Používáme cookies
Nezbytné cookies jsou nepostradatelné pro správné fungování našich stránek, a proto je nelze deaktivovat a pro jejich používání není zapotřebí vašeho souhlasu.

Pokud nám udělíte souhlas, budeme používat i cookies pro analýzu provozu a návštěvnosti a cookies pro personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat využívání těchto dalších druhů cookies můžete v Nastavení cookies.

Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.

Pro více informací klikněte zde.
Souhlasím s používáním všech cookies Chci jen nezbytné cookies Nastavení cookies

Kachna na pomerančích

20.12.2019 | 90 min.

Ingredience

1 kachna, naporcovaná
3 pomeranče, ideálně BIO
4 lžičky krupicového cukru
sůl
čerstvě mletý černý pepř
1 mrkev
1 cibule
500 ml kachního nebo kuřecího vývaru
10 kuliček černého pepře
malá snítka tymiánu a petrželky
2 bobkové listy
1 lžíce másla
vinný ocet dle potřeby

Postup

  1. Kůži kachních prsou nařežeme ostrým nožem do mřížky a prsa vložíme kůží nahoru do uzavíratelné nádoby. Pomocí škrabky na zeleninu okrájíme ze 2 pomerančů kůru (pouze oranžovou část) a tu následně nakrájíme na jemné nudličky. Z okrájených pomerančů vymačkáme šťávu (měli bychom získat cca 160 ml). Polovinu najemno nakrájené kůry přidáme ke kachním prsům a zalijeme je polovinou vymačkané šťávy, ve které rozmícháme 1 lžičku cukru. Nádobu uzavřeme a kachní prsa necháme marinovat minimálně 4 hodiny v chladničce (ideálně přes noc).
  2. Pečicí troubu předehřejeme na 180 °C. Očištěnou mrkev s cibulí nakrájíme nahrubo a rozložíme je na dno pekáčku. Na zeleninu položíme kachní stehna, která osolíme a opepříme. Vše podlijeme vývarem, přidáme celý pepř, bobkový list a snítky bylinek. Pekáček zakryjeme alobalem a pečeme v předehřáté troubě do změknutí přibližně 50 minut. Poté odstraníme alobal a stehna dopečeme dozlatova. Upečená kachní stehna uložíme v teple a výpek z kachny scedíme do menšího kastrůlku. Lžící odebereme tuk a ke šťávě přidáme zbylou nakrájenou pomerančovou kůru, šťávu a cukr a zprudka vaříme do zhoustnutí. Na závěr vmícháme na kostičky nakrájené studené máslo a dochutíme octem, solí a pepřem. Omáčku udržujeme v teple, ideálně na velmi mírném plameni.
  3. Jako poslední připravíme kachní prsa. Pečicí troubu předehřejeme na 150 °C. Naložená kachní prsa otřeme od přebytečné marinády a umístíme je kůží dolů na suchou a studenou pánev. Pánev zahříváme i s masem pomalu, díky tomu se nám totiž vypeče naprostá většina podkožního tuku a kůže bude díky tomu křupavá. Opékáme dozlatova (5-6 minut), poté prsa otočíme a opečeme je 3 minuty z druhé strany. Kachní prsa necháme 8 minut dopéci v předehřáté troubě. Nakonec je nakrájíme na tenké jemně růžové plátky.
  4. Zbylý pomeranč okrájíme a dužinu nakrájíme na tenké plátky, které ještě rozčtvrtíme. Servírujeme kachní stehno s plátky kachních prsou, které dozdobíme nakrájeným pomerančem a přelijeme připravenou omáčkou. Jako příloha skvěle chutná na másle orestovaný baby špenát.

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky