VegetariánskéPolévky
10. 10. 2024
Globus tým

Kulajda

Talíř polévky kulajdy se ztraceným vejcem a koprem, obklopený rozbitými skořápkami vajec a sušenými houbami na dřevěném stole.

Připravte si tradiční kulajdu, jak ji vařívaly naše babičky. Tato stálice české kuchyně v sobě spojuje výraznou chuť hub, jemnost smetany a osvěžující kyselost octa. Společně se zastřeným vejcem skvěle zasytí a některé z vás možná na chvíli přenese zpět do dětství a vzpomínek na babiččinu kuchyni.

Náročnost receptu

Příprava 45 minut
Střední

Co budete potřebovat

Na 4 porce:

  • 3střední brambory
  • 200 gčerstvých hub (nejlépe lesních, ale mohou být i žampiony)
  • 2 lžíce másla
  • 500 ml vody
  • 500 mlplnotučného mléka
  • 2 lžícehladké mouky
  • 200 mlzakysané smetany
  • 1 lžícioctu
  • 1–2 lžičky cukru
  • 1–2 lžičky soli
  • 5kuliček nového koření
  • 5 kuliček celého pepře
  • 2bobkové listy
  • 2 lžíce čerstvého kopru
  • 4 vejce

Postup

1

Nejprve si očistíme a nakrájíme houby a brambory na menší kostičky. V hrnci přivedeme vodu k varu, přidáme sůl, nové koření, pepř, bobkový list, houby a brambory. Vaříme cca 15 minut, dokud brambory nezměknou.

2

Mezitím si připravíme jíšku: na pánvi rozpustíme máslo, přidáme mouku a mícháme do světle zlaté barvy (asi 2–3 minuty). Jíšku poté zalijeme studeným mlékem, dobře rozmícháme a přilijeme do polévky. Vaříme dalších 10 minut za občasného míchání, aby se polévka nezahustila příliš najednou.

3

V míse rozmícháme zakysanou smetanu s trochou horké polévky, abychom ji temperovali, a pak ji vlijeme do hrnce. Přidáme nasekaný kopr, dochutíme octem, cukrem a případně solí podle chuti. Necháme krátce provařit.

4

Nakonec si připravíme ztracená vejce. Ve větším hrnci přivedeme vodu k varu, přidáme trochu octa, snížíme plamen a pomocí lžíce vytvoříme vír. Do středu víru opatrně rozklepneme vejce. Vaříme 2–3 minuty, dokud bílek neztuhne, a poté vejce vyjmeme děrovanou lžící. Takto připravíme všechna vejce.

5

Podáváme horkou kulajdu s jedním ztraceným vejcem do každé porce. Můžeme ozdobit čerstvým koprem.

Připravte si i jiné polévky podle našich receptů:

  • Krémová brokolicová polévka

    Uvařte si krémovou brokolicovou polévku podle našeho receptu. Díky použitým rostlinným surovinám je vhodná i pro vegany.
    Zobrazit článek
  • Krémová kapustová polévka

    Tuto krémovou kapustovou polévku od Kitchen Affair si zamilujete hlavně v zimním období, kdy krásně zahřeje i doplní vitamíny.
    Zobrazit článek
  • Dýňová polévka podle Globusu

    Zahřejte se během podzimu lahodnou dýňovou polévkou. Zkuste náš recept a sychravé počasí si na vás nepřijde.
    Zobrazit článek
  • Krémová květáková polévka

    Květáková polévka, které nejen zahřeje, ale hlavně výborně chutná.
    Zobrazit článek

Kam dál

Všechny slevy

Prohlédněte si veškeré zlevněné zboží, které pro Vás hypermarket Globus má k dispozici.
Dozvědět se více

Historie Globusu

V roce 1828 si v sárském městečku St. Wendel otevřel pan Franz Bruch malý obchod s potravinami.
Zjistit víc o historii Globusu

Naše hodnoty

Prozradíme vám, jak to u nás chodí, čemu věříme a jakých hodnot se držíme již od založení společnosti.
Dozvědět se více