Co se v článku dozvíte:
Jaké druhy hub v Globusu seženete
Jak houby upravovat
Jak houby prospívají našemu zdraví
Tipy na houbová jídla + 2 recepty

Houbaření patří mezi jeden z nejoblíbenějších národních koníčků, a tak není divu, že na podzim, kdy houbařská sezóna vrcholí, potkáte v lesích celá procesí. Pokud nepatříte mezi zkušené houbaře se spoustou tajných nalezišť, snadno se vám může stát, že i přes největší snahu a brzké vstávání odejdete z lesa s prázdnou. Ale ani tak se hub nemusíte vzdávat. Stačí se cestou z lesa stavit v nejbližším Globusu, nebo si přispat a vyrazit k nám (nejen) pro houby rovnou.

Houby domácí i exotické

V našem oddělení Ovoce a zeleniny najdete jak běžně známé houby, jako jsou žampióny hned v několika variantách nebo hlíva, ale i exotičtější druhy známé z asijských jídel.

Různé druhy hub, včetně shiitake, enoki a dalších, jsou na dřevěné desce naskládány spolu s česnekem a červeným pepřem.

Jedním z nich je Jidášovo ucho, které se hojně používá v čínské a japonské kuchyni a výtečně se hodí třeba do polévek, zeleninových směsí nebo do rizota. Dalším zástupcem exotických druhů je houba shiitake, jež je známá svou výraznou, lehce nasládlou chutí. Používá se do některých vegetariánských jídel nebo do miso polévky. Narazit u nás můžete i na houby shimeji, enoki a eryngii, které jsou rovněž velmi populární hlavně v asijské kuchyni.

V našich končinách patří mezi jedny z neoblíbenějších hub žampiony portobello. Vynikají jemnou chutí a díky velkému, pevnému klobouku se skvěle hodí pro plnění různými masovými, sýrovými nebo zeleninovými směsmi a následné zapečení. Neméně hodnotný kulinářský zážitek vám přinesou i čerstvé nebo sušené lišky. Perfektně chutnají např. v podobě liškové omáčky nebo krémové polévky.

Tři plněné žampiony v bílé zapékací misce, ozdobené bylinkami, umístěné na světlém dřevěném povrchu s vidličkami poblíž.

Jak houby upravovat

Houby mají v kuchyni velmi široké využití. Skvěle si rozumí např. s vepřovým nebo hovězím masem, ale uplatníte je také v čistě rostlinné či vegetariánské kuchyni. Lze je smažit, grilovat, vařit i zapékat, ale můžete je také zamrazit nebo usušit pro pozdější použití.

Usušte si houby do zásoby

Sušení je jeden ze skvělých způsobů, jak zamezit plýtvání a houby uchovat na pozdější časy. Jak na to? Houby pořádně očistíte, nakrájíte na půlcentimetrové plátky, které vyskládáte na síto sušičky ovoce a zeleniny, a poté necháte usušit cca pět až osm hodin při teplotě 40–50 °C

Proč houby zařadit do svého jídelníčku?

Houby jsou dobrým zdrojem bílkovin, obsahují malé množství kalorií, protože jsou převážně tvořeny vodou, a minimum tuku. Najdeme v nich také vlákninu, která přispívá k pocitu sytosti. Díky všem těmto výhodám se skvěle hodí do vyváženého i redukčního jídelníčku.

Výživné jsou i z hlediska vitamínů a minerálů. Obsahují provitamín A, vitamíny B a vitamín D, který se v žádné jiné rostlině nevyskytuje. Naše tělo obohatí také o vápník, draslík, železo a hořčík. Právě díky těmto cenným látkám bychom houby určitě neměli v naší stravě opomíjet.

Jak houby prospívají zdraví

  • Zasytí i s minimem kalorií – obsahují hodně vody a vlákniny, takže zasytí bez zbytečných kalorií.

  • Podporují imunitu – beta-glukany a další látky z hlívy, shiitake nebo reishi posilují obranyschopnost.

  • Jsou zdrojem vitaminů a minerálů – najdeme v nich B-komplex (hlavně riboflavin, niacin, kyselinu pantotenovou), draslík, měď a selen.

  • Obsahují antioxidanty – například ergothionein a glutathion pomáhají chránit buňky před oxidačním stresem.

  • Podporují zdraví srdce a cév – nízký obsah tuku a cholesterolu, vláknina a antioxidanty mohou přispět k lepšímu stavu cév.


Co si z hub připravit

Smaženice houbový guláš patří mezi jedny z nejoblíbenějších jídel houbařů. Abyste si je i vy mohli doma připravit, máme pro vás na obě jídla jednoduchý recept.

Recept: Houbová smaženice

Suroviny:
  • 400 g čerstvých hub

  • 6 vajec

  • 2 cibule

  • máslo

  • mletý kmín a sůl dle chuti

Postup:
  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Pečlivě houby očistíme a nakrájíme na plátky.

  2. Mezitím si necháme na pánvi rozpustit kousek másla, ne kterém při občasném míchání zesklovatíme cibulku. Přisypeme houby a kmín, lehce podlijeme vodou a necháme podusit, dokud nezměknou.

  3. Přidáme vejce, směs osolíme a prohříváme tak, aby vejce nebyla příliš vysušená ani syrová. Hotovou houbovou smaženici podáváme s kouskem čerstvého chleba.

Smaženice je ideální jako rychlá snídaně nebo večeře, která vás skutečně zasytí. Ani s přípravou houbového guláše nebudete mít mnoho práce a za odměnu získáte výtečné jídlo, jež doma krásně navodí podzimní atmosféru.

Miska krémového houbového guláše zdobeného koprem a nakrájenými houbami, doplněná plátky opečeného bagety na dřevěném stole.

Recept: Houbový guláš

Suroviny:
  • 400 g hub

  • 2 cibule

  • 2 stroužky česneku

  • zeleninový vývar

  • hladká mouka

  • řepkový olej

  • majoránka

  • bobkový list

  • drcený kmín

  • mletá sladká paprika

  • mleté nové koření

  • sůl a pepř dle chuti

  • kopr na ozdobu (volitelné)

Postup:
  1. Houby a cibuli očistíme a nakrájíme na kousky.

  2. Cibuli v hrnci zpěníme na oleji, přidáme nakrájené houby a orestujeme je.

  3. Poté přisypeme drcený kmín a sladkou papriku, vše řádně promícháme a směs podlijeme vývarem. Houby vaříme do změknutí, následně přidáme pepř, sůl, bobkový list, prolisovaný česnek a mleté nové koření.

  4. Guláš zahustíme jíškou z mouky a oleje a na závěr ho ochutíme ještě trochou majoránky. Vytáhneme bobkový list, můžeme ozdobit koprem a podáváme s krajícem chleba či jinou přílohou dle chuti.

Nicméně houby uplatíte v řadě dalších jídel. Přidat je můžete například do špaldové kaše, k hovězímu perkeltu či do houbového ramenu. Uvaříte z nich také výbornou omáčku, kterou můžete podávat např. s s fettuccine, nebo vývar, který zvládnete uvařit i během kempování.

Čerstvé houby nemusí být ve vašem jídelníčku pouze zásluhou štěstěny. Zastavte se v našem oddělení Ovoce a zeleniny, kde si z naší nabídky určitě vyberete.