Co se v článku dozvíte:
Proč jsou ořechy tak zdravé
Jaké jsou nejznámější druhy ořechů
Proč řadíme ořechy mezi superpotraviny

Proč jsou ořechy tak zdravé

Ořechy jsou plody stromů nebo keřů s tvrdou skořápkou a výživným jádrem, které ukrývá skutečný nutriční poklad. Obsahují zdravé tuky, především nenasycené mastné kyseliny, které přispívají ke zdraví srdce a cév. Jsou bohatým zdrojem rostlinných bílkovin, vlákniny, antioxidantů, ale také minerálů, jako je hořčík, zinek, draslík, vápník či železo. Z vitamínů v nich najdeme hlavně vitamín E, který chrání buňky před oxidačním stresem, a vitamíny skupiny B, které podporují nervovou soustavu.

Pokud budeme jíst ořechy pravidelně, pomohou nám snížit hladinu „špatného“ cholesterolu, podpořit mozkové funkce a zlepšit celkovou vitalitu. A kolik bychom jich měli sníst? Ideální je dopřát si malou hrst ořechů denně, tedy přibližně 25 až 30 gramů.

Nejznámější druhy ořechů

Lískové ořechy

Svůj původ mají v Evropě a Malé Asii a patří mezi běžné stromy českých zahrad. Lískové ořechy jsou bohaté na vitamín E, hořčík a zdravé tuky, které pomáhají chránit srdce, a obsahují přibližně 15 g bílkovin na 100 g. Skvěle se hodí do sladkých dezertů, granol či domácího müsli, ale i jako zdravá svačina jen tak. Pokud je přes noc necháte namočené ve vodě (cca 8 hodin), zlepšíte tím jejich stravitelnost.

Vlašské ořechy

I vlašáky můžeme sklízet z vlastní zahrady. Svým tvarem připomínají mozek a skutečně mu i prospívají, protože podporují jeho činnost i paměť. Navíc obsahují omega-3 mastné kyseliny, vitamín B6, zinek, měď a přibližně 15 g bílkovin na 100 g. Skvělé jsou do pečení, salátů i dezertů. Pro lepší stravitelnost bychom je měli máčet cca 6–8 hodin.

Vlašský ořech – symbol moudrosti a vitality

Už ve starověku lidé věřili, že vlašský ořech je pokrmem bohů i symbolem moudrosti. Není divu – jeho tvar připomíná lidský mozek. V antickém Řecku a Římě byl ořech považován za dar od samotných bohů, který měl přinášet sílu, dlouhověkost a vitalitu.

Kešu ořechy

Pocházejí z tropické Brazílie a dnes se pěstují po celém světě. Kešu jsou jemné, máslové chuti a obsahují železo, hořčík a zinek, přičemž v sobě mají asi 18 g bílkovin na 100 g. Pomáhají při únavě a stresu. Hodí se do asijských jídel, omáček i veganských dezertů. Před konzumací by se měly namáčet 2–4 hodiny.

Arašídy

Ačkoliv se často řadí mezi ořechy, ve skutečnosti patří mezi luštěniny. Jsou výborným zdrojem bílkovin (až 25 g na 100 g), kyseliny listové a niacinu, jež přispívají ke správné funkci metabolismu. V kuchyni mají široké využití – od arašídového másla po asijské omáčky. Syrové a nepražené arašídy pro lepší stravitelnost máčíme 6-8 hodin nebo přes noc, pokud jsou však již pražené nebo solené, můžeme se do nich rovnou s chutí pustit.

Pistácie

Tyto drobné zelené oříšky pocházejí z Blízkého východu a jsou bohaté na antioxidanty, draslík a vlákninu. Obsahují asi 20 g bílkovin na 100 g a přispívají ke správné činnosti srdce i trávení. Jsou výborné do dezertů, salátů, čokolád i jako součást slaných snacků. Pro lepší stravitelnost je lze namáčet 6 hodin.

Talíř s pistáciemi, některé vyloupané, jiné ve skořápce, na světlém povrchu s rozsypanými ořechy a malou miskou vyloupaných pistácií poblíž.

Pekanové ořechy

Pocházejí ze Severní Ameriky a chuťově připomínají jemnější vlašské ořechy. Obsahují vitamín E, mangan, zdravé tuky a přibližně 9 g bílkovin na 100 g. Podporují zdraví kůže a srdce. Skvěle se hodí do koláčů, karamelových dezertů i domácí granoly. Namáčet je doporučujeme 6–8 hodin.

Mandle

Jejich původ bychom našli ve Středomoří a patří mezi skutečné hvězdy zdravé výživy. Jsou bohaté na vápník, hořčík, vitamín E a bílkoviny – těch mají asi 21 g na 100 g. Pomáhají udržet normální hladinu cukru v krvi a posilují kosti. V kuchyni mají velmi pestré využití – přidat je můžeme do různých dezertů, skvěle se hodí na ozdobu vánočky či jiného sladkého pečiva a samozřejmě také na přípravu mandlového másla či mléka. Namáčet bychom je měli ideálně 8–12 hodin, pak nám půjdou i snadno oloupat.

Král mezi ořechy

Největší ořech světa nese exotické jméno coco de mer neboli „mořský kokos“. Tento obří plod pochází z palmy Lodoicea maldivica, která roste pouze na několika ostrovech Seychel. A rozhodně se nemůže schovat do dlaně – váží až 20 kilogramů a na délku může mít i více než půl metru!

Kdysi se tyto obrovské ořechy nacházely naplavené na pobřeží Indického oceánu a lidé si mysleli, že pocházejí z podmořských stromů. Dnes je coco de mer chráněnou raritou a symbolem Seychel. Uvnitř se ukrývá mohutné jádro s jemnou dužinou, která připomíná kokos, ale chuť má mnohem delikátnější. Ačkoli se tento ořech kvůli vzácnosti běžně nejí, zůstává přírodním unikátem a králem mezi ořechy.

Makadamové ořechy

Tyto krémově jemné ořechy pocházejí z Austrálie a obsahují nejvíce zdravých tuků ze všech ořechů. Jsou skvělým zdrojem vitamínu B1 a manganu, mají asi 8 g bílkovin na 100 g a podporují funkci nervů i svalů. Výborné jsou do dezertů i jako gurmánská pochoutka k vínu. Makadamové ořechy se nenamáčejí, samy o sobě jsou měkké a máčení by je připravilo o jejich typickou chuť i křehkost.

Para ořechy

Pocházejí z amazonských pralesů a patří mezi nejbohatší zdroje selenu, minerálu důležitého pro imunitu a hormonální rovnováhu. Stačí 1–2 para ořechy denně, abychom pokryli denní dávku selenu. Z hlediska proteinu obsahují přibližně 14 g bílkovin na 100 g. Stejně jako makadamové jsou para ořechy dobře stravitelné i bez máčení, naopak by při dlouhém máčení mohly zhořknout a přijít o cenné živiny. Proto je radíme nenamáčet.

Dřevěná mísa naplněná para ořechy na dřevěné podložce, s několika ořechy rozsypanými kolem.

Kokos

Ačkoliv botanicky kokos není pravým ořechem, díky podobným výživovým vlastnostem se mezi ně často řadí. Pochází z tropických oblastí a jeho dužina je bohatá na zdravé nasycené tuky, zejména kyselinu laurovou, které podporují imunitu a energii. Obsahuje asi 6 g bílkovin na 100 g a menší množství minerálů, jako je železo a draslík. Hodí se do sladkých pokrmů, smoothie, kari i jako kokosové mléko či olej.

Proč ořechy patří mezi superpotraviny?

Ořechy kombinují vysoký obsah zdravých tuků, vitamínů, minerálů i antioxidantů, a navíc mají nízký glykemický index. Díky tomu pomáhají stabilizovat hladinu cukru v krvi, podporují mozek, srdce i pokožku. Jejich nutriční hustota z nich činí ideální součást vyvážené stravy, a proto je můžeme zařadit mezi superpotraviny.

V Globusu si můžete vybrat z široké nabídky ořechů a jiných suchých plodů – a to jak balených, tak i na váhu. Ořechy u nás koupíte v jejich přírodní neochucené formě, tak i máčené v mléčné nebo hořké čokoládě, případně ochucené kořením či solí. Nechybí ani speciální druhy, například mandle namočené v čokoládě s příchutí tiramisu, slaný karamel či stracciatella.

Ať už si dopřejete hrst mandlí ke snídani, pár kešu k odpolední kávě nebo si upečete voňavý koláč s vlašskými ořechy, vaše tělo vám poděkuje. Ořechy jsou malí pomocníci s velkou silou – dodávají energii, chrání zdraví a potěší nás i svou chutí.