Co se v článku dozvíte?
Jakou mají vajíčka trvanlivost?
Rady, kterými se řídily naše prababičky
Jak snadno zjistit, že jsou vajíčka čerstvá?
Co znamenají kódy na vajíčkách?
Víte, jak vajíčka správně skladovat? Máme pro vás několik osvědčených tipů, díky kterým vám vydrží co nejdéle čerstvá. Navíc si uděláme malý výlet do historie a podíváme se, jak vajíčka skladovaly naše prababičky. Také si řekneme, jak snadno poznáte, že vejce ve vaší lednici už není dobré jíst, a co znamenají záhadné kódy na jejich skořápce.
Vajíčka mají trvanlivost až pět týdnů – ale jen pokud jsou čerstvá a uskladněná v ledničce. Vejce uvařená natvrdo by měla v ledničce vydržet týden, syrová zase můžete zmrazit, pokud oddělíte bílky od žloutků a nenecháte je ve skořápce. Každopádně myslete na to, že jakékoliv čerstvé potraviny je nejlepší zkonzumovat co nejdříve.
Mějte však na paměti, že výše uvedené spotřební doby jsou pouze orientační a od reálné trvanlivosti se mohou trochu lišit. Proto pokud se vám kvalita vajec z nějakého důvodu nezdá, raději je nejezte.
Uchovávaly vajíčka na chladném a tmavém místě
Díky tomu jim vajíčka vydržela až osm měsíců.
Nakládaly vejce do vodního skla nebo do hašeného vápna
Vajíčka uskladňovaly v tzv. vodním skle. Tedy roztoku křemičitanu sodného, který i dnes zakoupíte např. v některých drogeriích. Nejdříve je potřeba vajíčka opláchnout vodou, pak je naskládat do sklenice, aby byla zcela ponořená a poté je zalít roztokem smíchaným s vodou v poměru 1 : 10. Nakonec sklenici uzavřete například pomocí celofánu a gumičky. Podobně lze vajíčka konzervovat také v hašeném vápně.
Vajíčka schovávaly také v pšenici
Do krabice nebo bedýnky nasypaly vrstvu pšenice a poskládaly na ni vajíčka tak, aby se mezi sebou nedotýkala. Na závěr je zasypaly pšenicí, aby nikde nevykukovala.
Výše uvedené rady jsou jasným důkazem, že si hospodyňky vždycky uměly nějak poradit. Nicméně i když se nám tipy prababiček líbí, přesto vám doporučujeme vajíčka raději uchovávat v lednici.
Existuje hned několik triků, která vám pomohou odhalit, jestli vajíčka, co máte v lednici, jsou ještě jedlá, nebo byste je raději měli hodit do koše. A právě na tyto fígle se nyní společně podíváme.
Vajíčkem zkuste zatřást. Slyštíte zvuk připomínající šplouchání? Je nám líto, ale vejce už není čerstvé.
Trvanlivost odhalíte také pomocí skořápky. Pokud je tenká, vajíčko se rychleji zkazí.
Poskládejte vajíčka do nádoby s vodou. Nejčerstvější zůstanou ležet u dna a ta, která už čerstvá nejsou, vyplavou na povrch. Neznamená to nutně, že je musíte vyhodit. Hodí se ale spíš pro tepelné úpravy.
Cítíte zápach nebo je žloutek zbarven do odstínů růžové, modré či zelené? V tom případě se ve vajíčku objevila plíseň, a proto patří do koše.
Čím je vejce starší, tím je žloutek tekutější. Při rozklepávání vajíčka pak jde žloutek od bílku hůře oddělit.
K ověření čerstvosti se také používá metoda tzv. prosvětlování. V tmavé místnosti posviťte pomocí baterky nebo lampičky na širší konec skořápky. Pokud uvnitř uvidíte velkou vzduchovou bublinu, znamená to, že vajíčko už není v pořádku.
V neposlední řadě se samozřejmě také řiďte datem spotřeby, které najdete na obalu.
Číslo, které je uvedeno na začátku, označuje způsob chovu nosnic. Rozlišují se celkem čtyři druhy – chov v ekologickém zemědělství (číslo 0), ve volném výběhu (1), na podestýlce (2), nebo v klecích (3).
Podle písmen za prvním číslem poznáte, z jaké země vajíčko pochází. A čtyřčíslí na konci zase značí konkrétního producenta. Dalo by se tedy s trochou nadsázky říct, že každé vejce má na sobě vytištěný svůj "rodný list".
Pokud jste po přečtení tohoto článku dostali chuť na nějakou vaječnou specialitu, vyzkoušet můžete například vaječnou tlačenku od Josefa Maršálka, vejce Mimóza nebo velikonoční hlavičku. Pro vajíčka se můžete stavit třeba k nám do Globusu.
Pokud vás tento článek zaujal, máme pro vás dobrou zprávu. Na našem blogu totiž najdete řadu dalších praktických tipů, jak skladovat a uchovávat různé druhy potravin. Tak směje do čtení!