VegetariánskéVánoceCukrovíPečení
15. 11. 2022
@bududub

Perníčky

Připravte si tradiční perníčky podle osvědčeného receptu od Petry Burianové.

Náročnost receptu

Příprava 2 hodiny
Střední

Co budete potřebovat

Na 1 várku:

  • 4vejce
  • 250 gcukru moučka
  • 60 gmásla
  • 100 gmedu
  • 650 ghladké mouky
  • 2 lžíceperníkového koření
  • 2 lžičkysody

Na polevu:

  • bílek
  • moučkový cukr
  • citronovou šťávu

Postup

1

Nejdříve vyšlehejte z vajec a cukru pěnu. Pak rozpusťte máslo a med. Suroviny nechte na chvilku vychladit, a pak je přidejte k našlehané pěně. Poté smíchejte suché ingredience, prosypte je přes síto a postupně kousek po kousku je přidávejte k směsi z pěny, másla a medu.

Jakmile bude mít těsto hustou konzistenci, vyklopte ho na vál. Aby se vám těsto dobře zpracovávalo, nezapomínejte si ho pravidelně podsypávat moukou. Vypracované těsto pak zabalte a vložte alespoň na 24 hodin do ledničky.

Až bude těsto odleželé, vyválejte z něj asi půlcentimetrový vál. Pak se můžete pustit do vykrajování.

2

Perníčky pokládejte na plech vyložený pečícím papírem nebo speciální pečicí fólií a pečte v rozehřáté troubě na 160 °C. Doba pečení se odvíjí od velikosti perníčků, ale stačit by mělo asi 12 minut, než budou perníčky hotové.

3

Až je vytáhnete z trouby, potřete je rozšlehaným vajíčkem a nechte vychladnout. Perníčky se pak budou krásně lesknout. Do zdobení se ale hned nepouštějte a nechte perníčky alespoň jeden den uležet.

Pak přijde na řadu závěrečné zdobení. Polevu připravíte z bílku, prosátého cukru a citronové šťávy. Nejdříve třete bílek s cukrem, směs ale nešlehejte. Poté postupně přidávejte po lžících cukr a citronovou šťávu, dokud nebude mít poleva správnou konzistenci. Poznáte to tak, že by neměla stékat z vařečky, ale také by neměla být příliš hustá. S hotovou polevou se pak můžete pustit do zdobení perníčků.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty