Co se v článku dozvíte?
Proč si vyrobit vlastní kečup
Recept na domácí kečup
Jaké bylinné sirupy si můžete zkusit vyrobit
Recept na rýmovníkový sirup
Co je to chutney
Recept na cuketové chutney
Jak zavařovat v mikrovlnce  

V minulých dvou článcích jste si mohli přečíst, jak si vyrobit ovocný džem a kompot nebo nakládanou zeleninu. Dnes vám představíme méně obvyklé zavařeniny, kterými si můžete obohatit vaši spíž a jež určitě stojí za vyzkoušení.

Kečup, jak ho máte nejradši

Pokud jste sklidili na zahrádce bohatou úrodu rajčat, nebo nakoupili víc, než stíháte sníst, můžete si z nadbytku připravit domácí kečup. Jeho příprava je velmi snadná a výslednou chuť si navíc jednoduše upravíte podle svých preferencí. Místo klasického cukru lze použít např. čekankový sirup nebo stévii a běžný ocet můžete nahradit jablečným či balzamikovým. Jen je zapotřebí upravit použité množství.

Recept: Domácí kečup

Suroviny:

  • 4 kg velmi zralých rajčat

  • 0,5 kg jablek

  • 0,5 kg cibule

  • 0,3 kg cukru nebo jiného sladidla (množství závisí dle jeho sladivosti)

  • 0,2 l 8% octu

  • 0,3 l vody

  • 10 hřebíčků

  • 5 bobkových listů

  • lžička mleté skořice

  • 20 celých kuliček černého pepře

  • 15 celých kuliček nového koření

  • sůl dle chuti

Postup:

  1. Rajčata a jablka i se slupkou nakrájejte na kousky, smíchejte s nahrubo nasekanou cibulí, vložte do hrnce a zalijte octem, cukrem a vodou.

  2. Veškeré koření vložte do sítka, které přidejte k zelenině a nechejte společně za občasného promíchání vařit do té doby, dokud směs nezhoustne (cca hodinu).

  3. Poté sítko s kořením vytáhněte, pevné kusy rozmixujte ponorným mixérem a hotovou směs propasírujte přes síto. Kečup poté nadávkujte do připravených vymytých sklenic, zavíčkujte a zavařte.

Bylinné sirupy na různé neduhy

Během chladnějších dnů oceníte také po domácku připravené bylinné sirupy. Vyzkoušet můžete například mátový, bezinkový, meduňkový, levandulový nebo rýmovníkový, který si můžete připravit podle našeho receptu. Hodí se během sezóny nachlazení a chřipek, kdy pomůže mírnit jejich příznaky, ale lze ho užívat i preventivně. Navíc se tato rostlinka poměrně rychle rozrůstá, proto je výroba domácího rýmovníkového sirupu skvělý způsob, jak lístky co nejlépe využít.

Recept: Sirup z rýmovníku

Sirup z rýmovníku pomáhá při horečce, bolestech hlavy a krku, ale i při kožních problémech jako je ekzém nebo začervenání po bodnutí hmyzem. Můžete ho konzumovat na lžičce nebo ho nakapat do horkého čaje.

Suroviny:

  • 3 velké hrsti lístků rýmovníku

  • 2 BIO citróny (lze nahradit i limetkou či pomerančem)

  • 1 l horké vody

  • 1 kg třtinového cukru

Postup:

  1. Lístky očistěte, nakrájejte, vložte do misky a zalijte horkou vodou. Přidejte na kousky nakrájené citrony a nechejte pod talířkem macerovat jeden celý den.

  2. Směs sceďte a získaný nálev z rýmovníku a citronů přelijte do hrnce. Přidejte cukr a na mírném plamenu nechejte za občasného promíchání zahřát a zahustit do konzistence sirupu.

  3. Hotový sirup naplňte do nahřátých čistých sklenic, zavíčkujte a sklenice nechejte čtvrt hodiny otočené dnem vzhůru. Poté je vraťte do původní polohy a uchovávejte v chladu.

Zavařeniny po indicku

Posledním tipem na zajímavou zavařeninu jsou omáčky chutney (čatní), které jsou oblíbené hlavně v indické kuchyni. Jedná se o husté ovocné či zeleninové omáčky s širokou paletou chutí, které se podávají k masu či vegetariánským jídlům. Jejich příprava je sice časově náročnější, o to větší gurmánský zážitek vás však na jejím konci čeká. Mezi nejoblíbenější druhy patří cibulové, švestkové, hruškové či cuketové chutney. A poslední jmenované si můžete připravit podle níže uvedeného receptu.

Recept: Cuketové chutney

Suroviny:

  • 2 kg cukety

  • 1 kg rajčat

  • 4 velké cibule

  • 1 celý česnek

  • 2 lžičky skořice

  • 5 cm zázvoru

  • lžíce himalájské soli

  • lžíce mletého nového koření

  • lžíce mletého pepře

  • 500 g třtinového cukru

  • 200 ml jablečného octu

Postup:

  1. Z cukety odstraňte jadýrka a nastrouhejte ji nahrubo. Rajčata spařte, abyste je mohli oloupat, a nakrájejte je na menší kousky. Cibule oloupejte a nakrájejte nadrobno. Cuketu, rajčata i cibuli vložte do hrnce, přidejte prolisovaný česnek, dvě lžičky skořice, nastrouhaný zázvor a lžíci mletého pepře, nového koření a soli.

  2. Směs oslaďte asi půl kilem třtinového cukru a přiveďte k varu, dokud se veškerá šťáva neodpaří. Na závěr ještě přidejte jablečný ocet a nechejte povařit do úplného zhoustnutí.

  3. Hotové chutney naplňte do předem vyčištěných sklenic, zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechejte vychladnout.

Zavařovat můžete i v mikrovlnce

Když máte jen pár sklenic, které potřebujete zavařit, vystačíte si i s mikrovlnnou troubou. Takové zavařování je snadné, nepotřebujete k tomu žádné speciální náčiní a perfektně se hodí pro menší množství zavařenin. Pokud se rozhodnete zavařovat v mikrovlnce, jen je potřeba použít na uzavření sklenic šroubovací víčka. Kvůli vysokému tlaku by vám klasická kovová víčka bez závitu mohla povolit, proto raději sáhněte po těch se závitem.

Stejně jako v případě jakékoliv jiné metody zavařování je nejprve zapotřebí sklenice i víčka řádně vyčistit a odmastit, aby vám vaše zavařeniny vydržely co nejdéle a nemnožily se v nich nechtěné mikroorganismy. Po důkladném umytí je nejlepší sklenice i víčka nechat samovolně uschnout a ničím je neutírat.

Při plnění sklenic myslete na to, že jejich hrdlo musí zůstat čisté a suché. Pozor si dejte také na přeplnění zavařovaček, mezi víčkem a zavařeninou by měla zůstat asi dvoucentimetrová mezera. Po naplnění sklenice pečlivě zavíčkujte.

Sklenice do mikrovlnky skládejte maximálně po třech kusech (dle velikosti sklenic) tak, aby se navzájem nedotýkaly a měly kolem sebe dost místa. Jak dlouho budete sklenice zavařovat, záleží na obsahu, počtu a velikosti sklenic i výkonu naší mikrovlnné trouby. Tvrdší druhy ovoce a zeleniny se zavařují déle, naopak ořechová jádra maximálně dvě minuty.

Náš tip:

Pokud budete například zavařovat 1 menší sklenici (300 ml) při 700 W, hotovo budete mít cca do 3 minut, u výkonu 900 W do 2 minut. Jestliže chcete zavařovat více sklenic zároveň, čas vynásobte počtem sklenic (tedy tři 300ml sklenice budete při výkonu 700 W zavařovat cca 9 minut).

Pokud používáte větší sklenice (720 ml), původní čas zdvojnásobte. To znamená, že jednu 720ml sklenici budete při výkonu 700 W zavařovat cca 6 minut, při výkonu 900 W cca 4–4,5 minuty. Tři takové sklenice pak budete při výkonu 700 W zavařovat až 18 minut.

U měkčích druhů by tak dlouhé zavařování mohlo kvalitu zavařeniny znehodnotit, proto je raději zavařujte jednotlivě. Veškeré uvedené časy jsou však orientační a ze začátku se neobjedete bez trochy experimentování.

Zapamatujte si rovněž, že po celou dobu zavařování je potřeba na mikrovlnku dohlížet, abychom v případě jakýchkoliv potíží mohli okamžitě zasáhnout. Po dokončení zavařování budou sklenice velmi horké, proto je nechejte vychladnout tak, abyste byli schopni víčko důkladně utáhnout a na deset minut sklenice obrátit dnem vzhůru. Poté je vraťte do původní polohy a nechejte zcela vychladnout.

Jak je z našeho seriálu o zavařování patrné, meze vaší fantazii se nekladou. Zavařovat můžete ovoce, zeleninu, omáčky, sirupy, džemy, ale i maso nebo hotová jídla pro pozdější spotřebu. Každopádně se jedná o velmi efektivní způsob uchovávání jídla a snížení plýtvání potravinami. Veškeré suroviny i potřebné náčiní na zavařování lze pořídit snadno v našich hypermarketech Globus. Do procesu zavařování můžete zapojit i celou rodinu, hned budete mít o společnou zábavu postaráno.