SnídaněSvačinyVegetariánskéOvoceDezertyDortyPečení
18. 07. 2023
@marsalekjosef82

Jihočeský borůvkový koláč s mandlemi

Přinesli jste si z procházky lesem čerstvé borůvky, nebo máte ještě nějakou zásobu doma v mrazáku? Připravte si z nich pravý jihočeský borůvkový koláč s mandlemi podle Josefa Maršálka, který vás alespoň na chvíli přenese do dob našich babiček.

Náročnost receptu

Příprava 3 hodiny 15 minut
Střední

Co budete potřebovat

Na jeden plech:

Na těsto:

  • 250 ghladké mouky
  • 40 gcukru krupice
  • 50 mlmléka
  • 100 gmajonézy
  • 1/4lžičky soli
  • 10 gdroždí
  • 2vejce
  • kůru z 1 citronu

Na dokončení:

  • 500 glesních borůvek
  • 50 gplátků mandlí
  • 50 gtřtinového cukru
  • 50 gmásla

Postup

1

Začneme těstem – do mísy navážíme všechny ingredience a mléko přidáme vlažné. Hněteme, dokud nedostaneme hladké a nelepivé těsto, které se nesmí přichytávat.

2

Těsto necháme na teplém místě asi 2 hodiny vykynout, poté ho přeneseme na pečicí papír a namoučenými prsty jej opatrně roztáhneme do velikosti plechu, na kterém budeme péct.

3

Těsto i s papírem přeneseme na plech a hustě ho posypeme borůvkami, plátky mandlí a hnědým třtinovým cukrem.

4

Na povrch poklademe kostičky studeného másla a koláč necháme asi půl hodiny dokynout. Pečeme ho na horkovzduch při 200 °C asi 14 až 15 minut. Necháme vychladnout a před podáváním pocukrujeme.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty