Ostropestřecový olej

Ostropestřecový olej se vyrábí lisováním plodů ostropestřce mariánského a hodí se pro vnitřní i vnější použití. Je bohatým zdrojem kyseliny linolové patřící mezi omega-6 mastné kyseliny a vitamínů A, B, D a E. Posiluje játra a pomáhá v prevenci před jaterními onemocněními. Sáhnout po něm můžete i při problémech se žlučníkem nebo při detoxikaci organismu, protože je skvělý antioxidant.

Připisuje se mu rovněž schopnost posilovat imunitu, mírnit projevy některých druhů alergií nebo astmatických záchvatů a ulevovat by měl i při nevolnosti z cestování. Navíc má protizánětlivé a hojicí účinky, díky čemuž se hodí k léčbě akné, lupénky či popálenin. Při zevním užívání by měl pomoci i s křečovými žilami a hemeroidy. Používá se rovněž jako masážní olej.

Z hlediska chuti je lehounce nahořklý a své uplatnění najde hlavně ve studené kuchyni. Ostropestřecový olej můžete vyzkoušet například do salátů, marinád, zálivek, pomazánek či dipů. Kvůli jeho blahodárným účinkům na zdraví se však často konzumuje také samostatně.

Doporučené dávkování ostropestřecového oleje je pro dospělého člověka 1 lžička (3–5 ml) dvakrát denně. Za den byste však neměli požít více jak 10 ml.

Avokádový olej

Olej získaný z dužiny avokáda obsahuje nenasycené mastné kyseliny, vitamíny A, B1, B2, B5, B6, B9, C, D, E, K a řadu minerálů jako například draslík, hořčík, zinek, vápník či železo. I tento olej má kromě kvalitních živin spoustu dalších výhod pro naše zdraví.

Avokádový olej posiluje imunitu, pomáhá zpomalit stárnutí a má antioxidační účinky. Snižuje také hladinu „špatného“ LDN cholesterolu a zvyšuje pružnost cév. Skvěle vyživuje vlasy i nehty a použít ho můžete také při kožních onemocněních, jako je akné či ekzém. Pomáhá hojit rány a snižuje pravděpodobnost vzniku jizvy. Stačí pár jeho kapek pravidelně nanést na škrábanec, oděrku, popáleninu, prasklý puchýř či vyrážku a proces regenerace by se měl urychlit.

Má velmi jemnou, lehce oříškovou chuť a hodí se do teplé i studené kuchyně. Takže ho můžete přimíchat například do salátu nebo dipu, ale rovněž lze na něm díky jeho vysokému kouřovému bodu (v panenské podobě 190–205 °C, v rafinované verzi 271 °C ) i smažit, péct či grilovat. Používá se také zevně např. jako vyživující pleťová maska nebo vlasová kúra. Avokádový olej je tedy nejen zdraví prospěšný, ale vyniká rovněž velmi univerzálním použitím.

Jestliže byste chtěli avokádový olej užívat samostatně pro jeho zdravotní benefity, doporučuje se konzumovat 2–3x denně jednu kávovou lžičku (3–5 ml).

Konopný olej

Předně je potřeba uvést, že konopný olej neobsahuje THC, a proto je jeho užívání zcela bezpečné. Stejně jako oba výše uvedené druhy i konopný olej má skvělé nutriční hodnoty a obsahuje spoustu prospěšných nenasycených mastných kyselin, vitamíny A, D a E a minerály jako vápník, hořčík, železo či draslík. Obsažená omega-3 mastná kyselina DHA je důležitá pro správný vývoj mozku a očí dítěte, proto je velmi vhodný i pro těhotné ženy.

Konopný olej je výborný antioxidant a jeho pravidelnou konzumací podpoříte svou imunitu i zdraví kloubů a svalů. Působí protizánětlivě, je hypoalergenní a pomáhá také udržet hladinu krevního cukru a cholesterolu v normě. Příznivé účinky má i na kvalitu vlasů a nehtů. Hojně se využívá v kosmetickém průmyslu, při masážích, ale pomůže vám také rychleji zahojit drobná poranění, oděrky a popáleniny.

Chutná lehce oříškově a zaujme svou světle až tmavě zelenou barvou. Navíc je lehce stravitelný. Užívá se vnitřně i zvnějšku a využijete ho také při dochucování např. salátů či pomazánek. Aby neztratil všechny své cenné látky, nikdy ho nezahřívejte na teplotu nad 180 °C.

Plánujete konopný olej užívat jako doplněk stravy? Dle doporučení byste měli denně sníst jednu až dvě polévkové lžíce.

Pokud vás některý z výše uvedených olejů zaujal, zastavte se v našem oddělení Zdravého světa. Kromě ostropestřecového, avokádové a konopného oleje zde najdete spoustu dalších zajímavých alternativních potravin, které mohou obohatit váš jídelníček.