Hlavní jídlaUzeninyVelikonocePečení
21. 03. 2023
@bududub

Velikonoční hlavička

Připravte si tradiční velikonoční nádivku, známou také jako velikonoční hlavička či řežábek, podle receptu od Petry Burianové. A slavnostní hostina může začít!

Náročnost receptu

Příprava 1 hodina
Střední

Co budete potřebovat

Do formy na věnec cca 26 cm:

  • 300 guzeného masa
  • 100 ganglické slaniny
  • 2menší cibule
  • asi 150 gzelených bylin (kopřivy, jarní cibulka, pórek, kadeřavá petržel, popenec, pampelišky…)
  • 6 ksrohlíků (den starých)
  • 400 gmléka
  • 6vajec
  • muškátový oříšek, pepř a sůl
  • na vymazání formy olej a strouhanku

Postup

1

Formu si vytřeme olejem a vysypeme strouhankou. Rohlíky a uzené nakrájíme na kostky. Zvlášť si nakrájíme bylinky (kopřivy doporučujeme před použitím spařit vřelou vodou na sítu).

2

Na pánvi necháme zesklovatět cibulku s anglickou slaninou. Odstavíme a necháme vychladit.

3

Do odměrky si připravíme mléko a žloutky. Ze zbylých bílků vyšleháme sníh.

4

Nyní vše začneme spojovat. Žloutky rozkvedláme v mléce. Lehce osolíme a opepříme, přidáme nastrouhaný muškátový oříšek podle chuti. Do této směsi přidáme obsah z pánve, tedy cibulku se slaninou. Opět promícháme a touto směsí přelijeme nakrájené rohlíky. Přidáme uzené a bylinky a opatrně rukou prohazujeme a obracíme obsah v míse, aby se mléko nasáklo do rohlíků. Nakonec opatrně vmícháme i sníh z bílků.

5

Hmotu naplníme do formy a pečeme v rozehřáté troubě na 180°C asi půl hodiny.

6

Po upečení vyklopíme, nakrájíme a hned podáváme.

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty