Používáme cookies
Nezbytné cookies jsou nepostradatelné pro správné fungování našich stránek, a proto je nelze deaktivovat a pro jejich používání není zapotřebí vašeho souhlasu.

Pokud nám udělíte souhlas, budeme používat i cookies pro analýzu provozu a návštěvnosti a cookies pro personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat využívání těchto dalších druhů cookies můžete v Nastavení cookies.

Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.

Pro více informací klikněte zde.
Souhlasím s používáním všech cookies Chci jen nezbytné cookies Nastavení cookies

Pečená svatomartinská husa s modrým zelím

11.11.2022 | 540 min.

Oslavte svátek sv. Martina tradiční svatomartinskou husou s modrým zelím podle Vojtěcha Poštulky.

Množství: 4-6 porcí

Doba přípravy: 9 hodin (+ min. 12 hodin na odležení husy)

Ingredience

celá husa
5 jablek
3 cibule
sůl
tymián
kmín celý
badyán
bobkový list
med
červené víno na podlití husy

Na zelí:

celá hlávka modrého zelí (cca 3 kg)
5 jablek
1 cibule
50 g špeku
kmín
50 g rozinek
1 ks skořice
1 ks badyánu
pomerančová nebo jablečná šťáva
jablečný ocet
cukr
sůl
bramborový škrob na zahuštění

Postup

  1. Husu očištěnou od peří a vnitřností si nejdříve pěkně nasolíme a opepříme. Poté naplníme směsí nakrájených jablek a cibule. Přidáme celý kmín, čerstvý tymián, bobkový list a badyán, toho nám ale stačí jen 1 ks (je hodně aromatický, kdo chce, vynechá ho).

    Takto nasolenou a okořeněnou husu necháme alespoň 12 hodin odležet. Je to důležité, aby dostala vlhkost z kůže a abybyla kůže pěkně vypečená do křupava a chutná.
    Svatomartinská husa
  2. Před pečením husu malinko podlijeme vínem a obložíme zbytkem směsi z jablek a cibule s kořením, kterou jsme husu naplnili. Zakryjeme alobalem, aby se husa zbytečně nevysušovala.

    Husu pečeme v předehřáté troubě na 115 °C. Je dobré si to naplánovat přes noc, budeme ji vcelku péct skoro 9 hodin, tedy nejlépe tak, aby nám čas vyšel s rezervou přesně na oběd. Takže nastavit troubu na samospoušť a v klidu můžeme jít spát.
  3. Ráno husu podléváme výpekem, který se nám během pečení vytvořil. Poslední dvě hodiny husu pečeme odkrytou, aby kůrka dostala zlatou barvu. Z jedné naběračky výpeku smíchané s medem, tymiánem a solí si vytvoříme omáčku, kterou husu potíráme a vmasírováváme tak, aby kůrka byla křupavá a upečená dozlatova. Cca půl hodiny před koncem pečení zvýšíme teplotu na 160 °C a pak už jen hlídáme, aby kůrka získala perfektní barvu.
  4. K husičce patří neodmyslitelně i zelí. Ve větším hrnci si na sádle orestujeme kousek špeku s cibulí a kmínem do zlatova. Poté přidáme zelí nakrouhané na nudličky a nasolené, jablka nakrájená na kostky bez jadérek, rozinky, skořici a badyán. Podlijeme pomerančovým nebo jablečným džusem a pod poklicí necháme dusit tak dlouho, dokud nám zelí dostatečně nezměkne. Trvá to cca 30 minut.
    Svatomartinská husa
  5. Poté zelí dochutíme solí, cukrem a jablečným octem. Je jemnější, ale pokud nejste na tento ocet zvyklí, klidně použijte i kvasný ocet.
  6. Na zahuštění zelí použijeme jen vodu s bramborovým škrobem, kterou postupně po troškách přiléváme do zelí tak, abychom měl požadovanou hustotu zelí. Jakmile máme husu i zelí hotové, můžeme podávat se sklenkou svatomartinského vína.
  7. Jakmile máme husu i zelí hotové, můžeme podávat se sklenkou svatomartinského vína.
    Svatomartinská husa

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky