Používáme cookies
Nezbytné cookies jsou nepostradatelné pro správné fungování našich stránek, a proto je nelze deaktivovat a pro jejich používání není zapotřebí vašeho souhlasu.

Pokud nám udělíte souhlas, budeme používat i cookies pro analýzu provozu a návštěvnosti a cookies pro personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat využívání těchto dalších druhů cookies můžete v Nastavení cookies.

Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.

Pro více informací klikněte zde.
Souhlasím s používáním všech cookies Chci jen nezbytné cookies Nastavení cookies

Makové buchty

05.02.2021 | 210 min.

Ingredience

(na 20 ks buchet)

Těsto:

400g hladké mouky
250ml mléka
50ml oleje
50g cukru krupice
10g čerstvého droždí
1 lžíce vanilkového cukru
1/2 lžičky soli
1/4 muškátového oříšku
1 vejce
*kůra z půlky citrónu

Maková náplň:

200 g smetanového bílého jogurtu
110g mletého máku
50g rozinek
50g cukru krupice
25ml rumu
1/4 lžičky skořice
*špetka mletého hřebíčku

Na dokončení:

120g másla

Postup

  1. Na těsto si do mísy navážíme mouku, přidáme droždí, vanilkový cukr a poté vlažné mléko, lehce po povrchu zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme kynout alespoň 35-40 minut v pokojové teplotě. Poté přidáme zbylé ingredience a vypracujeme hladké a nelepivé těsto, které se nelepí na mísu ani na vařechu. Těsto opět přikryjeme utěrkou a necháme v klidu kynout, dokud nezdvojnásobí objem (asi 1&nbsphodinu).
    image image
  2. Na makovou náplň smícháme jogurt, rum, cukr a rozinky, přidáme koření a mák a zamícháme. Můžeme přidat kůru z půlky citronu. Náplň necháme v pokojové teplotě “zhoustnout” (asi 1&nbsphodinu) a nebo si ji můžeme připravit den předem a skladovat v lednici.
    image image
  3. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou plochu a prsty lehce roztáhneme do obdélníku 30*20cm a nakrájíme na 20 čtverců. Doprostřed každého z nich dáme velkou lžičku náplně a zabalíme ji dovnitř tak, že vždy dáme k sobě protilehlé rohy a dobře zakoulíme.
    image image
  4. Do pekáčku 20*30cm dáme 80g rozpuštěného másla a jednotlivé buchty v něm vykoupeme a skládáme vedle sebe. Takto připravené je necháme v klidu vykynout, což může trvat až 1&nbspa půl hodiny, nebo-li do dvojnásobného objemu.
    image image
  5. Vykynuté buchty pečeme na 180C asi 25&nbsp-&nbsp30 minut dozlatova; zkusíme špejlí. Po vytažení je potřeme zbylým rozpuštěným máslem, do kterého můžeme přidat lžíci nebo dvě rumu. Necháme částečně vychladnout v pekáčku před vytažením.
    image

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky