Itálie či Řecko. K nám do Česka se dováží převážně z jižní Evropy, ale pokud má dostatek světla a tepla, daří se mu i v teplých oblastech na Moravě. Takže pokud máte na zahradě vhodné podmínky, můžete si meloun vypěstovat i doma.

Ovoce nebo zelenina?

Meloun je z botanického hlediska zelenina, ale v kuchyni ho vnímáme jako ovoce. Patří do čeledi tykvovitých, stejně jako okurka nebo dýně. Díky sladké chuti a vysokému obsahu vody se však meloun běžně zařazuje mezi ovoce a konzumuje převážně syrový jako osvěžující letní pochoutka.

Proč meloun zařadit do svého jídelníčku

Meloun je nízkokalorický a až z 92 % ho tvoří voda, takže naše tělo v horkých letních dnech skvěle hydratuje. Z hlediska zdraví prospěšných látek v něm najdeme vitamín C, vitamín A, draslík, lykopen (červené rostlinné barvivo s antioxidačním účinkem) a aminokyselinu citrulin, která zlepšuje průtok krve.

A jak nám tedy meloun prospívá? Hlavně ve vedrech tělu doplňuje potřebnou vodu, díky obsažené vláknině i podporuje trávení, lykopen a draslík pomáhají snižovat krevní tlak, a tak chrání naše srdce a vitamíny A a C podporují tvorbu kolagenu, a proto přispívají k zdraví pokožky. Obsažené antioxidanty rovněž chrání naše tělo před oxidačním stresem a mají protizánětlivé účinky.

Druhy vodního melounu

Na světe existuje přes 1 200 kultivarů vodního melounu, u nás v Česku se však nejčastěji setkáte s těmi čtyřmi hlavními druhy:

Červený vodní meloun

Nejběžnější druh s růžově červenou dužinou a tmavě zelenou pruhovanou slupkou. Má sladkou chuť, černá semínka a vysoký obsah vody. Výborně chutná samotný, ale můžete ho přidat i do ovocných salát, smoothies nebo letních drinků.

Meloun bezsemenný

Od klasického červeného se liší jen semeny – místo tvrdých černých obsahuje drobná bílá semínka, která jsou měkká a nijak nepřekáží pro konzumaci – proto je také velmi oblíbený u dětí. Vychutnat si ho můžete třeba v ovocných špízech namáčených v čokoládě, dát ho dětem ke svačině nebo přidat do jogurtu či tvarohu.

Meloun žlutý (žlutomasý)

Na povrchu vypadá jako klasický vodní meloun, ale místo červené má jasně žlutou dužinu. Chuťově je medovější a jemnější, a tak skvěle chutná např. v kombinaci s mátou, limetkou nebo v salátech s kozím sýrem.

Baby (mini) meloun

Od svých větších brášků se liší pouze velikostí, jinak chutná stejně jako klasický meloun. Díky tomu, že je menší, snadněji se uchovává i krájí a je perfektní např. pro jednotlivce či na piknik, když si ho chcete rozkrájet a sníst přímo na místě.

Melounové recepty

Nejlepší je jíst vodní meloun zasyrova, protože si tak uchová maximum živin. Nicméně jeho svěží chuť můžete zkombinovat i s jinými čerstvými surovinami, se kterými vytvoří harmonický celek. Tady máte pár tipů:

Melounové smoothie s mátou a limetkou

Do mixéru vložíme nakrájený meloun, pár lístků máty, šťávu z půlky limetky a pár kostek ledu. Vše rozmixujeme a ihned podáváme do vychlazených sklenic.

Letní salát s melounem, fetou a rukolou

Meloun nakrájený na kostky smícháme s fetou a rukolou, zakápneme olivovým olejem a dochutíme čerstvě namletým pepřem.

Melounové špízy s prosciuttem

Na špejli napíchneme kousky různých druhů melounů (kromě vodního i cukrové – např. cantaloupe, galia apod.) a budeme je prokládat smotanými plátky prosciutta a kuličkami mozzarelly.

Meloun si můžeme také ogrilovat, nebo z něj připravit melounový sorbet či granitu.

Rozdíl mezi vodním a cukrovým melounem

Vodní meloun má jemně sladkou červenou nebo růžovou dužinu, téměř celý je tvořen vodou a je velmi osvěžující. Naopak cukrový meloun (např. cantaloupe nebo galia) má oranžovou, žlutou nebo zelenou dužinu, je výrazně sladší, aromatičtější a obsahuje méně vody.

Cukrový meloun bývá bohatší na živiny, zejména betakaroten (hlavně oranžové odrůdy), zatímco vodní meloun je dobrým zdrojem lykopenu. Oba typy jsou nízkokalorické, ale liší se chutí i použitím – vodní meloun je ideální k hydrataci, cukrový skvěle doplní dezerty a slaná jídla.

Jak melouny skladovat

Pokud máte meloun ještě v celku, uchovávejte ho na chladném, suchém místě maximálně 710 dní. Nedávejte ho ale do lednice, při nízkých teplotách pod 10 °C meloun postupně ztrácí svou sladkost a vůni, protože chlad zpomaluje jeho dozrávání a rozklad aromatických látek. Dlouhodobé chlazení také způsobuje, že dužina melounu začne být moučnatá a méně šťavnatá.

Tropické a subtropické plody, jako melouny, bývají citlivé na chlad. Při dlouhém pobytu v lednici mohou být náchylnější k rychlejšímu kažení, plísním nebo změně barvy jejich dužiny. Pokud váš meloun ještě úplně nedozrál, nechte ho dojít při pokojové teplotě – ta pomáhá k dozrávání a tím i zvýšení obsahu antioxidantů jako je lykopen.

Meloun vkládejte do lednice až po jeho rozkrojení. Nakrájený meloun uchovávejte v lednici ve vzduchotěsné nádobě nebo zabalený v potravinové fólii a snězte ho ideálně do tří dnů. Pokud vám meloun zbude, můžete ho rozmixovat, přelít do tvořítek na led a nechat zamrazit. Vzniklé melounové kostky pak hezky osvěží letní drinky nebo poslouží jako základ pro melounovou zmrzlinu.

Vodní meloun je perfektní letní plodinou – nejen, že výtečně osvěží, ale obsahuje i řadu prospěšných látek pro naše zdraví. Navíc díky jeho příjemně nasládlé chuti oživí spoustu lehkých letních jídel, jako jsou smoothie nebo saláty. Zkrátka své místo v našem letním jídelníčku si určitě zaslouží, takže si ho nezapomeňte pravidelně přidávat na váš nákupní seznam. V Globusu seženete hned několik druhů melounu, tak si k nám přijďte vybrat svého favorita.