Řeznictví GlobusHlavní jídlaObědyVečeřeHovězí a telecíČeská kuchyně
19. 03. 2024
@vojtech_postulka

Znojemská hovězí pečeně z  loupané plece s  pikantními okurkami

Vychutnejte si výtečnou znojemskou hovězí pečeni podle receptu od Vojtěcha Poštulky. Podávat ji můžete s knedlíky nebo rýží.

Náročnost receptu

Příprava 2 hodiny
Střední

Co budete potřebovat

Na 6 porcí:

  • 1 kghovězí loupané plece z Řeznictví Globus
  • 4cibule, oloupané a nakrájené
  • 150 gsádla na opečení
  • 250 gšpeku na prošpikování
  • 200 gkyselých znojemských okurek
  • 100 mlláku z okurek
  • 50 gdijonské hořčice
  • 1,5 lhovězího vývaru
  • 200 gpikantních okurek cornichos na ozdobu
  • 4–5 lžičekmásla
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Postup

1

Hovězí plec si nejprve očistíme od přebytečných blan, poté nakrájíme nahrubo špek a dlouhým tenkým nožem maso protkneme přes vlákno alespoň na dvou místech. Do otvoru vložíme špek, aby maso bylo šťavnaté a voňavé. Klidně si necháme špek zmrazit, bude se nám lépe vkládat do masa. Maso ještě osolíme a opepříme. 

2

Předehřejeme si ohnivzdorný pekáč a v něm rozehřejeme sádlo. Zprudka opečeme osolené a dostatečně okořeněné maso tak, aby se nám zatáhlo ze všech stran.

3

Poté vyndáme a znova sádlo rozehřejeme. Vložíme nakrájenou cibuli a smažíme do hodně tmavé barvy. Klidně si cibuli, když bude tmavá, zalijeme lákem z okurek a znova restujeme. Přidáme lžíci dijonské hořčice a nakrájené nebo nastrouhané znojemské okurky.

4

Předehřejeme horkovzdušnou troubu na 185 °C. Do tohoto základu vložíme zpět maso a zalijeme vývarem, přikryjeme poklicí a vložíme do předehřáté trouby na zhruba 1,5 hodiny. Potom vpichem zkontrolujeme maso; mělo by být měkké.

5

Maso vyjmeme ze šťávy a dáme stranou, omáčku dochutíme solí, pepřem a lákem z okurek. Můžeme si odebrat třetinu omáčky bokem a ponorným mixérem rozmixovat, abychom si omáčku trochu přihustili bez použití mouky a škrobu. Poté do omáčky přidáme pár pikantních nakládaných malých okurek cornichons.

6

Rovnou servírujeme maso nakrájíme na plátky a přelijeme omáčkou s pikantními okurkami. Jako vhodnou přílohu použijeme třeba dušenou rýži nebo knedlík z Poctivé výroby Globus.

Další recepty s hovězím masem:

  • Hovězí krk s omáčkou chimichurri

    Oživte si grilovačku nebo zahradní party steaky z hovězího krku s omáčkou chimichurri. Toto skvělé jídlo podle Vojtěcha Poštulky připravíte do půl hodiny a podávat ho můžete např. s grilovanou zeleninou, čerstvým pečivem nebo jinou oblíbenou přílohou. Maso můžete udělat i v celku a servírovat ho jen tak jako chuťovku nakrájenou na tenké plátky a zakápnutou omáčkou.
    Zobrazit článek

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více
Historie Globusu

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu
Historie Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více
Naše hodnoty