VegetariánskéNápojeVánoceSvátky
29. 11. 2024
@kitchenaffair.cz

Kořeněný vaječný likér (nealkoholický i s alkoholem)

Dvě láhve a sklenice vaječného likéru na dřevěném stole s vejci, borovicovými větvičkami a žlutým ubrusem.

Vychutnejte si během svátků domácí kořeněný vaječný likér. Připravit si ho můžete v klasické variantě s alkoholem nebo ve verzi bez alkoholu, který můžete podávat i dětem.

Náročnost receptu

Příprava 1 hodina
Střední

Co budete potřebovat

Na cca 1,4 l likéru:

  • 6žloutků
  • 1 plechovkukondenzovaného mléka
  • 400 mlplnotučného mléka
  • 400 mlsmetany ke šlehání
  • 1 lžičkuskořice
  • 1 lžičkuperníkového koření
  • ½ lžičkykardamomu
  • ¼ lžičkybadyánu

Na nealkoholickou verzi pro děti:

  • 200 mlsmetany ke šlehání

Na verzi s alkoholem:

  • 300 mlrumu
  • 50 mlamaretta

Postup

1

Žloutky vyšleháme za studena v hrnci do pěny. Potom přilijeme mléko, smetanu a kondenzované mléko. Za stálého míchání zahříváme. Mícháme tak dlouho, dokud směs nebude konzistencí připomínat řídký pudink.

Hrnec s mlékem se zahřívá na sporáku, vedle něj jsou dva kelímky  a na okraji hrnce leží metla.
2

Poté přidáme do likéru skořici, kardamom, badyán a perníkové koření a chvíli zahříváme.

Hrnec s krémovou směsí na vaječný likér a metličkou na sporáku, vedle balíčků koření, včetně skořice, badyánu, perníku a kardamomu.
3

V tomto stavu sundáme likér z plotýnky a necháme zcela vychladnout.

Na sporáku stojí hrnec s vaječným likérem. Na okraji hrnce leží metla.
4

Studený likér promícháme a podle toho, zda děláme alkoholickou, nebo dětskou verzi, přidáme rum s amarettem, nebo se smetanu ke šlehání.

Hrnec s kořeněným vaječným likérem na mramorové pracovní desce, obklopený metličkou, kelímkem od smetany a dvěma lahvemi alkoholu.
5

Hotový likér naplníme do lahví a skladujeme v lednici.

Dvě sklenice krémového vaječného likéru na dřevěném stole, obklopené hnědými vejci a žlutým ubrusem.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více