Co se v dnešním článku dozvíte:
Jak na velikonoční výzdobu
Které velikonoční speciality nesmí chybět na sváteční tabuli
Proč jíme na Velikonoce beránka, mazanec nebo jidáše

Velikonoční výzdoba

Velikonoce i jaro jsou spojeny s pestrými barvami, a proto by byla škoda kousek této energie nepřenést i do našich domovů. Pokud chcete doma navodit jarní atmosféru, zaměřte se na pastelové odstíny zelené, růžové, žluté, fialové, modré nebo mentolové barvy.

Náš tip:

Skvělým dekorativním prvkem jsou rovněž jarní květiny. Vaši domácnost krásně rozveselí například narcisy nebo hyacinty v květináči, které koupíte i v našem oddělení Zahrady.

Dalším typickým symbolem Velikonoc jsou tzv. „kočičky“, tedy částečně rozvinuté pupeny větví vrby jívy. Můžete je naaranžovat do vázy nebo z nich společně s vaječnými skořápkami a dalšími přírodními materiály vyrobit velikonoční věnec na stůl či vchodové dveře.

Sváteční tabuli můžete vyzdobit například ošatkou nebo košíkem s kraslicemi a kyticí jarních kvítků s velikonočními zápichy. Dětem uděláte radost zase velikonočními zvířátky, jako jsou kuřátka, králíčci a slepičky. Hezky vypadají jako figurky i motiv na prostírání, ubrusu, běhounu či velikonočním porcelánu. Interiér lze doladit ještě velikonočním ložním prádlem a povlaky na polštářích, závěsnými nebo nalepovacími dekoracemi do oken či velikonočním zátiším umístěným například na parapetu, komodě či stole.

Tradiční velikonoční jídla

Jednou z tradičních velikonočních specialit je bezesporu velikonoční nádivka, známá také jako „hlavička“ nebo sekaná, která se připravuje na Bílou sobotu. Upéct si ji můžete např. podle tohoto receptu.

Na nedělní Boží hod velikonoční se zase jídává velikonoční šoldra, tedy v těstě upečené uzeniny. K Velikonocům patří také jehněčí maso, vyzkoušet můžete například recept na pečenou jehněčí kýtu na víně se zeleninou nebo s bramborovou kaší s hráškem. Kvalitní jehněčí nejen pro tyto dva recepty koupíte přímo v našem Řeznictví Globus.

Náš tip:

Máte doma přemíru natvrdo uvařených vajec? Uplatníte je například ve vaječné tlačence nebo si z nich připravte originální vajíčkovo-avokádovou pomazánku.

Co by to bylo za Velikonoce bez sladkých jídel. Vyzkoušet můžete například recept na medové věnce, mrkvový chlebíček či boží milosti nebo si připravte plněná perníková vajíčka. Spoustu dalších slaných i sladkých velikonočních receptů najdete na našich webových stránkách.

Velikonoční pečivo

Zapomenout nemůžeme ani na beránka, mazanec a jidáše. Nejen, že patří mezi nejoblíbenější sváteční pečivo, ale také mají určitou symboliku. A na tu se nyní společně podíváme.

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek symbolizuje Ježíše Krista a jeho historie sahá až k židovskému zvyku obětovat a jíst beránky při pesachovém svátku. Kvůli vysoké ceně se však skopové maso stalo pro spoustu lidí nedostupné, a tak byl beránek nahrazen sladkou verzí.

Dnes se nejčastěji připravuje z klasického bábovkové těsta, ale setkat se lze i s jinými variantami připravenými například z tvarohu, čokolády nebo kokosu. Upéct si ho doma můžete podle receptu Pavla Meduny, vedoucího výroby a prodeje Pekáren Globus.

Mazanec

Asi není žádným překvapením, že mazanec získal svůj tvar podle slunce. Dříve se pekl ze strouhaného sýru a spousty vajec, aby měl sytě žlutou barvu jako jeho předobraz, avšak dnes se připravuje ze stejného těsta, jaké se používá na vánočku. Peče se během Bílé soboty, ale věřící si první sousto mazance dopřávají až na Boží hod velikonoční.

Jidáše

Svým zatočeným tvarem mají připomínat provaz, na němž se Jidáš Iškariotský oběsil, nebo jeho pokřivený charakter. Jidáše by se podle tradice měly péct na Škaredou středu, jíst by se však měly až následujícího rána, tedy na Zelený čtvrtek. Říká se, že se začaly péct hlavně proto, aby se hospodyňky zbavily těsta, které jim zbylo z jiného pečení.

Náš tip:

Chcete si mazanec nebo jidáše během Velikonoc vychutnat i bez toho, aniž byste je museli sami péct? Zastavte se před Velikonocemi v našem pekařství. Kromě jidášů a mazance v máslovém i de luxe provedení můžete vyzkoušet také velikonoční šlehačkový dort, který ručně vyrobili naši cukráři, nebo další čerstvé a kvalitní pečivo z Poctivé výroby Globus.

Ať už se rozhodnete slavit Velikonoce jakkoliv, v Globusu pořídíte vše, co budete během svátků potřebovat – od odměny pro koledníky přes dekorace až po tradiční velikonoční speciality. Stačí vám jediná návštěva Globusu a máte vystaráno. Ušetřený čas tak můžete strávit po boku svých blízkých například při některé z velikonočních tradic.

Přejeme vám krásné Velikonoce!