Co se v článku dozvíte:
rozdíl mezi alergií a celiakií
které potraviny obsahují lepek
které potraviny jsou bezlepkové
jak nakupovat bezlepkové potraviny
bezlepkově i v restauraci

Alergie nebo celiakie?

Nejprve je dobré si uvědomit, proč vám lepek nedělá dobře. I když se může na první pohled zdát, že alergie na lepek a celiakie je totéž, není tomu tak. Jedná se totiž o dvě různá onemocnění, která se také i jinak projevují. Pokud máte na lepek alergii a sníte nějakou potravinu obsahující lepek, reakce na sebe nenechá dlouho čekat.  Během pár minut vás může začít svědit v ústech a krku, objeví se rýma, kopřivka nebo ekzém, ale můžete i zvracet.

Příznaky celiakie zato nebývají na první pohled tak jednoznačné a mohou být spojovány s jiným onemocněním nebo podceňovány jako dočasná indispozice. Patří mezi ně například únava, nadýmání, průjem nebo poruchy vstřebávání živin z potravy, ale také chudokrevnost, řídnutí kostí nebo zvýšená kazivost zubů. Největší problém způsobuje hlavně u dětí, kdy pokud není včas diagnostikována, může ovlivnit i jejich růst.

Celiakie nebo také nesnášenlivost lepku je autoimunitní nemoc, která se na rozdíl od alergie může projevit v řádu hodin, ale i dnů nebo dokonce i měsíců poté, co jste snědli lepek. Někteří celiaci navíc nepociťují žádné příznaky. Jedinou možností, jak v případě celiakie potížím předcházet, je lepku se stiktně vyhýbat, protože zatím na ni neexistuje žádný lék.

Bezlepková strava i pro zdravého člověka?

I když je bezlepková dieta populární i mezi širokou veřejností, kterou žádné obtíže s lepkem netrápí, většina lékařů ji nedoporučuje. Lepkové obiloviny jsou zdrojem cenných látek, např. vitamínů skupiny B a E nebo minerálů jako je železo, vápník či selen. Lepek navíc pomáhá chránit před cukrovkou a srdečními onemocněními.

Pokud nemáte bezlepkovou dietu předepsanou vašim lékařem, raději s ním váš záměr zcela vyřadit lepkové potraviny nejprve konzultujte. Ve výsledku byste si totiž mohli spíše ublížit. Samozřejmě pokud do svého jídelníčku bezlepkové potraviny zařadíte jen pro občasné zpestření, není se čeho obávat.

Které potraviny vynechat

Lepek je látka, které vzniká spojením dvou bílkovin a najdeme ji hlavně v obilovinách, tedy v pšenici, ječmenu, žitě nebo částečně i v ovsu a samozřejmě také v potravinách, které tyto obiloviny obsahují, jako např. pečivo, strouhanka, těstoviny, müsli, knedlíky, oplatky, dorty a zákusky, vločky, kroupy nebo krupice.

Bezlepkový není ani seitan a některé další veganské alternativy živočišných výrobků, jako jsou pšeničné náhražky masa či ovesné napodobeniny mléčných produktů.

Lepek může celiaky zaskočit i tam, kde bychom ho na první pohled nečekali – například v jogurtech, pudincích, čokoládě, ochucovadlech, uzeninách nebo jídlech, která byla zahuštěna jíškou.  Proto doporučujeme omezit zpracované potraviny, které mohou obsahovat skrytý lepek, a svůj jídelníček poskládat hlavně ze základních, nezpracovaných surovin.

Čím lepek nahradit

I při bezlepkové dietě si můžete pochutnat, a to dokonce na pečivu nebo uzeninách, jen musíte hledat ty, které jsou přirozeně bezlepkové, jako jsou např. výrobky z kukuřice, amarantu, brambor či rýže. Také naše uzeniny z Řeznictví Globus jsou bezlepkové a snadno je poznáte i podle loga s přeškrtnutým klasem.  

Do vaší bezlepkové stravy naopak s klidem můžete zařadit mléko, smetanu a sýry, maso, vejce, luštěniny, ořechy, ovoce a zeleninu, med, pohanku, quinou, jáhly nebo sóju. Na trhu už najdete také spoustu alternativních druhů muk, jako je rýžová, kokosová nebo kukuřičná.

Bezlepková je rovněž káva, kakao i čaj, avšak pozor byste si měli dávat na některé druhy alkoholu. Například pivo obsahuje slad z ječmene, proto není vhodné pro celiaky. Nicméně na trhu existují i bezlepková piva, takže ani o svůj oblíbený zlatavý mok se nemusíte při bezlepkové stravě ochudit.

Dopřát si naopak můžete sklenku kvalitního bílého nebo červeného vína s nižším obsahem siřičitanů, ale i šumivá a perlivá vína nebo cidery. Z „tvrdších“ druhů alkoholu by vám neměla dělat (v rozumné míře) problémy tequilla, vodka nebo gin.

Náš tip:

Hodila by se vám inspirace na bezlepková jídla? Vyzkoušejte naše bezlepkové recepty.

Nákup bezlepkových potravin bez starostí

Pokud se obáváte, že byste mohli sáhnout vedle hlavně u zpracovaných potravin, nakupujte jen ty, které jsou označeny logem s přeškrtnutým klasem. Toto logo najdete v hojném počtu na výrobcích hlavně v našem oddělení Zdravého světa, kde pro vás nabídku bezlepkových potravin stále rozšiřujeme. Dnes už běžně v Globusu nakoupíte těstoviny, vločky, sušenky, pivo, pečivo a další výrobky vhodné pro celiaky.

Stopové množství lepku vs. bezlepkové potraviny

Na některých konvenčních potravinách se můžete setkat také s nápisem „může obsahovat stopy lepku“, který preventivně varuje před možností kontaminace výrobku lepkem např. při společné výrobě s jinými potravinami. Nicméně se musí vždy jednat o stopové množství do max. 50 mg lepku na jeden kilogram potraviny.

Výrobky, které se označují jako bezlepkové, nesmí obsahovat více jak 20 mg lepku na jeden kilogram potraviny, tedy ještě o více jak polovinu méně, než je definováno jako stopové množství. Narazit můžete i na výrobky „s velmi nízkým obsahem lepku“, v tomto případě nesmí mít víc jak 100 mg lepku na jeden kilogram potraviny.

Do restaurace na bezlepkové jídlo

Lepek patří mezi alergeny, a tak se musí ve složení vždy uvádět tučně. Tato povinnost platí nejen pro výrobce potravin, ale i pro restaurace a další stravovací zařízení včetně fast foodů, kde by tuto informaci měli uvádět v jídelním lístku vedle dalších obsažených alergenů.

Bezlepkově se najíte např. v našich Restauracích Globus, kde pro vás každý den připravujeme minimálně jedno bezlepkové jídlo označené již výše uvedeným symbolem s přeškrtnutým klasem.

Bezlepkové semináře

Chtěli byste o bezlepkové stravě dozvědět ještě více? Zúčastněte se našeho semináře „Bezlepkové odpoledne“, kde vás seznámíme i s konkrétními bezlepkovými výrobky. Semináře proběhnou v hypermarketech Globus po celé České republice, takže stačí pravidelně sledovat naše stránky a ve správný čas se na seminář ve vašem hypermarketu Globus přihlásit. Těšíme se na vás!

Přejít na bezlepkovou stravu nemusí být oříšek, kdy víte, čemu se vyhnout a co naopak vyhledávat. Navíc když máte parťáka, jako je Globus, kde najdete vše pro vaši dietu na jednom místě, i omezení ve stravě se dá snadno zvládnout. Spoustu bezlepkových potravin najdete také v našem katalogu Zdravého světa, který platí od 17. ledna do 5. února ve všech hypermarketech Globus.