Co se v článku dozvíte?
Které druhy ovoce označujeme jako exotické
Nejčastější druhy, se kterými se můžete setkat
Jak exotické ovoce skladovat
Co přesně si představit pod pojmem „exotické ovoce“?
Exotickým ovocem označujeme druhy, které pocházejí z tropických a subtropických oblastí světa, tedy z míst s teplým a vlhkým klimatem – z jihovýchodní Asie, Jižní Ameriky, Afriky či Oceánie. Do této skupiny tak patří ovoce, které se u nás přirozeně nepěstuje a v našich končinách se objevuje jen díky dovozu.
Od tradičních, domácích druhů se často liší už na první pohled – většinou má neobvyklý vzhled, vůni i barvu. Bývá také bohaté na vitamín C, antioxidanty a minerály, které posilují imunitu, prospívají pokožce a podporují správné trávení. Některé druhy navíc obsahují enzymy, které napomáhají štěpení tuků a bílkovin, takže jsou vítaným doplňkem lehké a zdravé kuchyně.
Nejčastější druhy exotického ovoce, se kterým se u nás můžete setkat:
Ananas
Původně pochází z Jižní Ameriky, odkud se rozšířil do celého tropického pásma. Ananas je dnes symbolem exotiky a svěžesti. Jeho šťavnatá dužina má sladkokyselou chuť s osvěžující vůní, která okamžitě navodí letní náladu.
Ananas obsahuje více něž 85 % vody, takže je nízkokalorický a zároveň hydratační. Také slouží jako bohatý zdroj vitamínu C, manganu a bromelainu – enzymu, který podporuje trávení bílkovin, pomáhá při zánětech, protože má protizánětlivé účinky, zlepšuje vstřebávání živin a přispívá k rychlejší regeneraci po fyzické námaze.
V kuchyni má ananas mnohostranné využití. Čerstvý je ideální do smoothies, ovocných salátů nebo dezertů, výborně ale chutná i grilovaný či přidaný do slaných jídel, například kuřecího kari a rýžových směsí. Zralý ananas chutná nejlépe, když ho necháte pár dní odpočívat při pokojové teplotě – dužina pak krásně rozvine svou sladkost.
Složenina z bobulí
Víte, že ananas ve skutečnosti není jeden plod, ale složenina desítek malých bobulí? Každá z těchto bobulí vznikla z květu a postupně se spojila s ostatními, čímž vznikl typický tvar ananasu. Díky této unikátní stavbě je dužina ananasu šťavnatá a sladká.
Dračí ovoce (pitahaya)
Dračí ovoce pochází ze Střední Ameriky, dnes se však hojně pěstuje i v Thajsku a Vietnamu. Na první pohled zaujme svým originálním, exotickým vzhledem – sytou, tmavě růžovou slupku se žlutozelenými „plamínky“ a bílou nebo růžovofialovou dužinu s drobnými semínky. Jeho chuť je velmi jemná, osvěžující a lehce nasládlá, připomíná kombinaci kiwi a hrušky.
Pitahaya je nízkokalorická, bohatá na vitamin C, vlákninu a antioxidanty. Pomáhá při trávení a podporuje zdraví pokožky. Skvěle se hodí do ovocných salátů, smoothies nebo na ozdobu dezertů. Nejlépe chutná dobře vychlazená.
Karambola (čínská hvězdice)
Karambola pochází z jihovýchodní Asie, konkrétně Malajsie a Indie (nikoliv Číny). Její pevné žluté plody po rozkrojení připomínají pěticípou hvězdu. Chuť je jemně sladkokyselá s lehkým citrusovým tónem.
Z nutričního hlediska karambola obsahuje vitamín C, draslík a antioxidanty, které podporují imunitu a zdraví cév. Skvěle se hodí k ozdobení koktejlů, dezertů nebo do ovocných salátů. Méně zralé plody jsou ideální i pro přípravu džemů a kompotů.

Kiwi
Původní domovinou kiwi je Čína, i když dnes se nejčastěji spojuje s Novým Zélandem. Pod tenkou hnědou slupkou se ukrývá zelená, šťavnatá dužina plná semínek, která má osvěžující, sladkokyselou chuť a příjemně voní.
Kiwi je jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu C, dále obsahuje vitamín K, měď a draslík. Posiluje imunitní systém, zlepšuje trávení a má nízký glykemický index. V kuchyni se hodí do smoothies, ovocných mís, koláčů i k masu – například jako marináda, protože enzymy z kiwi maso přirozeně zkřehčí.
Banán
Ačkoli dnes patří mezi nejběžnější ovoce, banán je původem tropický plod z jihovýchodní Asie, který se rozšířil do celého světa. Díky své přirozené sladkosti a jemné chuti si získal oblibu napříč generacemi. Banány jsou bohatým zdrojem draslíku, hořčíku, vitamínu B6 a vlákniny, které pomáhají udržovat zdravé srdce, správnou funkci nervů a přirozenou hladinu energie.
Zralý banán dodá rychlou dávku přírodního cukru, a proto je ideální před fyzickou aktivitou i po ní. Výborně se hodí do smoothies, kaší, dezertů i na pečení, ale skvělý je i jen tak samotný. Nejvíce výživných látek mají plně zralé banány s hnědými tečkami na slupce – tehdy jsou také nejlépe stravitelné.
Věděli jste, že banán není ovoce?
Ačkoli ho všichni považujeme za ovoce, banán je z botanického hlediska vlastně bobule. Roste na rostlině, která vypadá jako strom, ale ve skutečnosti je největší bylinou na světě – její „kmen“ tvoří pevně stočené listy. Zajímavé je i to, že banány, které běžně jíme, jsou bez semen, protože pocházejí z vyšlechtěných odrůd. Divoké druhy mají uvnitř tvrdá semena a jejich dužina je mnohem méně sladká než ta, kterou známe z obchodu.
Mango
Tento tropický plod pochází z Indie a dnes se pěstuje v mnoha teplých oblastech světa. Zralé mango má sladkou, voňavou dužinu, která chutí připomíná kombinaci broskve, pomeranče a ananasu. Mango je bohaté na vitamín A (beta-karoten), vitamín C a draslík. Podporuje imunitu, prospívá očím i pokožce. V kuchyni má všestranné využití – skvěle chutná ve smoothies, omáčkách, salátech i dezertech. Zralé mango poznáte podle měkkosti a intenzivní vůně.
Nashi (asijská hruška)
Tento druh pochází z východní Asie a svým vzhledem připomíná jablko, chutí ale spíše šťavnatou hrušku. Dužina je křehká, osvěžující a velmi šťavnatá. Nashi je bohaté na vitamín C a vlákninu, má nízký obsah kalorií a výborně hydratuje. Skvěle chutná samotné, ale i v salátech nebo jako doplněk k sýrům.

Avokádo
Avokádo pochází z oblasti Střední a Jižní Ameriky. Má krémovou, máslovou strukturu a jemnou oříškovou chuť. Na rozdíl od většiny ovoce je bohaté na zdravé tuky, především kyselinu olejovou, která prospívá srdci. Obsahuje také vitamíny E, B6, C a draslík. Avokádo je ideální do salátů, pomazánek, guacamole, smoothies nebo na pečivo. Pomáhá vstřebávat vitaminy rozpustné v tucích a podporuje zdravou pleť.
Physalis (mochyně peruánská)
Pochází z Jižní Ameriky a poznáte ji podle oranžových bobulek ukrytých v kalichu ze světle zelenohnědých lístků. Její chuť je sladkokyselá s nádechem citrusů a ananasu. Physalis obsahuje vitamín C, beta-karoten a antioxidanty, které posilují imunitu a zpomalují stárnutí buněk. Hodí se do dezertů, marmelád nebo jako ozdoba moučníků a koktejlů.
Jak skladovat exotické ovoce
Většina exotického ovoce nesnáší chlad – proto ho skladujte při pokojové teplotě, dokud není zralé. Jakmile změkne a provoní prostor, můžete ho přesunout do lednice, kde vydrží o několik dní déle. Tvrdé plody, jako mango nebo avokádo, lze nechat dozrát v papírovém sáčku společně s jablkem, které proces zrání urychlí.
Mučenka (passion fruit)
Tento voňavý plod pochází z Brazílie. Má tvrdou, fialovou slupku a uvnitř se skrývá sytě oranžovožlutá želatinová dužina s černými semínky, která má sladkokyselou chuť s exotickým aroma. Mučenka je bohatá na vitamín C, vlákninu a antioxidanty. Pomáhá při trávení a podporuje spánek díky přirozeným rostlinným alkaloidům. Perfektní je do smoothies, dezertů i k ochucení vody či čaje.
Kaki (tomel)
Pochází z Číny a Japonska, ale dnes se pěstuje i ve Středomoří. Zralé kaki má měkkou, sladkou, medovou dužinu a obsahuje vitamín A, C a mangan, jež podporují imunitu a chrání zrak. Skvěle chutná samotné, ale i v salátech, koláčích či smoothies. Více informací o kaki si můžete přečíst v tomto článku.
Opuncie
Opuncie, známá také jako kaktusový fík, pochází z Mexika. Má šťavnatou, sladkou dužinu a jemně zrnitou texturu. Obsahuje vitamín C, hořčík a vápník. Pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a podporuje trávení. Přidat ji můžete do džusů, koktejlů a sorbetů.

Fíky
Fíky pocházejí z Blízkého východu a patří k nejstarším pěstovaným plodům vůbec. Mají sladkou chuť, měkkou dužinu a drobná semínka, která křupou mezi zuby. Jsou dobrým zdrojem vlákniny, vápníku, draslíku a antioxidantů. Pomáhají při trávení a podporují zdraví kostí. Čerstvé fíky jsou výborné v salátech nebo s kozím sýrem, sušené pak jako zdravé mlsání.
Granátové jablko
Pochází z oblasti Íránu a Indie. Má tvrdou červenou slupku a uvnitř v průměru šest set šťavnatých rubínových semínek. Jeho chuť je sladkokyselá a velmi osvěžující. Granátové jablko obsahuje vitamín C, polyfenoly a antioxidanty, které chrání srdce a cévy. Šťáva z granátového jablka je oblíbeným elixírem mládí. Hodí se do salátů, dezertů i k masu.
Papája
Papája pochází z tropické Ameriky a má měkkou, oranžovou dužinu s černými semínky. Chutná sladce a lehce kořeněně. Je bohatá na vitamín C, kyselinu listovou a enzym papain, který napomáhá trávení. Pomáhá při detoxikaci a regeneraci organismu. Výborná je v smoothies, salátech i jako součást omáček.
Ovoce andělů
Papája si vysloužila poetický přídomek „ovoce andělů“. Podle historických záznamů ji miloval už Kryštof Kolumbus, který ji popsal jako lahodnou a něžnou chuťově i vzhledově.
Exotické ovoce není jen barevnou ozdobou našeho talíře. Každý plod s sebou přináší unikátní chuť, spoustu vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek, které mohou obohatit náš jídelníček. V Globusu pro vás exotické plody pravidelně zařazujeme do naší nabídky a mnohé z nich u nás koupíte téměř celoročně. Proto až k nám příště zavítáte, nezapomeňte si od nás kousek tropů odnést s sebou domů.

)
:format(jpeg))
:format(jpeg))
:format(jpeg))
:format(jpeg))
:format(png))
:format(png))
:format(png))